Almás-szőlős sütemény

Ritkán találkoznak desszertben, ezért most összeboronáltuk ezt a két remek gyümölcsöt

Hasonló receptek

Hozzávalók 8 szelethez
45 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 evőkanál cukor, 1½ kiskanál só, 22,5 dkg Rama, vaníliafagyi (tetszőleges)

A töltelékhez: 1 kg alma, 50 dkg piros szőlő, 15 dkg + 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt

Elkészítés
1.
A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, elmorzsoljuk a Ramával, majd hozzáadunk 0,5 dl jéghideg vizet, és tésztává gyúrjuk. (Ha túl száraz, adhatunk hozzá még vizet.)

2. A tésztát két részre osztjuk, labdákat formázunk belőle, majd korong alakúra nyújtjuk, és műanyag fóliába csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.

3. A tészta egyik felét belisztezett felületen 25 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk, kibélelünk vele egy 24 cm-es sütőformát, majd a kilógó széleket levágva 10 percre a hűtőbe tesszük. A tészta másik felét 27 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk, és ezt is betesszük a hűtőbe.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A sütőformába helyezett tésztára sütőpapírt, arra rizs- vagy babnehezéket teszünk, és 10-15 perc alatt elősütjük. Ezután a nehezéket eltávolítva további 20 percig sütjük, majd egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

5. A töltelékhez a meghámozott és vékony szeletekre vágott almát összekeverjük a félbevágott és kimagozott szőlővel, a cukorral és a liszttel, majd közepes lángon, időnként átkeverve 25-30 percig főzzük. Kis ideig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, majd a már megsült tésztára kanalazzuk.

6. A maradék tésztából tetszőleges formájú szaggatóval 2-3 darabot kivágunk. A lyukas tésztalappal beborítjuk a tölteléket. A széleket összezárjuk, a kilógó részeket pedig levágjuk.

7. A kivágott alakzatokat a tésztalapra helyezzük, enyhén rányomkodjuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. Vaníliafagylalttal különösen finom.

Vote it up
197
Tetszett?Szavazzon rá!