Allergia: téveszmék és az igazság

Valóban allergiás volna a penicillinre? Biztos, hogy tüsszögni fog a háziállata miatt? A fekete penész tényleg olyan veszélyes?

Tévedés: „A rövid szőrű kutyák nem váltanak ki allergiás reakciót”
Ha a páciensek a hipoallergén háziállatok mibenléte felől érdeklődnek, Nabeel Farooqui, az Ohiói Állami Egyetem Orvosi Központjának allergológiára és immunológiára szakosodott egyetemi tanára mindig határozott választ ad: – Ilyen nem létezik.

Az allergiás reakciót valójában a háziállatok vizeletében, nyálában és bőrén előforduló hámsejtek okozzák – ezek pedig a házikedvenc szőrének hosszától és sűrűségétől függetlenül minden emlősben megtalálhatóak.

Ha kutyája tüsszögésre készteti, legjobb megoldás, ha inkább a kertben tartja – ha erre nincs lehetősége, legalább a hálószobát igyekezzen kutyamentes zónának fenntartani, hiszen ott tölti mindennapjai egyharmadát. Ne engedje fel továbbá kutyáját az ülőbútorokra sem; érdemes megfontolnia HEPA-szűrő beszerelését, amellyel eltávolíthatja a levegőben szálló hámsejteket. Megelőzésképp pedig hetente legalább egy alkalommal fürdesse meg kedvencét.

Tévedés: „A kertben bújik meg az allergia forrása”
Ne a növényzetet hibáztassa! – Gyakori, hogy az emberek a kertjükben található tölgyfát gyanúsítják meg az allergiás reakció kiváltásával – állítja Timothy Craig, a Penn State Egyetem egyetemi tanára. – Van, aki emiatt végül ki is vágja a fáját! Pedig ez felesleges, ugyanis az allergiát okozó pollenek akár több száz kilométert is képesek utazni a széllel.

Ez azt jelenti, hogy amíg a tágabban vett szomszédságában vannak tölgyfák, a saját kertjében sem érdemes kivágni őket.

Vegye fontolóra a nem szedáló antihisztaminok szedését, a szabadban töltött időt pedig igazítsa a pollenek szállásához: – Inkább reggelre és estére időzítse a kinti programokat, ilyenkor általában enyhébb a széljárás – tanácsolja dr. Craig. – És zuhanyozzon le, miután visszatér a házba, hogy ne vigye magával az ágyba a polleneket.

Tévedés: „Segítség, mérgező fekete penész van a fürdőszobámban!”
Jó pár igazán rémisztő híradást lehetett látni a fekete penészről – pedig valójában közel sem jelent akkora fenyegetést, mint hinné. A fekete penész annyira ragadós, hogy nem tud a levegőben szállni, következésképp aligha kerül a hörgőjébe vagy épp a tüdőbe. Vannak olyan esetek, hogy valakiben allergiás reakció alakul ki egyes penészfajtákra, de ennek a tünete a kutyaszőr-allergiáéhoz hasonló – viszkető szemek és tüsszögés. – Azt, hogy bizonyíték lenne a feketepenész veszélyességére, csak a média gerjeszti – mondja dr. Farooqui nyugtatólag.

Ha fekete penészre bukkan a fürdőszobában, húzzon gumikesztyűt, és egy hígított hipós oldat (¼ csésze hipó 4 liter vízben oldva) segítségével tüntesse el.

Tévedés: „Asztmás vagyok, ezért nem mehetek edzeni”
Rossz hírünk van, az asztma nem a testmozgásra való allergia idegen nyelvű elnevezése! – A mozgás egyenesen kedvező hatással lehet az asztmára, és enyhítheti az allergia által kiváltott reakciót – állítja dr. Craig. Ha edzés közben fulladni kezd, egyeztessen orvosával, hogy megfelelő-e a gyógyszerezése. Az edzést pedig fokozatosan vezesse fel egy legalább tízperces bemelegítéssel, majd hasonlóképp fokozatos levezetéssel hagyja abba – mindeközben pedig ügyeljen a folyadékpótlásra! Az edzéssel járó asztmát ugyanis a légutak kiszáradása okozhatja. A túl hirtelen fizikai megerőltetés során általában szájon át lélegzik az ember, így a hideg, száraz levegő közvetlenül a tüdőbe jut – míg ha orron át lélegzik, a tüdőbe érkező levegő meleg és nyirkos. A hideg, száraz levegő pedig a légutak gyulladásához és összehúzódásához vezet.

