Hozzávalók 4 személyre
kevés liszt • 1 db tojás • 15 dkg friss kecskesajt • 1 evőkanál friss citromlé • 1 csipet só • 3 db közepes méretű Gala alma, meghámozva, vékony szeletekre vágva • 3 evőkanál vaj, megolvasztva • 25 dkg méz + a tetejére
A tésztához: 15 dkg liszt • 12 dkg vaj • 1 evőkanál jéghideg víz • csipetnyi só
Elkészítés
1. Sütőpapírral kibélelünk két tepsit. A tészta hozzávalóit egy villa segítségével összedolgozzuk, majd gombócot formázunk belőle és egy vékonyan lisztezett munkalapon kinyújtjuk. 16 darab kb. 12 cm átmérőjű kört vágunk kiszúró vagy pohár segítségével, majd a körök felében egy kisebb átmérőjű formával újabb köröket vágunk. A szélekből tésztagyűrűket készítünk, és mindegyik korongra ráteszünk egy-egy gyűrűt. A szélüket megkenjük a felvert tojással, és fél órára hűtőbe tesszük.
2. A sütőt 190 ºC-ra előmelegítjük. Egy nagy tálban összekeverjük a sajtot, a citromlét és a sót, majd megtöltjük a tésztakarikák közepét a masszával, végül a tetejükre rátesszük az almaszeleteket.
3. Egy tálkában összekeverjük a vajat a mézzel, majd a tészta tetején lévő almákat megkenjük vele. Kb. 35 percig sütjük, amíg az alma meg nem puhul, és a tészta aranybarna nem lesz.
4. A lepényeket tányérokra helyezzük, és mindegyikre 1-1 evőkanál mézet csorgatunk. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk. (A legjobb, ha tálalás előtt 4-6 órával előbb megsütjük a lepénykéket, majd szobahőmérsékleten tároljuk. Közvetlenül a fogyasztás előtt kb. 5 perc alatt megmelegítjük, és csak a tálalás előtt ízesítjük mézzel a tetejüket.)
Hozzászólás