Amiről a sebész hallgatni szokott

Az alábbi csaknem kéttucatnyi bennfentes tipp ismeretében ön is jobb ellátásban részesülő beteggé válhat

Fölmetszenek bennünket, daganatokat távolítanak el, átformálják a combunkat, új csípőt és vesét adnak nekünk. De bármennyire a sebészek kezében lehet az ember élete, általában többet tud arról, aki a haját vágja, mint arról, aki a húsába vág. Ön például tisztában van-e azzal, hogy jobb, ha az embert inkább kedden műtik, mint pénteken? Íme, huszonegy további tipp, amelyek ismeretében jobb ellátásban részesülhet.

Válassza a legjobb dokit!
1. „A kórházi személyzettől kérdezze, melyik orvos jó. Az ott dolgozók szava többet nyom a latban minden diplománál, hangzatos titulusnál és lefegyverző modornál.”
Dr. Marty Makary sebész, aki könyvben tárta fel, miről hallgatnak a kórházak és hogyan forradalmasíthatja az átláthatóság az egészségügyi ellátást

2. „Ne abból induljon ki, hogy az a legjobb, akit a háziorvos javasol. Az ajánlást befolyásolhatja, hogy a két orvos ugyanabba a szakmai vagy baráti körbe tartozik.”
Dr. Howard Luks, a New York-i Westchester Klinika és Egyetemi Ortopédiai Központ munkatársa.

3. „Érdeklődjön, beszélhet-e az illető volt betegeivel. Az olyan, mint amikor a bébicsőszhöz referenciát kér az ember.”
Dr. Marc Gillinov szívsebész, akinek több száz tudományos publikációja van, és laikusoknak is írt a szív egészségének megőrzéséről

Valóban szükség van a műtétre?
4. „Némelyik problémára nem a műtét a megoldás. Sokszor ilyen például a derékfájás. A tanácsom az, hogy viseljük el, és vágjunk hozzá jó képet. Egyik-másik sebész erre hevesen tiltakozik. »Jaj, hát itt egy porckorongsérv, bizonyára ez a ludas. Rendezzük el szépen!« Csakhogy sokan élnek porckorongsérvvel fájdalommentesen. Nincs sok bizonyíték rá, hogy nagyon sok betegen segítünk a műtéttel.”
Dr. Kevin B. Jones felnőtt- és gyermeksebész, aki Amit az orvos sem tud megmondani címmel írt könyvet

5. „Az orvosa jobban teszi, ha időskorban nem sürgeti, hogy döntsön a műtét ügyében, ha korai stádiumú prosztatarákja van. A prosztatadaganatok a legtöbbször rendkívül lassan növekszenek, ezért nem szabad kapkodni.”
Dr. Bert Vorstman, Coral Springs, Florida

6. „Mindig tudakozódjon a nem műtéti lehetőségekről, és arról is, hogy veszélyes-e, ha még vár egy kicsit. A sebészek ügybuzgók, és szeretnek operálni.”
Dr. Kevin B. Jones

Minden műtét előtt fölteendő kérdések
• Miért szükséges most ez a beavatkozás?
• Ki fogja elvégezni és hányszor végzett már ilyen műtétet?
• Melyek a leggyakoribb szövődmények és hogyan előzhetők meg?
• Milyenek a kilátások a gyógyulásra?

Mielőtt kés alá fekszik
7. „Mindig kérdezze meg: »Ki foglalkozik velem a műtét után?« A kívánatos válasz: »Én ellenőrzöm majd rendszeresen, amíg teljesen föl nem épül.« Bizonyos betegségek esetén nem mindegy, ki figyel oda a beteg állapotára, kivált az után, hogy hazabocsátják a kórházból.”
Dr. Ezriel „Ed” Kornel, New York, Cornell Egyetem

8. „A tervezett műtétet jobb a hét elejére beütemezni, mert a hét végén sok orvos elutazik, és nem lesz a közelben, hogy megnézze, rendben van-e a beteg. Ha önt pénteken műtik, tisztázza, ki fog önnel foglalkozni szombaton vagy vasárnap, ha netán valami bonyodalom támad.”
Egy általános sebész, aki Skeptical Scalpel (Kétkedő szike) néven blogol

9. „Elképesztő, milyen szorgosan keresgélik az emberek a megfelelő sebészt, ugyanakkor arról viszont fogalmuk sincs, hogy ki lesz az altatóorvosuk, pedig az legalább olyan fontos. Feltétlenül kérdezze meg tehát, hogy ki fogja altatni! Jó tudni, hogy egyes kórházakban a beteg ragaszkodhat az általa választott altatóorvoshoz.”
Egy általános sebész (Skeptical Scalpel)

10. „Néhány éve egy betegem három patológusnak küldte el a szövetmintáit. Három egészen eltérő szakvéleményt kapott. Ezen nagyon fölháborodtam. Ma már nem hagyatkozom egyetlen patológiai vizsgálatra. Ha az orvosa talál valamit, kérje meg, hogy küldje be az összes mintát egy országosan elismert referencialaborba is – így még egy szakvéleményhez jut.”
Dr. Bert Vorstman

