Amit a szemész vehet észre elsőként

A szem árulkodik egyebek közt a vérnyomásról, a cukorbetegségről és a reumatoid artritiszről is

Szokta mérni a vérnyomását? Rendben. Rendszeresen jár laborvizsgálatra? Rendben. És szemészhez?

Az utóbbi kérdés gyakran zavarba hozza az embereket, pedig nem véletlenül érdeklődünk felőle. A retina (ideghártya), illetve a szemfenék megtekintése révén nyílik lehetőségük az orvosoknak a vérerek és az idegek állapotának közvetlen vizsgálatára anélkül, hogy ehhez bármiféle beavatkozásra lenne szükség. Ez alkalmassá teszi a rutin szemorvosi vizsgálatot több betegség korai felismerésére is! A legmegbízhatóbb szemész szakértőket kértük fel, hogy osszák meg velünk, melyek azok a betegségek, amelyeket kiszúrhatnak ilyenkor.

Cukorbetegség
A 2-es típusú diabétesz egyik legkorábbi tünete lehet a retina kis mértékű vérzése, azaz a diabéteszes retinopátia. – Rendszeresen fogadok olyan betegeket ezzel a tünettel, akiknél azt megelőzően nem diagnosztizálták a cukorbetegséget – meséli Pizzimenti. A betegség, ha nem foglalkozik vele, akár a látás elvesztéséhez is vezethet, a vércukorszint karbantartásával azonban a kockázat lényegesen csökkenthető. Ha korai szakaszában észreveszik a diabéteszes retinopátiát, a további károsodás megelőzésében segíthetnek a cukorbetegség kockázatát csökkentő életmódbeli változások, így az egészségesebb étkezés, illetve a fogyás.

Magas vérnyomás
A magas vérnyomás egyik következménye lehet a vérerek károsodása, így például az artériafal gyengülése és összeszűkülése – figyelmeztet Jessica Ciralsky, a New York-i Weill Cornell Medical College egyetemi tanársegéde. Több nagy esetszámú vizsgálat során bizonyították már, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata nagyobb a retinában a kis erek elváltozása esetén – írja az American Journal of Medicine című szakmai folyóirat. Különösen igaz ez azokra az esetekre, amikor nincsenek jelen a szívbetegség közismert rizikófaktorai, azaz az illető teljesen egészségesnek gondolja magát.

Szklerózis multiplex
A látóideg gyulladása könnyen egy idegrendszert megtámadó autoimmun betegség, a szklerózis multiplex előjele lehet – állítja Mitchell Munson, az Amerikai Szemészeti Egyesület elnöke. A betegség az esetek 75 százalékában együtt jelentkezik a látóideg gyulladásával; 25 százalékban ez az első tünet. (Nem jelent azonban a látóideg-gyulladás minden esetben szklerózis multiplexet) – A látóideg-gyulladás gyakran homályos látással jár együtt, de volt olyan esetem is, amikor ez még nem okozott panaszt – figyelmeztet Munson.

Reumatoid artritisz
A reumás ízületi gyulladás az esetek 25 százalékában okoz szemtünetet: leginkább a szem szárazságával jár. Továbbá: – ha a betegnél egy éven belül kétszer, vagy 18 hónapon belül háromszor lép fel szivárványhártya-gyulladás, az felkelti a reumás ízületi gyulladás gyanúját – magyarázza Munson. A kéz és a lábfej ízületeit érintő betegség során a vérben nagyobb a gyulladást okozó vegyületek mennyisége – ezek pedig nemcsak az ízületekben, de a szemben is problémát okozhatnak!

Rákos betegségek
Egy egyszerű szemvizsgálat akár az életét is megmentheti! Az agydaganattól kezdve az emlő- és tüdőrákig sok minden kimutatható, ha az áttétet adott a szembe – állítja Joseph Pizzimenti szemész, a floridai Fort Lauderdale-ben található Nova Southeastern Egyetem egyetemi docense. A retina vérzése a leukémia jele lehet. Agydaganatra a szemfenék állapotának az eltéréséből lehet következtetni. A rosszindulatú melanóma olykor a szem hátulsó részében jelentkezik, így a páciensek gyakran nem is tudnak róla sokáig – állítja Pizzimenti.

Vote it up
253
Tetszett?Szavazzon rá!