Alcatraz: tíz dolog, amit nem tud róla

Az ötven éve bezárt börtönt Hollywood és az olyan híres foglyok tették híressé, mint Al Capone

Kapcsolódó cikkek

Íme, pár tény, amelyet talán nem ismer „a Szikla” néven is a börtönszigetről.

Egy madárról kapta a nevét. A szigetet spanyol felfedezői eredetileg Alcatraces-nek hívták, az után a barna pelikán után, melyet gyakran láttak itt. Manapság az Alcatraz szigetének leggyakoribb állatai a nyugati sirály és a kaliforniai kárókatona.

A legtöbb bűnöző számára ez volt az utolsó állomás. Az Alcatrazban olyan megrögzött bűnözőket szállásoltak el, akikről úgy ítélték, lehetetlen rehabilitálni őket. Az itt bebörtönzött több mint 1500 emberből csupán kettő volt, akiket az őrök közvetlenül a szabad világba kísértek ki.

A bentlakóknak saját ligájuk volt. Kikapcsolódásképpen a rabok softballt játszottak, sőt még bajnokságot is rendeztek maguknak. Volt egy sajátos alapszabály, mely elég jól tükrözte az itt lakók helyzetét: a fal felett átütött labda nem minősült hazafutásnak, hanem kint volt.

Az indiánok tiltakozásképpen elfoglalták. 1964-ben és 1969-ben a helyi őslakos indiánok igényt tartottak az Alcatraz-szigetre, és kifogásolták azokat a szövetségi intézkedéseket, melyek ellehetetlenítették volna a törzseik életét. Az 1969-es megszállás 18 hónapon át tartott. Mialatt az őslakosok a szigeten voltak, tanácsot választottak maguknak, valamint napközit és iskolát hoztak létre gyermekeiknek.

Az Alcatraz világította meg a nyugati partot. A sziget déli csücskében álló Alcatraz-szigeti világítótorony volt az Egyesült Államok nyugati partjának első világítótornya. Az eredeti építmény 1854-ben kezdte sugározni a fényét, majd 1909-ben egy másik, magasabb toronnyal helyettesítették.

A börtön egy nagyszabású, veszélyes kísérlet terepe volt. Az Alcatraz egy addig soha nem alkalmazott modellnek megfelelően afféle kísérleti börtönként szolgált, ahol az ország legveszélyesebb bűnözőit tartották egy fedél alatt. A siker nyomán később más börtönök is követték az Alcatraz példáját.

Egy szökevény sikerrel járt, de elaludt és elkapták. Mivel hideg, erősen hullámzó víz veszi körül, az Alcatraz olyan börtön hírében állt, ahonnan lehetetlen megszökni. Ám 1962-ben egy rab, miután bekente magát zsírral és kisurrant a rácsokon, mégis átúszta az öblöt. A szökési kísérletben annyira kifáradt, hogy a Golden Gate híd alatti sziklákon, alvás közben találtak rá.

A celláknak nem volt saját zárjuk. Egy akkori újításnak köszönhetően az egyes ajtókon nem volt külön zár. Ehelyett egy távirányítású berendezéssel egyszerre 20 cellából álló sorokat lehetett nyitni és csukni.

Három másik elítélt is megszökött… talán. John Anglin, Clarence Anglin és Frank Morris konyhai eszközökből készített kezdetleges fúrókkal 1962 júniusában jutott ki a szabadba. Esőkabátokból összeeszkábált tutajuk azonban nem biztos, hogy hajózásra alkalmas volt. A hivatalos szervek szerint vízbe fulladtak; mindenesetre soha semmi nyomukra nem bukkantak.

Vannak, akik szerint kósza lelkek kísértik. Sokan úgy hiszik, hogy az épület 336 üres cellája igazából nem is olyan üres. Az Alcatraz állítólag az egyik leginkább kísértetjárta hely Amerikában: elhagyatott, baljós terei vándorló lelkekkel és nyughatatlan szellemekkel vannak tele.

Vote it up
338
Tetszett?Szavazzon rá!