A varázslatos Kovács Kati

Évtizedek óta a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakja. Mi a titka? Az, hogy nincs titka

1965-ben a Ki mit tud?-on feltűnt egy alig húszéves kislány, s amikor énekelni kezdett, egész Magyarország felkapta a fejét. És mindenki szívből örült, hogy ennek a rangos vetélkedőnek Kovács Kati lett az egyértelmű győztese. Egy évre rá újabb diadal következett! 1966-ban indult a Táncdalfesztiválok sorozata. Nem leszek sohasem a játékszered – énekelte Kovács Kati, s valahol egy ilyen sor is állt a szövegben: „Ha már a mindened nem lehetek”. Hát Kovács Kati ezzel a dallal lett a mindenünk!

Karrierjének kezdetén ez a ragyogó előadóművész évről évre újabb meglepetéssel, olykor meglepetésekkel szolgált. 1967-ben a filmvilág is felfedezte. 1967-ben és 68-ban Kovács Kati hat magyar filmben játszott főszerepet: Ünnepnapok, Eltávozott nap, Fejlövés, Fényes szelek, A hamis Izabella, Holdudvar. Ennyi film és milyen rövid idő alatt! S micsoda elismerés! 1968-ban Kovács Katit az év színésznőjének választották.

A filmes pálya egyáltalán nem akadályozta a táncdalénekesi karrierjében. Hangjával, képességeivel a dzsessz, a blues és a soulzene megszólaltatására tökéletesen alkalmas volt, ám Kovács Kati a könnyűzene minden ágában otthonosan mozgott. Hazai együttesek, az Express, a Tolcsvay, a Gemini, a V’Moto-Rock boldogan léptek fel vele, az Universal együttes pedig évekig volt a kísérője. Szörényi Levente és Adamis Anna, majd szinte ezzel egy időben az LGT csapata egy-egy nagylemez­nyi anyagot írt a számára. Mindenkinek Kovács Kati kellett. És az énekesnő bírta. Nemcsak energiával, szívvel is.

1972-ben sajnálatos módon véget ért a Táncdalfesztiválok ragyogó sorozata. Akik arra gondoltak, s nem kevesen voltak, hogy ezúttal is Kovács Kati lesz a győztes, nem csalódtak. Az első díjat az általa énekelt, Add már, Uram az esőt! című dalnak s előadójának ítélték meg. Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője nem gondolt, nem gondolhatott arra, hogy Magyarországnak a 20. században is lesz egy ragyogó egri csillaga, akire mindenki büszkén gondol, ám szülővárosának, Egernek a lakói a legbüszkébbek! Szerte a világban, ahol megjelent, ott mindig sikert aratott, díjakkal megrakodva tért haza. 1975-ben az angliai Music Week a szigetország szakmai hírharangja a magyar Kovács Katit kiáltotta ki az év énekesnőjének.

A Kell néha egy kis csavargás külön fejezet az énekesnő életében, hiszen Hofi Géza és Koós János voltak a partnerei. Egy harminc percre rövidített változattal nevezett be a Magyar Rádió a Montreux-i Fesztiválra, ahol 26 résztvevő ország közül a hazai triumvirátus a nyolcadik helyig jutott. Bradányi Ivánnak jutott a megtisztelő feladat, hogy az elhangzó dalokat angolra, németre és franciára fordítsa. Bradányi az évtizedek során legalább két tucat dalt írt Kovács Kati számára, köztük olyan mérföldköveket, mint az Indián nyár és a Mama Leone.

Kattintson a zenei anyagért!A szupersztároknak rendszerint van úgynevezett „szakmai családja”, s a családtagok karrierjük legfontosabb támaszai. Kovács Kati sem kivétel ez alól. Dalszövegeinek többségét a zseniális Szenes Iván írta, a legtöbb melódiát pedig Koncz Tibor komponálta. Itt kell külön megemlítenünk Vándor Kálmán nevét, aki olasz fordításainak legjavával árasztotta el az énekesnőt, Kovács Kati pedig olyan mértékben tudta magáévá tenni ezeket a dalokat, hogy Magyarországon jóformán senki sem emlékszik arra, kik voltak az eredeti olasz előadók. Aztán, a nyolcvanas évek derekán hatalmas fordulat következett a „családon” belül. Kovács Kati dalszövegíróként is elkezdett tündökölni. A fordulat egyáltalán nem volt váratlan, Édith Piaf is ezt tette a maga idejében. Kovács Kati, a dalszövegíró, pontosan tudta, hogy az énekesnő Kovács Katinak mire van szüksége.

Semmi sem olyan szeszélyes ezen a világon, mint a közönség rajongása. Ám, aki Kovács Kati-rajongó lett, az nem menettérti jegyet váltott, hanem úgy döntött, hogy örökre kitart az énekesnő mellett. Sokan nem tudják megfejteni Kovács Kati titkát. Ennek egyetlen oka van: a művésznőnek nincsenek titkai! Egyetlen fegyvere az őszinteség, amit, s amiről énekel, azt mind elhisszük neki. A rajongók nagyon sokat kaptak Kovács Katitól, az énekesnőtől, aki tudja, hogy adni a legszebb dolog a világon.

Vote it up
330
Tetszett?Szavazzon rá!