Akció és reakció

Tanácsok azoknak, akik szerencsétlenségükre most kezdtek tüsszögni: miként élhető túl az egyre többünket gyötrő allergiaszezon

A szezonális allergia (szénanátha, allergiás nátha) minden év bizonyos időszakában sok millió ember életét megkeseríti. A leglátványosabb tünet a tüsszögés és az orrfolyás, de a pollenallergia szemviszketést, torokfájást, köhögést, fejfájást, kimerültséget, kiütéseket és – megfelelő kezelés híján – asztmás rohamokat is okozhat.

Bár rendszerint gyermekkorban kezdődik, az élet során bármikor kialakulhat. Szakértők szerint a klímaváltozás hatására a következő években emelkedhet a levegő pollenkoncentrációja, emiatt tovább fokozódhat az érintettek szenvedése. A következő stratégiák azonban segíthetnek az állapot elviselésében.

Először is kísérje figyelemmel a lakóhelyére vonatkozó pollenjelentéseket, és annak megfelelően tervezze meg a tevékenységeit. Általában felhőszakadásokat követően merészkedhet ki a legbátrabban a szabadba, mivel az esőcseppek „kimossák a levegőből” a virágporszemcséket. Ha muszáj kerti munkát végeznie, viseljen védőmaszkot.

Tegye biztonságos menedékké az otthonát! A pollenszezon végéig tartsa csukva az ablakokat, amennyire csak lehet. (Az allergiás időszakok területenként változók: a mérsékelt égövben tavasszal a fák pollenjére, májustól júliusig a fűfélék virágporára, nyár végén és kora ősszel a parlagfűre és az ürömfélékre allergiás páciensek tapasztalnak tüneteket.) Ha kint volt a szabadban, öltözzön át és zuhanyozzon le, hogy eltávolítsa bőréről és hajából a virágport. A nagy hatékonyságú részecskeszűrők (HEPA-szűrők) felfogják a levegőben lebegő szemcsék túlnyomó részét, köztük a legapróbb allergéneket is.

A pollenallergiások közel 39%-ánál egy idő után asztma is kialakul

Ha a kiváltó tényezők elkerülése nem megoldható, gyógyszerekkel is enyhítheti a szenvedést. A vény nélkül kapható antihisztaminokat már a tünetek megjelenése előtt szedheti. A csak receptre kapható kortikoszteroidok még hatásosabbak, de a tablettás készítményeknél erősebbek a mellékhatásaik.

Létezik immunterápia (AIT) is, amelynek során injekció, tabletta vagy csepp formájában, egyre nagyobb koncentrációban juttatják a szervezetbe az allergént. Ezalatt hónapokig vagy évekig kell orvoshoz járni, de mint dr. Oliver Pfaar, az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia szakcsoportvezetője mondja:

– A kedvező hatás a kúra után évekig megmarad. – Az AIT-vel új allergiák kialakulása vagy a meglévők súlyosbodása is megelőzhető, mivel a terápia a kiváltó okot kezeli: az ártalmatlan részecskéket veszélyes betolakodóknak „gondoló” immunrendszert tanítja meg arra, hogy nem kell ezekre reagálnia.

Vote it up
152
Tetszett?Szavazzon rá!