Almás, mézes, kecskesajtos lepény

Omlós tészta, rajta egészséges finomságok, egyszóval: ideális reggeli

Hozzávalók 4 személyre
kevés liszt 1 db tojás 15 dkg friss kecskesajt 1 evőkanál friss citromlé 1 csipet só 3 db közepes méretű Gala alma, meghámozva, vékony szeletekre vágva 3 evőkanál vaj, megolvasztva 25 dkg méz + a tetejére

A tésztához: 15 dkg liszt 12 dkg vaj 1 evőkanál jéghideg víz csipetnyi só

Elkészítés
1. Sütőpapírral kibélelünk két tepsit. A tészta hozzávalóit egy villa segítségével összedolgozzuk, majd gombócot formázunk belőle és egy vékonyan lisztezett munkalapon kinyújtjuk. 16 darab kb. 12 cm átmérőjű kört vágunk kiszúró vagy pohár segítségével, majd a körök felében egy kisebb átmérőjű formával újabb köröket vágunk. A szélekből tésztagyűrűket készítünk, és mindegyik korongra ráteszünk egy-egy gyűrűt. A szélüket megkenjük a felvert tojással, és fél órára hűtőbe tesszük.

2. A sütőt 190 ºC-ra előmelegítjük. Egy nagy tálban összekeverjük a sajtot, a citromlét és a sót, majd megtöltjük a tésztakarikák közepét a masszával, végül a tetejükre rátesszük az almaszeleteket.

3. Egy tálkában összekeverjük a vajat a mézzel, majd a tészta tetején lévő almákat megkenjük vele. Kb. 35 percig sütjük, amíg az alma meg nem puhul, és a tészta aranybarna nem lesz.

4. A lepényeket tányérokra helyezzük, és mindegyikre 1-1 evőkanál mézet csorgatunk. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk. (A legjobb, ha tálalás előtt 4-6 órával előbb megsütjük a lepénykéket, majd szobahőmérsékleten tároljuk. Közvetlenül a fogyasztás előtt kb. 5 perc alatt megmelegítjük, és csak a tálalás előtt ízesítjük mézzel a tetejüket.)

Vote it up
279
Tetszett?Szavazzon rá!