Amit a kardiológus nem feltétlenül mond el

Íme, pár meglepő dolog, amit a szívgyógyászok valójában gondolnak

Túlsúly? Lehet, hogy meg sem említem
Amikor valaki erősen túlsúlyos, az nyilvánvaló eset. Ha viszont csak kis mértékben, azt bonyolultabb előhozni, mivel általában elfogadjuk, ha valakinek van egy kis súlyfeleslege. Az ilyen embereknek nehezebb megmondani, hogy fogyniuk kellene.
dr. Stuart Connolly, a McMaster University kardiológiai részlegének igazgatója, Hamilton, Ontario

A szívbetegségeknél nem a zsír, hanem a cukor a valódi gonosztevő
Ha finomított cukrot eszik, az olyan inzulinválaszt idéz elő, mely káros hatással van az érfalak belső falára. A legtöbb figyelmet a koleszterin kapja – arról viszont nincs tudomásom, hogy a kardiológus orvosok rutinszerűen ellenőrznék az inzulin- és a hemoglobin A1C-szintet [mindkettő a diabétesz kockázatát jelzi, mely szorosan összefügg a keringési rendszer egészségével].
dr. Stephen Sinatra kardiológus, számos szívbetegséggel kapcsolatos könyv szerzője

A legtöbb táplálékkiegészítő nem tesz semmit a szíve egészségéért
Azok az orvosok, akik erősen ajánlanak bizonyos étrendkiegészítőket, általában a saját rendelőjükben árulják ezeket. Elsődleges megelőzésként – ha nem fogyaszt halat hetente két-három alkalommal – jó ötlet a halolajkapszula. A D-vitamint is ajánlom, mivel a felnőttek 80%-a nem jut elég D-vitaminhoz. Én kizárólag ezt a két kiegészítőt szedem.
dr. Sarah Samaan, a The Legacy Heart Center kardiológusa, Plano, Texas

Azt is tudni akarom, ha ön vagy a házastársa nem alszik jól
Az alvási apnoé az egyik fő kockázati tényezője az olyan problémáknak, mint a szívroham, szívmegállás vagy a stroke. Ha azt gyanítja, hogy alvási apnoéban szenved (a horkolás és a felkelés utáni kimerültségérzés különösen árulkodó jelek), mindenképpen mondja el az orvosának. Az is fontos jelzés, ha a házastársa állandóan a horkolása miatt piszkálja.
dr. Stephen Sinatra

Nehéz terhessége volt? Mondja el!
A preeklampszia egyik tünete, a terhességi magas vérnyomás a korai szívbetegségek fokozott kockázatát jelzi: azt mutatja, hogy valamilyen érrendszeri probléma van a háttérben. A fiatal nőknek fel kell ismerniük: fontos, hogy háziorvosuk is tudjon róla, ha terhességük alatt magas a vérnyomásuk. A legtöbb orvos már nem kérdez meg egy ötvenéves nőt arról, milyen volt a terhesség alatti egészségi állapota 25 évvel korábban. Ugyanez vonatkozik a reumás ízületi gyulladásra és a lupusra is: az ezekben szenvedő pácienseknél a szívroham az elsőszámú halálok, ezért náluk különösen fontos a kockázati tényezők határozott kezelése.
dr. Malissa J. Wood, az American Heart Association Go Red for Women kampányának szóvivője, a Massachusetts General Hospital Women’s Heart Program társigazgatója

Kíváncsi más szakemberek titkaira is?
Ismerje meg és hasznosítsa az állatorvosok, a kórházi nővérek, a fogorvosok, a profi fotósok, a tévészakácsok, a pincérek, a sebészek, a rendszergazdák és a pilóták műhelytitkait!

