Akikben a magyarok bíznak 2010

Exkluzív felmérés arról, hogy 2010-ben kiről gondolják úgy a magyarok, érdemes a bizalmukra

Ma, amikor mindent bizonytalannak érzünk, nem tudjuk, mit hoz a holnap, lesz-e munkahelyünk, ahol megkereshetjük a banki kölcsönre valót, létfontosságú, hogy találjunk valami kapaszkodót, vagy valakit, akiben bízhatunk. Vajon ki az, akiről 2010-ben úgy gondolják a magyarok, érdemes a bizalmukra?

Hogy ezt kiderítsük, 2008 és 2009 után idén harmadszor exkluzív felmérést* végeztünk, amely meglepő eredményeket hozott. Egyebek között azt is jelzi, hogy az ország talán kifelé lábal a bizalmi válságból.

MIÉRT ÉPPEN Ő?
Egerszegi Krisztina az előző két alkalommal is az élbolyban végzett, de idén neki szavaztak legtöbb bizalmat a megkérdezettek. Nemcsak hazánkban volt elismert sportoló, hanem a világon mindenütt kalapot emeltek a teljesítménye előtt. – Egerszegi Krisztina mítoszának fontos eleme a hitelesség – magyarázza dr. Síklaki István szociálpszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának dékánhelyettese. – Tizennégy évesen picike, törékeny, mosolygós kislányként győzte le a nagydarab keletnémet úszónőket. Róla senki sem feltételezi, hogy csalással nyert. Az ő nimbusza óriási bizalmi tőke, mögötte áll teljesítményének vitathatatlan hitelessége.

– Egerszegit lehet probléma nélkül szeretni – teszi hozzá dr. Heller Mária, az ELTE Kommunikáció- és Médiaszociológiai Kutatóközpontjának vezetője. – Egy nő, aki letett valamit az asztalra, emellett a magánélete is rendben van, sőt még a reklámok is, amelyekben feltűnik, összhangban vannak életének többi részletével: egészséges ennivalókat népszerűsít.

Síklaki István szerint az ítéletünket számos sztereotípia befolyásolja. A sporthoz, a sportolókhoz az átlagember nem kapcsolja hozzá a csalás, átverés fogalmát. Éppen ellenkezőleg. A sporthoz a fair play képzete társul, a valódi teljesítmény megbecsülése. Arról, aki ezt sikeresen reprezentálja, szívesen elhisszük, hogy a hétköznapi életben is nyíltszívű és becsületes.

AZ ELSŐ TÍZ
Nem véletlen tehát, hogy az első tíz helyezett között hat sportoló szerepel. A többiek köztiszteletben álló, komoly, megbecsült foglalkozást űző férfiak. Rubik Ernő harmadik helye valószínűleg azzal is magyarázható, hogy tavaly ősszel sokat szerepelt a médiában új találmányával. – Sokakat a média „szentelt fel” – vélekedik dr. Heller Mária. – Bálint gazdára még évtizedek távlatából is jól emlékeznek. Persze Rubik Ernő mögött valós, belátható teljesítmény áll.

Síklaki István szerint Papp Lajos szívsebész közismert, az árral szemben úszó, meg nem alkuvó személyiség, amelyre ráerősít az orvosok iránt „alapból” érzett bizalom. Kozma Imre atyának pedig bérelt helye van a legmegbízhatóbbak között, amire a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységével szolgált rá.

MIÉRT BÍZIK BENNE? EGYÉNI VÉLEMÉNYEK

1. Egerszegi Krisztina
Sokat tett azért, hogy büszkék lehessünk a magyarságunkra.
Rónay Éva, Érd

2. Kemény Dénes
Korrekt úriember, aki megtartja, amit ígér.
Szakács Ferenc, Üllő

3. Rubik Ernő
A jelek szerint távol tartja magát a politikától.
Szelei Menyhért, Kecskemét

4. Papp Lajos
Jártam a klinikáján, mindenkihez volt egy-két kedves szava.
Kiss Imre, Baranyaszentgyörgy

5. Erdei Zsolt
Nyugodt, megbízható ember, aki mindig szeretettel beszél a családjáról.
Magyar Zsuzsa, Kerepes

6. Polgár Judit
A megjelenése is azt sugallja, hogy komoly nő, nem egy kis mitugrász.
Mészárosné Kaplanyi Julianna, Budapest

7. Besenyei Péter
Sohasem nagyképű, pedig neki igazán lenne mire felvágnia.
Hauzman Sándor, Edelény

8. Bálint György
Megfogadtam a tanácsait, nekem „bizonyított”: érti a dolgát.
Maár László, Mezőtúr

9. Kozma Imre
Hozzá hasonlóan én is fontosnak tartom, hogy segítsünk másokon.
dr. Baltigh Jenőné, Fertőrákos

10. Kovács Katalin
Sosem hallottam arról, hogy bármilyen botrányba keveredett volna.
Lipala Péter, Miskolc

 


*A Reader’s Digest megbízásából a Capital Research Piackutató Intézet végezte a felmérést 2010. január 19-21. között. 100 közéleti személyiség ismertségére és az irántuk érzett bizalom mértékére kérdeztek rá. Ötszáz véletlenszerűen kiválasztott magyar felnőtt vett részt a felmérésben. Egyestől ötösig terjedő skálán pontozták a közismert személyiségeket. Az egyes azt jelentette: egyáltalán nem bízik, az ötös pedig, hogy teljességgel megbízik az adott közéleti szereplőben. Az ötfokú skála átlagait átszámoltuk százfokúra, és ezek átlaga a bizalomindex.

Vote it up
852
Tetszett?Szavazzon rá!