Amikor az agy sérülése okosít

Olykor előfordul, hogy egy baleset nyomán az illetőnek különös képességei támadnak. Íme, négy ilyen eset

Kapcsolódó cikkek

Botcsinálta matematikus
Jason Padgett (43) kimaradt az egyetemről, egy bútorüzletben dolgozott a Washington állambeli Tacomában. Egy alkalommal, amikor rablók támadták meg, agyrázkódást szenvedett – és megemelkedett az IQ-ja. Az eset után Padgett a környezetében matematikai képleteket és mintákat fedezett fel (John Nash Nobel-díjas matematikushoz hasonlóan). Orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy sérült agya olyan területeken kompenzált, amelyeket a legtöbb ember nem használ. Padgett ma már a látottakból bonyolult, kézzel rajzolt ábrákat, úgynevezett fraktálokat készít, amelyeket a Fine Art America weboldalain értékesít.

Egy csapásra Beethoven
Miután 2006 őszén a 39 éves Derek Amato beverte a fejét az uszodában, részleges emlékezetvesztést, illetve egyik fülén 25 százalékos halláskárosodást szenvedett. Ugyanakkor csodás képességre tett szert. Négy nappal a baleset után barátja amatőr zenestúdiójában felkeltette érdeklődését az elektronikus zongora. Amato sosem vonzódott a hangszerhez, és nem tudott kottát olvasni sem, de ez nem akadályozta meg abban, hogy hatórás zongoraversenyt rögtönözzön. Miután orvossal konzultált, megtudta, hogy úgynevezett szerzett savant-szindrómája van, amely rejtett képességeket kelt életre a sérült agyban.

Reggelre európai
Az egyesült államokbeli Oregonban élő 60 éves Karen Butler egy fogászati beavatkozás során nemcsak új fogat, hanem idegen kiejtést is kapott. Az implantáció másnapján arra ébredt, hogy brit kiejtéssel beszél, némi erdélyi beütéssel, és úgy is maradt. Ez a jelenség az „idegenakcentus-szindróma” (igen ritka jelenség, világszerte összesen 60 esetet jegyeztek fel), amelyet az okoz, hogy az agyban kisebb sérülés éri a nyelvhasználatot felügyelő részt.

Élő naptár
A Virginiában született Orlando Serrellt tízéves korában eltalálta egy baseball-labda, amitől megfájdult a feje. Fájdalmai néhány nappal később elmúltak, ám azóta, vagyis 1979. augusztus 17-e óta bármely dátumról kapásból meg tudja mondani, hogy a hét mely napjára esett. A ma 45 éves Serrell hipermnéziás, vagyis páratlan részletességgel képes felidézni életének az emlékeit.

Ellenállhatatlan ihlet
Jon Sarkin massachusettsi kiropraktőrt 36 éves korában szélütés érte, és azóta a rajzolás megszállottja. Korábban semmiféle tehetséget nem mutatott a képzőművészetek iránt, ám ezután annyira rákapott, hogy még családi vacsorák közben is fel-felpattan, hogy vázlatokat, rajzokat készítsen alakzatokról, tárgyakról. Szüntelen ösztönzést érez, és órákig képes festeni. Próbált visszatérni gyógymasszőri foglalkozásához, de nem tudta abbahagyni a rajzolást. Kényszeres tevékenysége végül kifizetődővé vált: drámai, kísérteties rajzait a New Yorker, a GQ és más magazinok közlik, festményei 10 ezer dollárért kelnek el, és Tom Cruise produkciós vállalata megvásárolta történetének filmjogait.
Forrás: Popular Science, Daily Mail, cracked.com, ABC News

Vote it up
250
Tetszett?Szavazzon rá!