A vörösbor nem csodaszer
Amikor a betegeim elújságolják: „elkezdtem vörösbort inni”, azt kérdezem: „minek?” Úgy gondolják, ez jót tesz a szívüknek – ám óvatosnak kell lenni, nehogy túlzásba essünk, és napi 10-20 gramm alkoholt meghaladó mennyiséggel megnöveljük más betegségek kockázatát. Az étcsokoládéval ugyanez a helyzet: az emberek azt gondolják, annyit ehetnek belőle, amennyi jólesik. Valóban egészséges dolog, a csoki csökkenti a vérnyomást és antioxidánsokat tartalmaz, de a legtöbben nem csak 30 g-ot esznek meg naponta.
dr. Stephen Sinatra

Mi kerget az őrületbe? A dohányzás
Aki dohányos, annak abba kell hagynia, és kész. Rosszul vagyok attól, amikor olyan emberekkel beszélek, akik még mindig cigarettáznak. Soha nem késő leállni: még ha a hetvenes éveiben szokik le, az is javítja az életkilátásait. Ha valaki csak egyetlen dolgot akar tenni az egészsége érdekében, akkor hagyja abba a dohányzást.
dr. Stuart Connolly

Egyszerűbb felírnom egy gyógyszert, mint hogy életmódbeli tényezőkre térjek ki
Az érzelmi állapot jelentős mértékben felelős a szívbetegségekért. A depresszió, a lelki fájdalmak és a kontrollálatlan düh különösen nagy kockázatot jelentenek. Egy jó kardiológus észreveszi, ha a betegét érintik ezek a problémák. Sok orvos inkább a gyógyszerekben hisz, és kevésbé abban, hogy az egész embert meggyógyítsa.
dr. Stephen Sinatra

Segíthetek spórolni a gyógyszereken
Az elmúlt évek során hatalmasra nőtt a gyógyszerkínálat, és ez kulcsfontosságú mindazoknak, akik szeretnék csökkenteni a gyógyszerkiadásaikat. Akár koleszterinre, akár vérnyomásra szedi a szereket, kérdezzen rá a gyógyszerésznél bátran, van-e olcsóbb helyettesítő szer!
dr. Sarah Samaan

A fogait is megvizsgálom
Ha sokszor fordulnak elő önnél szájüregi gyulladások, az egyben azt jelezheti, hogy az egész szervezetében alacsony intenzitással gyulladás zajlik. Az ínybetegségekkel küzdő pácienseknél sokkal gyakoribbak a szívproblémák. Én a betegeim szájába is mindig belepillantok.
dr. Stephen Sinatra

A családi kórelőzmények nem olyan tragikusak, mint hinné
Jönnek be hozzám emberek azzal, hogy „a nagymamám szívrohamban halt meg 80 éves korában, úgyhogy a családomban öröklődnek a szívproblémák”. Ez nem feltétlenül igaz – mindenkinek meg kell halnia valamiben. Családi hajlamról akkor beszélünk, ha nőknél 60, férfiaknál 50 éves kor előtt lép fel szívbetegség. Ez sokkal ritkább, mint gondolnák.
dr. Sarah Samaan

Örülök neki, ha felkeres a kérdéseivel – és egy családtagja is elkíséri
A legjobb, ha a megbeszélt időpont első perceiben irányítja magára a figyelmemet, mielőtt elkezdeném a vizsgálatot. Ilyenkor vesse fel azokat a dolgokat, amelyek zavarják. Azt is jónak tartom, ha ott van a hozzátartozója vagy barátja, aki segíteni tud, mivel előfordulhat, hogy rossz híreket hall, és nem fogja fel azonnal, mit mondanak önnek.
dr. Malissa J. Wood

Jobban érdekel az otthoni vérnyomása, mint a rendelőben mért
Sokszor van dolgom ún. fehérgalléros hipertóniával, amikor a vérnyomás a rendelőben magas, otthon viszont normális. Ha a betegnél meglepően magas a vérnyomás, vagy újramérem, vagy megkérem, hogy otthon egy héten át rendszeresen mérje meg és hozzák el nekem a mért értékeket. Ha túl magasak az értékek, az őket is jobban motiválja, hogy tegyenek valamit a csökkentéséért.
dr. Sarah Samaan

Árulja el az igazságot: vannak merevedési zavarai?
A merevedési probléma is a keringési megbetegedésekre utaló jel. A kisebb erek állapota utal arra, mi a helyzet a nagyobb erekben. A saját édesapám akkor jött rá, hogy érszűkület van a nyaki verőerében, amikor elment, hogy gyógyszert írasson fel merevedési zavar ellen.
dr. Malissa J. Wood

Vote it up
281
Tetszett?Szavazzon rá!