Almás rétes

A hazánkban is népszerű rétes Ausztriában nemzeti specialitásnak számít

Hozzávalók
25 dkg liszt 1 evőkanál olaj 1 db só 1,25 dl langyos víz 1 evőkanál vaj 12 dkg vaj 4 evőkanál zsemlemorzsa 7 dkg mazsola 7 dkg mandula 1 kiskanál fahéj 10 dkg cukor 2 evőkanál porcukor 2 kg alma

Elkészítés
1. A tészta elkészítéshez szitáljuk a lisztet gyúródeszkára, és alakítsunk ki a közepén mélyedést. Öntsük bele az olajat, a tojást, egy csipet sót, valamint az 1,25 dl langyos vizet, és egy késsel, a kupac széle felől haladva, keverjük össze a liszttel. A felsorolt hozzávalókat kézi mixer habverőjével is összekeverhetjük.

2. Gyúrjuk tovább kézzel, amíg sima tésztát nem kapunk. Formáljunk belőle cipót, borítsunk rá egy felfordított, felmelegített öblös tálat, és hagyjuk 45 percig állni. Közben a tálat többször melegítsük fel.

3. A töltelékhez olvasszunk fel 10 dkg vajat, és pirítsuk meg benne a zsemlemorzsát. Áztassuk be a mazsolát langyos vízbe kb. 15 percre, majd csöpögtessük le. Mossuk meg az almát, hámozzuk meg, távolítsuk el a magházát, és a húsát vágjuk vékony szeletekre. Forrázzuk le a mandulát, húzzuk le a héját, és a magokat daraboljuk fel. A mazsolát, az almát, a mandulát, a fahéjat és a cukrot keverjük össze a zsemlemorzsával.

4. Terítsünk ki egy tiszta konyharuhát, és jól lisztezzük be. Tegyük rá a tésztacipót, és nyújtsuk ki vékonyra a nyújtófával.

5. Olvasszuk meg a vajat, és kenjük a tésztára. Lisztezzük be a kezünket, és nyúljunk a tészta alá, hogy minden irányba széthúzhassuk. Addig húzzuk, amíg a tészta annyira el nem vékonyodik, hogy átlátszik rajta az alatta lévő konyharuha mintázata.

6. Kenjük el egyenletesen a tölteléket a tésztán, ügyelve, hogy a szélén és a végein elegendő részt szabadon hagyjunk. Emeljük fel a konyharuhát a keskenyebbik oldalánál fogva,és segítségével óvatosan göngyöljük fel a rétest. Ezután jól nyomkodjuk össze a tekercs végeit és oldalát.

7. Kenjünk ki egy tepsit, és tegyük rá óvatosan a rétest. Egy lábasban olvasszuk fel a maradék vajat, és kenjük be vele a tésztát. Melegítsük elő a sütőt. Süssük a rétest 30-40 percig. Vegyük ki, és még melegen hintsük meg porcukorral.

Vote it up
294
Tetszett?Szavazzon rá!