Allergia elleni kérdezz-felelek

Minden évben igénybe veszi a pollenekkel folytatott küzdelem? Összegyűjtöttünk pár meglepően jó megoldást

Imádja a természetet, de nem merészkedhet hosszabb időre a szabadba?
Ha a csivitelő madarak hangjára automatikusan megindul az orra, ebből rögtön megtudhatja, hogy komoly allergiával küszködik. A legkellemetlenebb tünetek minimálisra csökkenthetők, ha nem megy a szabadba abban a napszakban, amikor a pollenszám a legmagasabb, azaz reggel 5 és 10 óra között, valamint forró, száraz és szeles időben. Eső vagy zápor után nyílik a legkiválóbb alkalom arra, hogy a természet szépségeiben gyönyörködjön, mivel a csapadék kimossa a pollent a levegőből – mondja dr. Stanley Fineman, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Társaság elnöke. Mielőtt elindulna otthonról, tegyen el magával az allergia elleni gyógyszereiből!

Rendszeresen porszívózik, mégsem javulnak a tünetek?
Ha a porszívójában nincsen úgynevezett HEPA (high-efficiency particulate air) szűrő, még ronthat is a helyzeten, mivel a porszívó felkeveri a padlóra leülepedett pollent, figyelmeztet Selen Gierer, a Kansasi Egyetem Orvostudományi Központjának allergológus szakértője. A légkondicionáló és fűtő berendezésekbe szerelt HEPA-szűrőkkel is enyhítheti az allergia tüneteit. Számos szakértő ajánlja továbbá, hogy a lakás forgalmasabb pontjain helyezzünk el HEPA-szűrővel ellátott légtisztító készüléket.

Az antihisztaminok hatásosak, viszont bódulttá teszik?
A vény nélkül kapható antihisztaminok mellékhatásaként álmosság léphet fel. Jó megoldás, ha a gyógyszereket este veszi be, így az álmosító hatás már alvás közben lép fel, javasolja dr. Travis Stork a The Doctors című amerikai tévéműsorból. Az újabb típusú antihisztaminok mellett, amelyek loratadint, fexofenadint vagy cetirizint tartalmaznak, viszont sikerülhet megőrizni az éberségét. Próbálkozhat szemcseppekkel és orrspray-kkel is, melyeknek nincs olyan erős nyugtató mellékhatásuk. Ha semmi sem válik be, kérdezze meg orvosát, milyen más gyógyszert szedjen.

Már unja a sok gyógyszert?
Öblítse ki az orrüregét desztillált vízből és sóból készült oldattal! Ez a módszer ugyan nem helyettesíti teljesen a gyógyszereket, de csökkentheti az irántuk való igényt. Egy kísérletben azok a szénanáthás résztvevők, akik 3-6 héten át naponta kétszer kiöblítették az orrukat a sóoldattal, kevésbé szenvedtek orrdugulástól.

Az orrcsepp csak ront az orrfolyáson?
Lehet, hogy túl gyakran használja az orrdugulás elleni cseppet. Ha a javasolt időnél, vagyis általában 72 óránál gyakrabban alkalmazza, az orrcsepp úgynevezett rhinitis medicamentosát okoz: a gyógyszer mellékhatásaként orrdugulás alakul ki.
 

Természetes orvosságok allergia ellen
Kérdezze meg orvosát, megfelelnek-e önnek a következő házi kezelésmódok, és ha igen, próbálja ki őket!

Borsmentás jég Ha arcüreggyulladása van, készítsen összemorzsolt borsmentalevelekből és vízből jégkockát, tekerje műanyag fóliába, és borogassa vele a szeme alatti területet, így enyhítheti a tompa fájdalmat.

Jótékony gőz Egy nagy tálban keverjen el forró vizet, sót és mézet. Terítsen egy törölközőt a feje fölé, és lélegezze be a tálból feláramló gőzt! Az inhalálástól kitisztulnak az orr- és a melléküregek. Ügyeljen arra, nehogy leforrázza magát.

Tünetcsökkentő italkeverék Forraljon össze egy lábas vízben némi összetört fokhagymát, gyömbért, citromlevet, Cayenne-borsot és mézet. Kortyolgasson el belőle két pohárnyit naponta!

Vote it up
261
Tetszett?Szavazzon rá!