Adni vagy nem adni?

Mármint borravalót. Elronthatja a napját, aki nem igazodik a helyi szokásokhoz

Nekünk, magyaroknak ez különösen problémás, hiszen mi általában nem merjük ott hagyni az asztalon a pénzt, hanem megsúgjuk a pincérnek, mennyit szántunk neki. Mely országokban jattoljunk tehát? És mennyit?

Olaszországban ne adjon körülbelül tíz százaléknál többet a felszolgálónak. Spanyolhonban egyszerűen kerekítsen föl egész euróra. Ehhez hasonlóan Görögföldön a 38,5 eurós számlát kiegészítheti negyvenre, szokásos százalékos arány nincs.

A franciáknál teljesen más a helyzet. A felszolgálási díjat automatikusan beleszámítják az éttermi árakba, ezért a borravalózás egyéni elbírálás tárgya.

Az Egyesült Államokban a kereskedelmi vendéglátás a borravalón alapul. Egy bárban vacak estére számíthat az, aki nem csúsztat oda a mixernek minden rundnál néhány dollárt. Az éttermi számlát tizenöt százalékkal illik megtoldani, de a húsz százalék sem ritka.

A japánok az egész problémát megoldották, ugyanis egyáltalán nem adnak borravalót. Ugyancsak nem kötelező a dolog Ausztráliában és Új-Zélandon.