Akit Elvis igazán szeretett

A Király sűrűn váltogatta a barátnőit. Az igazán hozzá illőt egy hasonlóan tehetséges sztárban találta meg

A legendás rock and roll énekes, Elvis Presley 1963 júliusában Hollywoodba ment, hogy elkészítse tizenötödik, Szerelem Las Vegasban (Viva Las Vegas) című filmjét. A cselekmény középpontjában egy remekül gitározó autóversenyző áll – őt játssza Elvis –, akinek az élete gyökerestül felfordul, miután megismerkedik Rustyval, a show-biznisz felé kacsingató úszóoktatónővel.

A Rusty szerepére kiválasztott energikus Ann-Margretben Elvis életében először találkozott olyan sztár partnerrel, aki megjelenésben, muzikalitásban és színészi vonzerőben méltó társa lehetett. Ők ketten olyan izzással töltötték meg a George Sidney rendezte Szerelem Las Vegasbant, mintha két élő kábelt érintettek volna össze, aminek nyomán a film szinte sistergett a feszültségtől.

A filmvásznon kívül Elvis és Hollywood legújabb ifjú szexszimbóluma között még magasabb hőfokon izzott a szenvedély. Ann-Margret Olsson, aki Svédországban született és Chicago külvárosában nőtt fel, épp akkoriban keltett nagy feltűnést harmadik, Bye Bye Birdie című filmjével, az Elvis-jelenségről készült szatírával, amely azokat a tinédzsereket is kifigurázta, akik megsiratták a katonai szolgálatát megkezdő énekest. Három hónappal a premier után Sidney, a film rendezője, bemutatta a fiatal nőt Elvisnek. – Szeretném, ha megismerkednél egy csodálatos ifjú hölggyel, Ann-Margrettel – mondta. – Ann-Margret, ez pedig itt Elvis Presley.

„Sokat hallottam már…” – kezdte egyszerre a két sztár, majd a mondat közepén ideges nevetésben törtek ki. Ifjú diplomásokként voltak öltözve, a lány fehér, kötött, kétsoros kabátkát és lefelé bővülő szoknyát, Elvis öltönyt és nyakkendőt viselt. Konzervatív megjelenésük leplezte a tényt, hogy legbelül mindkettejükben egy ördög lakozik.

„Csöndesek voltunk, udvariasak és visszafogottak – emlékezett vissza önéletrajzában Ann-Margret. – De én tudtam, mi fog történni, ha egyszer megismerjük egymást. És Elvis is tisztában volt vele. Mindketten éreztük a delejes erőt, amely egymáshoz vonzott bennünket. Idővel ez olyan erővé nőtt, amelyet képtelenek voltunk megfékezni.”

Ő volt a kiskutyám
Elvis a lehető legrosszabbkor lett szerelmes. Alig négy hónappal korábban költöztette be tizenéves barátnőjét, Priscilla Beaulieu-t a memphisi házába – és az ágyába. De sem Elvis, sem huncut sztár imádottja nem tagadhatta le, ami történik.

– Ann-Margret valóban élete nagy szerelme volt – mondja Patty Parry, az Elvist körülvevő állandó stáb, a Memphis Mafia egyetlen női tagja. – Olyanok voltak, akár a gyerekek, mindig csak nevettek és egyfolytában bolondoztak.

A próbákon Ann-Margret táncmozdulatai mintha pontos tükörképei lettek volna ElviséinekRengeteg időt töltöttek együtt, és mint Lamar Fike, a Memphis Mafia egy másik tagja emlékszik, „az agyunkra ment”, hogy olyan sok időt töltött kizárólag vele. – Csak bepattant a Rolls-Royce-ába, és már itt se volt. Senki nem tudta, merre lehet, kivéve azt, hogy vele.

Időről időre Elvis meglátogatta Ann-Margret szüleit is, mintegy jelezve, komolyak a szándékai a lányukkal, akit Rusty Ammónak és más beceneveken is szólított. Arról pedig, hogy a lány hogyan hívta Elvist, azt mondta egy magazinnak: „Ha szeretek valakit, azt mondom kiskutyám. Elvis a kiskutyám volt.”