Tévedés: „A csokoládétól furcsán érzem magam – ezt biztos allergia okozza”
Sokkal valószínűbb, hogy az allergiás reakciót inkább egy a csokoládéba kevert anyag idézi elő. – Sokan hiszik azt, hogy a kakaóra allergiásak, de a kutatások szerint ez csak rendkívül ritka – magyarázza dr. Craig. – Valószínűbb, hogy a tej áll az allergia mögött; igaz, a tejallergia felnőttek között kevésbé gyakori, mint a gyermekek körében.

A legelterjedtebb allergén ételek a tojás, a tej, a szója, a búza, a földimogyoró, a halak és a kagylók – ezek közül több is gyakori adaléka a bolti csokiknak, pudingoknak, sütiknek, brownie-knak és hasonló nyalánkságoknak. Hogy azonosítani tudja a bűnöst, orvoshoz kell fordulnia. – Érdemes utánajárni, hogy mi okozza az allergiát: így megtudhatja, pontosan mit kell kerülnie. Jobb, mintha teljesen le kellene mondania a csokiról!

Tévedés: „A kenyértől haspuffadásom lesz – lisztérzékeny vagyok?”
A lisztérzékenység a nyúlékony, ragadós búzafehérjére, a gluténre való allergia, amely hasmenéssel, émelygéssel járhat. – A lisztérzékenység létező jelenség, de annál azért jóval ritkább, mint azt az emberek gondolják – mondja dr. Farooqui. – Körülbelül a népesség 1, legfeljebb 3 százaléka lehet tényleg lisztérzékeny, miközben 10–30 százalék hiszi ezt magáról.

Amit általában lisztérzékenységnek hisznek az emberek, az valójában a búzaintolerancia. Ez azt jelenti, hogy az emésztőrendszer nem képes lebontani a búzában található nagyon finom szénhidrátokat – nem allergiás reakcióról van tehát szó! A búzaintoleranciával járó tünet többek között a haspuffadás, a fejfájás és az ízületi fájdalmak. Megoldás lehet, ha összetett szénhidrátokat fogyaszt inkább, így például teljes kiőrlésű lisztből, illetve csíráztatott gabonából készülő termékeket.

A lisztérzékenység és a búzaintolerancia mellett egy harmadik eset a búzaallergia, amely viszont akár életveszélyes is lehet! Ha egy allergológus ezt a diagnózist állítja fel, nagyon szigorúan el kell kerülnie minden búzát tartalmazó táplálékot, és a biztonság kedvéért mindig magával kell tartania egy epinefrin injekcót.

Tévedés: „Az ózon alapú légtisztító megoldás lehet az allergiára”
Egyes gyártók azt terjesztik, hogy ezek az ózont kibocsátó légtisztítók segítenek eltüntetni az allergéneket a levegőből. Valójában nem szűrik ki sem az allergiás reakciót, sem az asztmát kiváltó apró részecskéket a levegőből, csak annak kémiai összetételét változtatják meg, hogy az illata tűnjön tisztábbnak. – Könnyű bedőlni az eső utáni illatnak, ami ezeknek a légtisztítóknak az eredménye – magyarázza dr. Craig. – Ezt azonban az ózon okozza, amely pedig irritálja az orrot, a szemet és a tüdőt egyaránt! Inkább HEPA-szűrőt vásároljon, amely valóban hatékonyan eltávolítja a kisméretű részecskéket is.

