A varázs birodalma

Kivételes alkalom bepillantást nyerni a világ legismertebb élményparkja, a floridai Disney World kulisszái mögé

Kapcsolódó cikkek

Miki egér színpompás alakja suhan el mellettem, miközben Daisy kacsa, Donald régóta szenvedő kedvese totyog előttem a folyosón. Amerre csak nézek, ismerős Disney-figurákat látok: Goofyt és Plutót, sőt még egy szőke parókás Alice-t is Csodaországból.

Kora délelőtt indulok felfedezőútra a szupertitkos „szolgálati járatokba”, a világ legismertebb élményparkja, a floridai Orlandóban lévő Walt Disney World Varázskirálysága (Magic Kingdom) alatt rejtőző több mint 36 ezer négyzetméteres alagúthálózatba és kiszolgáló egységekbe. Kevés kívülálló nyerhet bepillantást ebbe az „agyközpontba”, ahová a park vendégeinek szigorúan tilos belépni. Csakis az alkalmazottak, vagyis „stábtagok” használhatják ezeket a körülbelül 3,5 méter magas, 4,5 méter széles szürkére festett szolgálati járatokat arra, hogy a vendégek elől elrejtve közlekedjenek a parkban, pontosabban a park alatt. – Ha egy cowboyjelmezes stábtag keresztülsétálna Holnapországon (Tomorrowland), az megtörné a varázst – magyarázza idegenvezetőm.

Varázs. Sokszor fogom még hallani ezt a szót a hét folyamán, amikor a Disney (kicsit) fellebbenti fátylát és elém tárja (némelyik) féltve őrzött titkát. Beszélgetés közben figyelem, ahogy Daisy kacsa még egyszer megigazgatja magán kék-sárga jelmezét, mielőtt megindul felfelé a parkba vezető titkos lépcsőn. Ott vet egy utolsó pillantást a teljes alakos tükörbe, amelyen a következő buzdító felirat olvasható: „Menj föl, és még följebb!” Elégedetten kinyitja a titkos ajtót, és bekacsázik a „színre”, a Fő utcán hömpölygő mosolygó gyermekáradatba.

Daisy kacsa számára ez csak egy újabb munkanap kezdete. Nekem viszont az első látogatásom egy Disney-élményparkban. Könnyű cinikusnak lenni a Disney Worlddel kapcsolatban. Igen, ez egy művi világ, de épp ebben rejlik a lényege: hogy egy kicsit el lehet menekülni a valóságból. Ráadásul, ki az, akiben visszatetszést kelt a gyönyörűen gondozott kertek látványa, a bámulatos tisztaság, és a személyzet, amelynek tagjai szinte tótágast állva igyekeznek mindent elkövetni azért, hogy a látogató jól érezze magát.
 

Sikerül találkozót megbeszélnem Alex Wrighttal, az egyik rangidős tervező „képítésszel” reggel hétre, két órával a nyitás előttre. A kék szemű, szikár, 182 centi magas Wright közel húsz éve dolgozik a Disney-nél, és előszeretettel titulálja magát „lélekben 12 éves negyvenesnek”. Több száz más Disney képítésszel egyetemben felelős a látványosságok minden részletének kitalálásáért, megtervezéséért és működtetéséért.

Miki és Donald befejezte, a takarító most lát munkáhozAhogy megállunk a Fő utca (Main Street, USA) elején, ahol a Disney Magic Kingdom ikonikus bejárata található, Wright elmeséli, hogy nyolcadik születésnapján járt először Disney Worldben. – Teljesen rákattantam. Már akkor tudtam, hogy egy napon majd itt fogok dolgozni – mondja a Miki egérével vetekedő széles mosollyal.

Bár még nincsenek látogatók a parkban, csak a stábtagok seprik az utcát és rendezgetik a kirakatokat, vidám ragtime muzsika harsog a rejtett hangszórókból. – A stábnak is hangulatba kell lendülnie – magyarázza Wright. Hamarosan megértem, hogy a pszichológia itt a tervezés egyik fontos eleme.

– Az a célunk, hogy vendégeinkkel kicsit elfeledtessük a valóságot – mondja Wright, miközben átmegyünk a forgóajtón a parkba. – Szeretnénk, ha úgy éreznék, mintha egy hatalmas színházba lépnének be, és elragadná őket az izgalom és a várakozás érzése.

A képítészek szándékosan terveztek alacsony mennyezetű bejáratot a parkhoz, hogy a vendégek hirtelen a „nagy show” kellős közepébe csöppenhessenek. Ingerek özöne – a pattogatott kukorica illata, a harsány zeneszó és a Fő utca látványa – zúdul érzékeikre. Semmi kétség afelől, hogy amint megpillantom a Fő utcát, rám tör az izgalom és a… no igen, a várakozás érzése.

– Walt Disney azt akarta, hogy a Fő utca egyszerűbb, kevésbé zaklatott világot testesítsen meg – mondja Wright. Felkérte képítészeit, hogy a tervezésnél azt a kisvárost vegyék alapul, amelyben felnőtt. Legalábbis amilyennek az emlékeiben megmaradt. – Egy kellemes, nosztalgikus világot akart megterveztetni. – Ennek megvalósítása érdekében a képítészek az általuk „megemelt realizmusnak” nevezett technikát alkalmazták.

Vote it up
628
Tetszett?Szavazzon rá!