A Memphis Mafia, amelynek férfitagjai félig maguk is szerelmesek voltak Ann-Margretbe, nehezen birkózott meg a tudattal, hogy Elvis és a lány együtt vannak. Amikor a filmet Las Vegas-i helyszíneken forgatták, Elvis és Ann-Margret elvonult az énekes magánlakosztályába. A fiúk, amennyire csak tudták, megkeserítették az életüket, idézi fel Marty Lacker, például újságpapírt tömtek az ajtó alá, és meggyújtották. – Mindent megpróbáltak. De Elvis és Ann-Margret ki se dugta az orrát abból a lakosztályból.

A Szerelem Las Vegasban Elvis legnagyobb filmes kasszasikere lett. Címadó dala az énekes egyik legnépszerűbb slágerévé vált. A film fellelkesítette Elvist, miután egy sor bugyuta cselekményű és kínos technikai színvonalú produkció nem jelentett számára színészi feladatot. A sajtó szellőztetni kezdte Elvis és Ann-Margret viszonyát, ezzel magyarázták alkotói megújulását. „El se engedik egymás kezét. A forgatási szünetekben eltűnnek Elvis öltözőjében. Édes kettesben ebédelnek” – adta hírül az Associated Press.

Alighanem házasságról is szó esett közöttük. De Elvisnek még húznia kellett az időt. Priscillának korábban úgy jellemezte Ann-Margretet, mint aki pusztán „feltörekvő hollywoodi sztárocska”. Aztán egyik délután Priscilla szeme megakadt egy memphisi újság szalagcímén: „Elvis és Ann-Margret románca.” Aznap este nyíltan kérdőre vonta Elvist a telefonban: – Mennyi ebből az igazság? – akarta tudni.

– Ugyan már, semmi! – hazudta Elvis. – Eljön ide, többnyire a hétvégeken, a motorbiciklijén. Itt lebzsel, és flörtöl a srácokkal, ennyi.

Priscillának azonban a megérzése mást súgott. Tudta, hogy Elvisnek mindig vannak kisebb kalandjai, de a tény, hogy Ann-Margretet mindenki „női Elvisként” emlegeti, és hogy ugyanolyan hatással van a férfiakra, mint amilyennel Elvis a nőkre, egyszerűen megrémítette.

– Aggódott, hogy Elvis esetleg mégse veszi el feleségül – mondja Joe Esposito. – Bele se merek gondolni, mi minden foroghatott a fejében. Kemény időszak lehetett ez neki.

Elvis unokatestvére, Billy Smith elmondása szerint az énekes és Priscilla rengeteget veszekedett Ann-Margret miatt, rendszerint a Graceland nevű ház emeletén. Aztán Priscilla új stratégiával állt elő. Megnézte Ann-Margret filmjeit, és megtanulta a lány néhány táncmozdulatát, majd elkezdett úgy öltözni, ahogyan ő, és a frizuráját is Ann-Margretéhez hasonlóra csináltatta.

Amikor Elvis forgatni kezdte következő, Kissin’ Cousins (Unokatestvéri csókok) című filmjét, Priscilla ragaszkodott hozzá, hogy elkísérje Los Angelesbe. Azért ment, hogy felmérje a riválisát, mert jól tudta, Ann-Margret még mindig jelen van Elvis életében. Priscilla ügyelt arra, hogy exkluzív gyémántgyűrűje is rajta legyen.

Ann-Margret azonban elképesztő bejelentéssel lepte meg a szórakoztatóipar világát egy londoni interjújával: a brit fővárosban ugyanis – a királyi család mellett – részt vett a Bye Bye Birdie premierjén. Szerelmes Elvisbe, nyilatkozta. Nem tudja, vajon összeházasodnak-e.

Priscilla úgy érezte, megsértették és megalázták. Elvis azt tanácsolta, térjen vissza Memphisbe, míg a sajtó hírverése elcsitul. – Belefáradtam a titkolódzásokba! – robbant ki belőle a düh. Felkapott egy virágvázát, és a falhoz vágta. – Gyűlölöm őt! Miért nem ül a seggén Svédországban, ahová tartozik?

