Ahol az igazi élet zajlik

Domján Manó és Baglyas György megmutatja a kultúrkincseket a kopott paraván mögött

Megjelent: 2011. október

Kapcsolódó cikkek

Málló vakolatú falak, nem túl bizalomgerjesztő sikátorok, sötét kapualjak még jócskán vannak a megújuló városrészben. Ennek ellenére Budapesten virágzik egy vállalkozás, a Budapest Beyond Sightseeing, amely a VIII. kerület kopott bérházaiba, elfelejtett tereire és lepusztult világítóudvaraiba szervez turistasétákat. Az egykor rossz hírű környezet ugyanis páratlan értékeket, feledhetetlen történeteket rejt. Volt olyan külföldi, aki a túra végén csak annyit mondott: „De szerencsés az a város, ahol ilyen a szegénynegyed!” A magyar vendégek pedig azon hüledeznek, mennyi szépség bújik meg azokon a helyeken, amelyeket ők eddig jobbnak láttak messzire elkerülni.

A rendhagyó felfedezőutak ötlete nem idegenforgalmi szakemberek fejében született meg. A két frissen végzett szociálpolitikus, Baglyas György és Domján Manó, 2007-ben kezdett el azon gondolkodni, hogyan tudnák úgy kamatoztatni ismereteiket, hogy az ne csupán pénzt hozzon, hanem legyen társadalmi haszna is. György szerint a szociokulturális túrák ötletét egy svédországi látogatás adta. – Viszonylag hosszabb időt töltöttünk a skandináv államban, de ezalatt szinte semmit sem tudtunk meg a svédek hétköznapi életéről. Nem jutottunk el egyetlen ottani otthonba sem, nem beszéltek a szokásaikról, nem kínált senki a saját ételéből. Innét jött a felismerés, hogy talán mások is ugyanezt érezhetik, ha nálunk járnak. Vigyük hát el a turistákat oda, ahol az igazi élet zajlik! Az első albérletünk a VIII. kerületben volt, és őszintén szólva magunk is meglepődtünk, mennyire más ez a környék, mint ahogy azt az előítéletek alapján bárki képzelné.

Györgyéknek elő kellett készíteniük a „terepet”. Rengeteg várostörténeti forrást felkutattak, bekopogtak „késdobáló” kocsmákba ugyanúgy, mint magánlakásokba. Mindenhol szívélyesen fogadták őket, nem tapasztaltak semmilyen atrocitást. Sőt előfordult, hogy igazi kulturális szenzációra bukkantak.

– A József utca egyik házában egy szobrász neve volt kiírva a kapucsengőre. Amikor egy idősebb hölgy, mint később kiderült, a már néhai művész felesége a lakásba invitált, leesett az állunk. Eredeti Ferenczy Béni- és Barcsay Jenő-alkotások sorakoztak odabenn! Mindez a Mátyás tértől száz méterre!

A Budapest Beyond Sightseeing rendkívül tudatosan építkező vállalkozás. Jelenleg nyolc-tíz programjuk van, felerészt felnőttek, felerészt diákok számára összeállítva, de egyéni igények szerint is szerveznek tematikus sétákat. Hét túravezetővel dolgoznak, akik munka mellett vállalják ezt a feladatot. Van köztük drámapedagógus, szociális munkás, tanár, esztéta – a lényeg, hogy tökéletesen ismerjék az adott program minden apró részletét.

A Józsefváros málló falainak „szegényromantikája” nemcsak a külföldieket vonzza. A vendégek fele magyar, s ennek a ténynek a terjedő kisebbségellenesség világában nagy jelentősége van. Egészen biztos, hogy a túra végén máshogy vélekedik a romákról az a hazai turista, aki bemehetett egy cigányprímás lakásába, s vendéglátó házigazdájától meghallgatott egy hegedűszólót.

Tavaly 700-800 vendégnek tartottak díjmentes túravezetést – köztük sok kerületi lakos is volt, akiket szinte elvarázsolt, hogy hol is élnek ők. A vállalkozás vezetője szerint a kulcsszó a hitelesség. – Beszélhetek én is a golyónyomoktól tarkított házfalakról, de egészen más, ha egy ott lakó mutatja meg, hogyan melyik lyuk keletkezett akkor, amikor az apjára lőttek 1956-ban.

Az öt évvel ezelőtt, 40 ezer forintos kölcsönből indított vállalkozás mára eljutott odáig, hogy túráiról már írt a New York Times, 2008-ban elnyerték az Év legígéretesebb fiatal vállalkozása címet, 2009-ben az Európai Bizottság „jó gyakorlatként” azonosította tevékenységüket, tavaly pedig a kerület vezetésétől megkapták a Józsefvárosért-díjat.

– Ez egy igazi kultúrmisszió – állítja Zentai Oszkár, a Józsefvárosi Önkormányzat humánszolgáltatási bizottságának elnöke. – Az itt élők régi törekvése, hogy feledtessék a kerület rossz hírét, s mi szolgálhatja jobban a meggyőzést, mint egy-egy ilyen felfedezőút?

Baglyas György szerint még csak „felfutóban” vannak. – Még mi sem tudjuk, milyen hatással vagyunk a szűkebb és tágabb környezetünkre – mondja. – Az biztos, hogy ha valaki eljön egy sétánkra, abban valamit megmozdít ez az élmény. S ha emiatt egy kicsivel többen tartják Budapestet egy kicsivel jobb helynek, akkor már elértünk valamit.

Vote it up
363
Tetszett?Szavazzon rá!