A világ legnagyobb sörünnepe

Kezdődik a müncheni Oktoberfest, amely rengeteg látogatót vonz szerte a világból. Íme, pár érdekesség

Kapcsolódó cikkek

A legelső Oktoberfest egynapos ünnep volt, melyet Lajos bajor herceg és Terézia szász–hildburghauseni hercegnő házasságkötésének alkalmából tartottak 1810-ben.

 A 16 napig tartó ünneplés nyitányaként München polgármestere fából készült csapot ver egy söröshordóba, és azt kiáltja: „O’zapft is!”, azaz „Meg van csapolva!”

 Az Oktoberfest csak különösen indokolt esetben marad el, de ez 24-szer már előfordult: nem tartották meg például a világháborúk, a francia-porosz háború és kolerajárványok idején.

 A duhajkodók körülbelül 4000 tárgyat veszítenek el a rendezvény alatt. A talált tárgyak osztályán egy átlagos évben több mint 200 mobiltelefon és több mint 250 szemüveg gyűlik össze.

 A fesztiválon évente ötmilliónál is több literes korsónyi sör fogy.

 Senki ne próbálkozzon korsólopással: a bírság 10 ezer forintot is meghaladó összeg. A biztonsági őrök évente nagyjából 150 ezer korsót szereznek vissza a szuvenírvadászoktól.

 Az Oktoberfesten bulizók számára kb. 7 millió liter sör áll készenlétben.

 Érdemes nem elfeledkezni arról, hogy az Oktoberfesten a sörök erősebbek lehetnek a szokásosnál. Alkoholtartalmuk gyakran a 8 százalékot is eléri.

 A legjobb időpont a kilátogatásra a második vasárnap, amikor négyszáz zenész ad szabadtéri koncertet.

 A Märzen, a hagyományos Oktoberfest-sör egy alsó erjesztésű sör, melyet legalább 30 napig érlelnek.

 A német sörök csak egy szigorú szabályrendszer, az 1516 óta érvényes Reinheitsgebot szerint készülhetnek. A sörfőzés során kizárólag négy összetevő – komló, árpa, élesztő és maláta – engedélyezett.

 Az Oktoberfest nevezetes csaposlányainak egyszerre tíz darab literes söröskorsót kell elbírniuk.

 Az ittasan kidőlő emberek német megnevezése Bierleichen, ami „sörhullákat” jelent.

Vote it up
254
Tetszett?Szavazzon rá!