Alapvető dolgok

Tonny Berentsen holland sztárséf mottója a frissesség

Kapcsolódó cikkek

Gyerekként órákat töltöttem a szüleim kávézója és építési vállalkozása mögötti kertben – mondja Tonny Berentsen. – Zöldséget és gyümölcsöt termesztettem, póréhagymát, salátát, epret és endíviát. Imádtam az illatukat, ízüket.

Amikor a szülei számára is világossá vált, hogy nem lesz belőle építész, apja egy késkészletet ajándékozott neki: „Akkor legyen belőled jó szakács!” És így is történt.

Az elmúlt 13 évben Tonny Berentsen a De Kromme Dissel (A görbe póznához) nevű étterem konyháját vezette az Arnhemhez közeli Heelsumban. Huszonkét éve kezdett el itt dolgozni, akkor persze még csak séfhelyettesként. Ez a viszonylag kis étterem a holland és francia konyha modern és kifinomult változatát viszi, és a neve mellett 42 éve ott díszeleg a Michelin-csillag (olykor kettő is).

Emblematikus ételei között olyanokat találunk, mint a homár armoricai módra vagy a vad tengeri sügér, amelyet olyan elfeledett zöldségekkel tálalnak, mint a paszternák vagy a feketegyökér.

A De Kromme Dissel sikerének kulcsa kétségtelenül Tonny friss termékek iránti vonzódása.

Az egyik kedvence régtől fogva az endívia, amelyet egykor édesanyjával is gyakran készített. A holland konyha eme alapelemét Tonny egy igazán csillagot érdemlő csavarral ajánlja az olvasóinknak. Próbálják ki!

Desszertként pedig egy nagy klasszikust, a macaront alakította át mousse-szá, egy kis körtével megbolondítva. Útravalóul Tonny a következő tanácsot adja a mousse-hoz használt fehér csokoládé kiválasztásához: – Nem érdemes az olcsóbb változatokkal kísérletezni, mert azok íze leginkább csak a cukorra emlékeztet.

Vote it up
208
Tetszett?Szavazzon rá!