11. „Tervezett műtét előtt beszélje meg az orvosával, hogy vagy ön adjon vért, vagy a családtagjai adjanak. A vérbanki készítmény idegen anyag, akár egy donortól kapott szerv, és előfordulhat, hogy a szervezet kedvezőtlenül reagál rá. Ha a saját vagy a szerettei vérét használják föl, kisebb az efféle reakciók veszélye.”
Dr. Kathy Magliato, Szent János Egészségügyi Központ, Kalifornia

Műtét után legyen résen!
12. „Csak akkor értheti meg, mi történt a műtőben, ha elolvassa a sebész által lediktált műtéti feljegyzést. Amennyiben kérdései maradnak az operációjával kapcsolatban, tegye fel őket – és kérje a zárójelentést.”
Dr. Paul Ruggieri, aki az Egy sebész vallomásai – a jó, a rossz és a szövődmények... címen írt könyvet a sebészeti műtő ajtaja mögötti világról

13. „Ha műtét után fáj a lábikrája, vagy ha duzzadtnak és vörösnek látja a lábszárát, azonnal hívja az orvosát. Ezek alsó végtagi trombózist jelezhetnek, amelynek a veszélye szinte minden műtétnél fennáll.”
Dr. James Rickert, Bedford, Indiana

14. „Hogy valójában mitől nem tudunk nyugodtan aludni? Nem attól, hogy hibázunk a műtőben, hanem az ellenszegülő páciensektől. Ha a beteg nem fogad szót, csúnya dolgok történhetnek.”
Dr. Kurian Thott, Stafford, Virginia

Legyen észnél, ha szívműtétről van szó!
15. „Ha bármiféle súlyos egészségi problémám adódna, akkor egyetemi klinikára vagy oktatókórházba mennék. Az ottani orvosoknak ugyanis ismerniük kell a szakmájuk legújabb vívmányait. Még egyszerű eseteknél is kialakulhatnak olyan komplikációk, amelyek olyan eszközt vagy beavatkozást igényelnek, amire nincs egy közkórházban lehetőség.”
Dr. Tomas A., Salerno, Florida, Miller Orvostudományi Kar, Miami Egyetem

16. „Ha az orvosa sztent beültetését javasolja, mindig tegye föl neki a kérdést, hogy az jobb-e a gyógyszernél. Vannak olyan állapotok, amelyekben a szakirodalom szerint a műtét és a gyógyszer egyaránt hatékony. Amikor valamit véglegesen beültetnek a szervezetébe, az sohasem kockázatmentes. Világszerte ezreknek ültettek be már olyan eszközt, amelyre valószínűleg nem is lett volna szükségük.”
Dr. Marc Gillinov

Mindannyian hibázunk
17. „Kétségkívül elkövettem a műtőben olyan hibákat, amelyekhez hozzájárult a kimerültség és a türelmetlenség. De ha a beteg nem kérdez rá, a sebész nem fogja közölni vele, hogy a műtét előtt egész éjjel ügyelt, és éppenséggel nincs csúcsformában.”
Dr. Paul Ruggieri

18. „A hibák alighanem gyakoribbak, mint hinnénk, de a legtöbbjük voltaképpen nem veszélyes. Rezidensekkel dolgozom, és nem hagyom, hogy olyasmit műveljenek, amit nem tudok helyrehozni, ha elszúrják. Miután jóváteszek valami tévedést, és biztos vagyok benne, hogy egyáltalán nincs hatása a beteg állapotára, a betegnek egy szót sem szólok róla. Mire lenne az jó? Csak kikészíteném az idegeit.”
Egy ortopéd sebész

Kíváncsi más szakemberek titkaira is?
Ismerje meg és hasznosítsa a pilóták, az állatorvosok, a kórházi nővérek, a fogorvosok, a profi fotósok, a tévészakácsok, a pincérek, a rendszergazdák és a kardiológusok műhelytitkait!

Az emberi tényező
19. „Valahányszor egy beteg meghal, a családjára, a temetésre, a gyerekeire gondolok. Megoperáltam egy férfit, egy nagyon komplikált esetet, és nem élte túl a műtétet. A váróban a felesége és két gyermeke ült. Amikor közöltem velük a hírt, a gyerekek azt sikították: „Mami, mami, a papát akarom!” Rettenetes volt! Bármennyire erősnek mutatjuk is magunkat, minket sem kerül el sem a depresszió, sem a többi egészségi gond. Emberek vagyunk mi is.”
Egy floridai sebész

20. „Elérzékenyültem a pár köszönő sortól, amelyet tizenöt másodperc alatt írt le valaki. Nekem az ilyesmi nagyon sokat jelent. A levelek emlékeztetnek, milyen fontos ez, és mennyire bíznak bennünk az emberek. Mindegyiket elteszem.”
Dr. Marc Gillinov

21. „A betegek azt gondolják, annyira leköt bennünket a zaklatott időbeosztásunk, hogy nem törődünk velük. Pedig törődünk. Nagyon is. A hívő sebészek imádkoznak a betegeikért. Műtét előtti estéken a családommal a vacsoránál imádkozunk a pácienseimért.”
Dr. Kathy Magliato

Vote it up
375
Tetszett?Szavazzon rá!