Tévedés: „A párna miatt van allergiám”
A tollpárnát okoló feltételezések leginkább anekdotákon alapulnak – komoly vizsgálat valójában még nem zajlott a témában. A rendelkezésre álló kutatások annyit azonban kimutattak, hogy az allergiás reakciót inkább egyéb, az ágyban megtalálható allergének váltják ki: poratkák, penész vagy épp állati eredetű szennyeződések. – Először is, a magas hőmérsékletű mosás elpusztít minden potenciálisan problémát okozó fehérjét – állítja dr. Farooquio. – Másodszor, ahhoz hogy a párnának tartása legyen, olyan szorosan szőtt anyagra van szükség, hogy az tulajdonképpen, mint egy gát, feltartóztatja az allergéneket.

Utóbbit igazolja az a kimutatás is, amely szerint a műszálas ágynemű több allergént tartalmaz – éppen azért, mert lazábban van szőve.

Ha éjszaka erősödnek az allergiás tünetei, kérje orvosát, hogy vizsgálja ki, milyen beltéri allergén állhat a kellemetlenség mögött.

Tévedés: „Mindig is allergiás voltam a penicillinre”
Lehet, hogy gyermekkorában tényleg voltak rossz tapasztalatai a gyógyszerrel kapcsolatban, de általában az emberek kinövik a penicillin-allergiát. – Sokan hiszik, hogy allergiásak a penicillinre, valójában ez maximum 10-20 százalékukra igaz csak – világít rá David Rosenstreich, a Montefiore Gyógyászati Központ allergológiai és immunológiai osztályának a vezetője. A penicillin a bakteriális eredetű torokfájás, az arcüreg-gyulladás, a bőrfertőzés és a szifilisz esetén gyakran használt gyógyszer. Az allergiás reakció általában kiütésekkel, asztmás rohammal, illetve duzzadt szemmel, ajakkal, arccal és nyelvvel jár. – Ha penicillin alapú gyógyszerre van szüksége egy bizonyos fertőzés kezelésére, kérje, hogy vizsgálják ki, valóban allergiás-e a szerre – ajánlja dr. Rosenstreich.

Tévedés: „Rosszul vagyok a parlagfű miatt”
Az őszi hónapokban az allergiás emberek mindenért a parlagfüvet hibáztatják. – Ősszel hirtelen mindenki azt hiszi magáról, hogy a parlagfűre allergiás, pedig ilyenkor szaporodik el a penész is – figyelmeztet dr. Craig. – Kiszáradnak a gabonafélék, és a rothadó növényzetben megjelenik az Alternaria nevű penészgomba. Nagyon sok esetben inkább ez okozza az allergiás reakciót, mintsem a parlagfű!

A leghatékonyabb megoldás a kültéri allergiára, ha a szabadidős elfoglaltságokat igyekszik inkább a reggeli és az esti órákban intézni. Érdemes továbbá kipróbálni a nyugtató mellékhatással nem rendelkező antihisztaminokat, az orrspray-ket és a szemcseppeket. Ha nem javul a heyzet, forduljon orvoshoz, aki lehet, hogy allergia elleni injekciót fog ajánlani.

Tévedés: „Nem kaphatok influenza elleni védőoltást, hiszen allergiás vagyok a tojásra”
Sokáig elterjedt volt a feltételezés, hogy a tojásra allergiás emberek szervezete rosszul reagál az influenza elleni védőoltásra, mivel annak hatóanyagát csirketojásban tenyésztik. A legújabb kutatások azonban már cáfolták ezt a tévedést: – Valójában az influenza elleni védőoltásban annyira kevés a tojásból származó fehérje, hogy az arra allergiás emberek is teljes biztonsággal beoltathatják magukat – jelenti ki dr. Rosenstreich. – Ez igaz az összes típusra, sőt, egyes vakcinák már egyenesen tojásmentesek!

Ha ez a tény sem nyugtatja meg, érdeklődjön orvosánál az utóbbi, a tojásmentes védőoltás lehetősége felől. Érdemes továbbá allergia vizsgálatot is kérni, ugyanis a tojásallergiára is jellemző, hogy az emberek idővel kinövik.

Vote it up
144
Tetszett?Szavazzon rá!