A világ legjobb állása?

Úgy véli, a csokikóstolóké a világ legkellemesebb munkája? Egy szakmabeli most elárulja, hogy milyen valójában

Kapcsolódó cikkek

Nem is mindig olyan édes
Az emberek arca felderül, amikor megtudják, hogy csokoládékóstolásból élek, de annyira ez a munka sem mindig kellemes. A selejtes csokoládékat is meg kell kóstolnom, amelyeknek keserű vagy égett íze van. Többnyire egy kis szobában ülök, tilos beszélgetnem, és oda vagyok láncolva egy számítógéphez, amelybe minden adatot be kell táplálnom. Időnként a szobában vörös fényű a megvilágítás, hogy megkülönböztethetetlenné tegye egymástól a kinézetük alapján a csokoládékat, hogy elfogulatlanul lehessen azokat értékelni.

Nem eszem. Csak kóstolok!
Naponta akár 30 mintát is meg kell kóstolnom, tehát ha az ízlelésem érzékenységét fenn akarom tartani, akkor folyton ki kell köpnöm az édességeket. Ez is az egyik nem túl káprázatos vonása ennek az „álommunkának”. (Legalább az elhízásra nincsen gondom!) A minták között 30 másodpercig pihentetem az érzékeimet, és elrágcsálom egy sótlan keksz felét, és megiszok valamennyi langyos, szénsavmentes vizet. (A buborékos vagy jeges víz ugyanis eltompítja az ízlelést.)

Ez valóban egy szakma
Először beszívom a csokoládé illatát, és ez alapján feljegyzem az aromáját. Fülelnem is kell, ha a csokoládé nem roppan eléggé, amikor eltöröm, az annak a jele lehet, hogy már régi, vagy nem megfelelően tárolták. Ezután egy aprócska kockát helyezek a számba, és néhány másodpercig ott hagyom. A nyelvemmel hozzányomom a szájpadlásomhoz, hagyom, hogy elolvadjon, és feljegyzem a négy alapvető íz kombinációját – édes, savanyú, keserű és sós. Ezután aprókat szuszogok az orrommal. Bizonyított, hogy a szájüreg hátsó részében található illat- és íz érzékelő receptorokat az oxigén stimulálja. (Ezek teszik lehetővé, hogy még rágás közben is érezzük az ételek illatát. Az erőteljes kilégzés előhozhatja a gyümölcsös, a gombára jellemző, a medvecukor édességét adó édesgyökér vagy ánizs, a tea, a citrusfélék, a méhviasz, a pirítós, a fahéj és bizonyos pikáns fűszerek illatát, melyek gyakran olyan leheletfinomak, hogy másként nehéz érzékelni őket. Ezeket a jellemzőket is jegyzőkönyvezem, a mintára jellemző textúrával egyetemben.

Élvezetből is eszem csokoládét…
…de már korántsem annyit. Egyszerűen imádom a csokoládét! A hűtőszekrényem alsó része telis-tele van a világ különböző részeiről származó csokoládékkal. Egy nejlonzacskóban tartom ezeket egy papírtörlővel együtt, ami elegendő nedvességet szív magába ahhoz, hogy szeretett édességeim megőrizzék frissességüket. A kedvenc fajtáimnak többnyire magas a kakaótartalma. Jóval kevésbé járok rá azonban erre a kincsestárra, amióta elkezdtem hivatásszerűen a csokoládékóstolást.

Vote it up
222
Tetszett?Szavazzon rá!