A zsíros haj kezelése

Melyik sampon igazán jó? Hogyan célszerű hajat mosni? Milyen házi szerek segítenek? Cikkünkben mindenre választ kap

Úgy néz ki, mintha valaki vazelint kent volna a hajára? Nyomasztja ez a probléma? Először is, ne a tisztálkodási szokásait tegye felelőssé, mivel az állapot feltehetően örökletes. Vágjon vissza a megfelelő samponnal – mossa meg a haját, öblítse le, és ne feledje ezt megismételni. Használjon mellé speciális zsírosodásgátló hajöblítőket: ezeket akár saját maga is egyszerűen elkészítheti!

Melyik sampon jó?
Olyan terméket válasszon, amely sok nátrium-lauril-szulfátot tartalmaz, viszont kevés benne a kondicionáló, például a lanolin. A legmegfelelőbbek az olyan tisztító samponok, melyek teljesen eltávolítják a faggyút a fejbőrről és a hajszálak tövéről. Még ha nem korpásodik a haja, akkor is jó eredményeket érhet el egy kőszénkátrányt is tartalmazó korpásodás elleni samponnal. Az efféle samponokhoz kifejlesztett összetevők általában még a legzsírosabb hajat is kiszárítják.

Hogyan mossa a haját?
Az szinte magától értetődőnek tűnik, hogy minden nap meg kell mosnia a haját. Emellett minden zuhanyzás alkalmával samponozzon kétszer. Habosítsa fel, hagyja a haján pár percig (így elegendő idő jut a faggyú feloldására), mossa le alaposan, majd ismételje meg az egészet. Még a második alkalommal is ajánlott a sampont pár percre a haján hagynia, mielőtt leöblíti.

Házi szerek?
 A tiszta vizes hajöblítés is megteszi, de még eredményesebb lehet, ha erősre főzött rozmaringteát használ. Ez a csodálatos aromájú gyógynövény olyan illóolajokat tartalmaz, melyek gátolják a fejbőr túlzott faggyútermelését. Az öblítő elkészítéséhez forrázzon le két evőkanál szárított rozmaringot egy pohár forró vízzel. Áztassa 20 percig, szűrje le, várja meg, amíg kihűl, majd töltse egy üres műanyag palackba. Tárolja a fürdőszobában, és minden hajmosás után loccsantson belőle a hajára. Ha szereti az illatát, még leöblítenie sem kell utána.

 Készítsen citromleves hajöblítőt! Keverje el két citrom levét 2 pohár desztillált vízzel, és öntse át egy kiürült samponosflakonba. Zuhanyzás után törölje szárazra a haját, majd tegyen a keverékből a fejbőrére. Hagyja rajta 5 percig, hogy a savas citromlé kifejtse zsíroldó hatását, ezután langyos vízzel öblítse le.

 A szintén savas kémhatású ecet is jól alkalmazható zsíros hajra. Keverjen össze egy pohár 10%-os ecetet egy pohár vízzel, majd utolsó öblítésként öntse a hajára. Ha attól tart, hogy salátaszaga lesz, ne aggódjon, az ecetszag hamar elillan.

Szájvíz?!
Ha különösen erősen zsírosodik a haja, keverhet rá egy olyan oldatot, mely lelassítja a fejbőr faggyútermelését. Egy kisebb csészében keverjen össze egyenlő arányban varázsmogyoró- (hamamelis-) kivonatot tetszőleges márkájú szájvízzel. Mindkét alkotórész összehúzó hatású, tehát száradás közben szorosabbra húzzák a bőr pórusait. Mártson vattapamacsot az oldatba, és miután befejezte a samponozást és öblítést, a pamaccsal törölgesse meg a fejbőrét (ne a haját).

Vote it up
274
Tetszett?Szavazzon rá!