Almatorta

Omlós tésztából sütjük, ami más gyümölcstortának is lehet az alapja

Hozzávalók
50 dkg liszt 1 csipet sütőpor 14 dkg cukor 2 tojás 1 csipet só 25 dkg vaj liszt és zsiradék a sütőformához

A töltelékhez és a bevonathoz: 1 kg alma 15 dkg szőlő 1,5 dl fehérbor 1 evőkanál cukor 1 csipet fahéj 1 tojássárgája 2 evőkanál citromlé 7 dkg porcukor

Elkészítés
1. A lisztet és a sütőport tegyük tálba, öntsük bele a cukrot, a tojásokat és a sót. Dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a vajat, és gyúrjuk sima tésztává. Tegyük 20 percre a hűtőbe.

2. Hámozzuk meg az almát, vágjuk ketté, és távolítsuk el a magházát. Szemezzük le a szőlőt, és mossuk meg. Az almát, a szőlőt, a cukrot és a fahéjat pároljuk a fehérborban közepes lángon 5 percig. Hagyjuk néhány percig hűlni.

3. Belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tészta valamivel több mint a felét. Vajazzunk ki egy kapcsos sütőformát. Tegyük bele a kinyújtott tésztát, és alakítsunk ki egy kb. 2,5 cm-es peremet. Szúrjuk meg több helyen villával. Süssük 10 percig.

4. Terítsük el a tésztán az almás keveréket. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és borítsuk a töltelékre. Kenjük meg a tojássárgájával. Süssük kb. 25 percig. Hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a citromlét a porcukorral. Kenjük be a tortát a mázzal.

Vote it up
316
Tetszett?Szavazzon rá!