Amit a keblekről tudni kell

Tények, tévhitek, érdekességek és hasznos tudnivalók, hogy sokáig megőrizze egészségét és szépségét

Erre figyeljen önvizsgálatnál
Nem szükséges havonta beütemeznie egy komoly, minden centiméterre kiterjedő önvizsgálatot. A szakértők manapság már nem javasolják a gyakori önellenőrzést, mivel csak felesleges aggódással jár, és nem is csökkenti igazán az előrehaladott emlőrák kockázatát. Azt viszont mindenképpen tudnia kell, mire figyeljen nagyon: bármilyen dudor vagy megvastagodás az emlő körüli területen vagy a hónalj tájékán; duzzadtság, meleg vagy kipirosodás; méret- vagy formaváltozás, gödröcskék vagy redők a bőrön; viszkető, hámló sebek vagy kiütések a mellbimbón; váratlanul elkezdődő váladékozás; bármilyen új fájdalom, ami nem múlik el.

A csomók ijesztőek, de rendszerint nem rosszindulatúak
A szövettani vizsgálatoknál a csomók 80%-a ártalmatlannak bizonyul – ezért ne essen rögtön pánikba, ha zuhanyzás közben felfedez egyet. A nők 50-60%-ánál a női nemi hormonokra adott válaszreakcióként duzzanatok és ciszták keletkeznek az emlő szövetében. Még rosszabb persze, ha nem törődik a dologgal: ha bármi rendelleneset észlel, forduljon orvoshoz!

A nők 85%-a rossz melltartóméretet hord
A jól megválasztott fehérnemű karcsúsít, javítja a testtartást, valamint enyhíti a hát-, nyak- és vállfájást. A passzoló méretű melltartó megfeszül a háton, nem csúszik fel; a keblek nem buggyannak ki a kosárból, hanem pontosan beleférnek.

Az egyik mell nagyobb lehet, mint a másik
Nagyjából a nők felénél szemmel látható méretkülönbség van a mellek között: a bal gyakran nagyobb, mint a jobb. Ha hirtelen méretváltozást tapasztal, szóljon orvosának, mivel ez fertőzésre, daganatra vagy cisztára utalhat.

Miért foglalkoztatja annyira a férfiakat?
A mell elsődleges funkciója a csecsemő táplálása. Szoptatás közben az agyat elárasztja az érzelmi kötődést és gondoskodást kiváltó oxitocin hormon. Bizonyos kutatók szerint hasonló folyamat játszik szerepet a párkapcsolatok erősítésében: a mellek simogatásakor szintén oxitocin termelődik, melynek hatására a nők szorosabban kötődnek partnerükhöz.

A fogyás akár felére csökkentheti az emlőrák veszélyét
Egy nemrég közölt vizsgálat szerint a menopauza után azoknál a túlsúlyos nőknél, akik pusztán 5-10%-ot adtak le a súlyukból, máris felére csökkent az emlőrák kockázata. A sok zsírral járó magasabb ösztrogénszint elősegítheti bizonyos emlőrákos megbetegedések kialakulását. A túlsúly emellett a betegség kiújulását is valószínűbbé teszi.

A mozgás már önmagában jót tesz a kebleknek: heti 10-19 óra edzés 30%-kal mérsékli a daganatok kockázatát. A sport nemcsak a testsúlyt, hanem a stresszt és a gyulladásokat is csökkenti, ezáltal segíti az immunrendszert a védekezésben.

Növelje a D-vitamin mennyiségét!
Nagyon sok nő nem jut hozzá elég D-vitaminhoz, pedig ez a mikrotápanyag szintén csökkenti az emlőrák kockázatát. Egy pár éve bemutatott vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a D-vitamin-hiányos emlőrákos pácienseknél 94%-kal gyakoribbak voltak az áttétek, egy másik kutatásban pedig az derült ki, hogy a magasabb D-vitamin-szint jobb túlélési esélyeket biztosít a betegséggel szemben. A napi ajánlott mennyiség 600 NE, de pár szakértő szerint az 1000 NE vagy annál több sem veszélyes. Kérdezze meg orvosát, szedjen-e vitamintablettát – ekkora mennyiséget nehéz pusztán az étkezéssel bevinni.

A kevés alvás veszélyes
Egyre több vizsgálat mutat ki összefüggést az éjszakai műszak és a daganatveszély növekedése között. A dán hadseregben dolgozó nők körében elvégzett felmérésből kiderült, hogy akik éjszaka is dolgoztak, azoknál 40%-kal magasabb volt az emlőrák kialakulásának kockázata. Ebben valószínűleg a melatonin nevű, az alvási ciklust szabályozó hormon a ludas, mely az ösztrogénszintre is hatást gyakorol. A kialvatlanság ráadásul az immunrendszert is gyengíti.

A dohányzás duplán árt
Habár a cigaretta tényleg emeli az emlőrák kockázatát, különösen nagy kárt azoknál okoz, akik korán kezdik, és erős dohányosok. A legalább 30 éve napi egy dobozt elfüstölő nőknek 28%-kal nagyobb az esélyük az emlőrákra. A cigarettában lévő  káros vegyületek roncsolják a bőr feszességét biztosító elasztin nevű fehérjét is. A Kentucky Egyetem egy plasztikai sebésze által vezetett felmérés kiderítette, hogy a mellek megereszkedésében szerepet játszó három legfőbb tényező a dohányzás, az életkor és a terhességek száma.

Ezt hozza a változókor
A változás korával kapcsolatban a hőhullámok kapják a legtöbb figyelmet, pedig a keblek is jelentős változásokon esnek át. A fiatalabb korban a menstruáció környékén tapasztalt fájdalom és érzékenység egyre erősebben jelentkezhet. A hormonok ingadozásai miatt növekedhet a prolaktin szintje, mely váladékozást idéz elő. Sőt, lehet, hogy még a csipeszt is elő kell vennie, ugyanis kóbor szőrszálak jelenhetnek meg a mellbimbók környékén.

Mi okozza a megereszkedést?
A kollagén és elasztin az évek során bomlásnak indul, a mellek pedig elkezdenek veszíteni feszességükből. Különféle hormonális változások miatt egyre több puha, ernyedtségre hajlamos zsír halmozódik fel bennük. A legtöbb, amit tehet, hogy jobb tartást adó, szorosan illeszkedő melltartót visel – esetleg a műtéti megoldást választja.

Vote it up
283
Tetszett?Szavazzon rá!