Elvis is támadásba lendült. – Ide figyelj! Nem sejtettem, hogy ez az ügy kezelhetetlenné válik. Olyan nőre van szükségem, aki megérti, hogy ilyesmik megtörténhetnek. – És keményen Priscilla szemébe nézett. – Akarsz az lenni, vagy nem?

„Csak rámeredtem, majd szétvetett az indulat” – írta Priscilla. Végül aztán hazament. Amikor később, a hónap folyamán John F. Kennedy elnököt meggyilkolták, a megdöbbentő tévéhíradásokat Elvis Ann-Margrettel nézte, nem Priscillával.

De tartós lesz-e?
A következő év júniusában, a Girl Happy forgatásakor Larry Geller, Elvis fodrásza az MGM stúdiótelepén volt, amikor Ann-Margret megjelent. – Tényleg gyönyörű volt. Ez a lány egyszerűen ragyogott.

Elvis megkérte őket, jöjjenek az öltözőjébe, hogy Larry elkészíthesse a haját. – Látni lehetett rajta, mennyire szerelmes. Igazán és őszintén.

Nem sokkal később Elvis megvallotta Larrynek, nagy dilemmában van.  – Döntenem kell – mondta. – Ann-Margret és Priscilla között. Mindkettejüket szeretem, de Priscillát fogom választani, mert olyan feleséget akarok, aki nem a show-bizniszből jön.

Az érzéseit azonban képtelen volt elnyomni, és döntését sem merte Ann-Margret szemébe mondani, azért inkább nem tett semmit.

A lány összezavarodott. Visszagondolt azokra az időkre, amikor még a szüleivel lakott. A házaspár, akitől a házat bérelték, egy dán hajóskapitány és a felesége volt, Jorgensenék. Elvis is találkozott velük, és amikor Mr. Jorgensen elhunyt, azt javasolta, látogassák meg, és vidítsák fel Mrs. Jorgensent. – Olyan érzékeny volt és figyelmes, tudta, mi a becsület és a jó modor – hajtogatta Ann-Margret. Hová lett mindez?

Marty és Joe egy nap összefutott vele, amikor épp motorkerékpározott. – Mi ütött a főnökötökbe? – kérdezte a lány. – Egyik percben még nagyon szeretjük egymást, aztán eltűnik, mint a kámfor. Még a telefont sem veszi fel.

Ahogy az idő múlt, egyre világosabban látta: ő független ember, nem tűri, hogy parancsolgassanak neki, márpedig Elvis szolgai odaadást vár el tőle. Különféle okokból, meséli Ann-Margret az önéletrajzában, „mindketten tudtuk, hogy bármennyire szeretjük is egymást, a kapcsolatunk nem lehet tartós”.

Ann-Margret randizni kezdett Roger Smith színésszel. Végül eljegyezték egymást. Amikor Elvis ezt megtudta, nagyon elszomorodott. Nem volt titok előtte, hogy járnak egymással, de egyszerűen nem akarta elhinni, hogy az ügy komoly lehet.

Elvisre egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy eleget tegyen állítólagos ígéretének, miszerint elveszi Priscillát. Menedzsere, Tom Parker ezredes egyébként úgy vélte, Elvis a 32 évével már túl idős a szabados életmódhoz. Priscilla pedig, aki időközben 21 éves lett, abban reménykedett, hogy Elvis felhagy a csapodársággal, ha gyűrű lesz az ujján.

1967. május 1. reggelén egy Las Vegas-i anyakönyvvezető előtt Elvis és Priscilla kimondta a boldogító igent. Három nappal később Memphisbe repültek, ahol Priscilla teherbe esett Elvis egyetlen gyermekével, Lisa Marie-val, aki az esküvő után kilenc hónappal született.

Május 8-án, pontosan egy héttel azután, hogy Elvis és Priscilla megesküdött, Ann-Margret – szintén Las Vegasban – feleségül ment Roger Smithhez. Amikor június 7-én szobát foglalt ott, Elvis gitár formájú virágcsokrot küldött neki.

És egészen a haláláig ugyanígy tett, valahányszor Ann-Margret megszállt Vegasban.

Vote it up
460
Tetszett?Szavazzon rá!