Ami nem hiányozhat a kocsiból

Amikor hosszabb autós úthoz csomagol, feltétlenül tegye el ezt a tíz alapkelléket vészhelyzet esetére

Kapcsolódó cikkek

Indítókábel
Lehet, hogy nem csukódik be egy ajtó, vagy véletlenül felkapcsolva marad a fényszóró. A végeredmény: lemerült akkumulátor. Egy indítókábellel („bikakábel”) semmi perc alatt ismét útra készen állhat. Először mindig a lemerült akkumulátorra csatlakoztassa a csipeszeket, először a pozitív, majd a negatív végét. A működő akkumulátornak is először a pozitív, utána a negatív pólusára kösse rá a kábelt. Leszedésnél haladjon az ellenkező sorrendben.

Törölközők
Ezek a multifunkcionális darabok bármire jól jöhetnek: árnyékolhat velük, vagy megtisztíthatja a szélvédőt és rosszullét esetén az autó belsejét. Csak ragadja meg azokat a törölközőket a fürdőszobában, melyeket már egyébként is ki kellene cserélnie, így nem fognak hiányozni.

Zseblámpa
Ezzel ne takarékoskodjon: vásároljon egy masszív lámpát, melynek kampója vagy állványa is van, így világítás közben mindkét kezét használhatja. Indulás előtt ne feledje ellenőrizni az elemeket.

Elakadásjelzők
Ne kelljen még amiatt is aggódnia, hogy más autósok elsodorják, miközben az út szélén állva éppen kereket cserél. Az elakadásjelző fények vagy háromszögek megoldják a problémát. Tegye őket 15-30 méterre a járműve elé.

Tartós élelem
Rejtsen pár müzliszeletet vagy előre csomagolt készételt az autóba arra az esetre, ha hosszú veszteglésre kényszerül. Ha némi fűszert is bekészít mellé, ízletesebbé teheti vele a készételeket.

Palackozott víz
Ivás mellett a vizet szükség esetén az autó hűtésére, illetve az autóban bekövetkező különféle balesetek utáni takarításra is használhatja. Csomagoljon el egy pár litert.

Térképek
Persze, manapság már mindenkinek van GPS-e, de az akkumulátor lemerülhet, ráadásul bizonyos programok notóriusan pontatlanok. Legyen térképe arról a környékről, ahová utazik, valamint a kiindulópontról is.

Multi-tool szerszám
Nem árt, ha az autó minden egyes csavarjához van megfelelő szerszáma – nyilván mégsem akar egy egész szerszámosládát magával cipelni. A megoldás a multi-tool, vagy ha nincs, a svájci bicska. Előbbinek legyen pengéje is, hogy szükség esetén késnek használhassa.

Elsősegélykészlet
Érdemes kiegészíteni a kötelező felszerelést. Legyen benne szorítókötés, legalább két tucat különböző méretű ragtapasz, fertőtlenítő kenőcs, fájdalomcsillapító, latexmentes kesztyű, hidrokortizon kenőcs, hideg borogatás, olló, steril géz, hőmérő, csipesz és egy elsősegély-kézikönyv.

Tisztítási kellékek
Alapfelszerelésként rakjon el egy marék szalvétát vagy papírtörlőt, egy visszazárható zacskóban egytucatnyi nedves törlőkendőt, valamint pár szemeteszsákot, hogy az út közben keletkező hulladék ne csak leülepedjen a padlón.

Vote it up
211
Tetszett?Szavazzon rá!