Amit a valóságshow-k producerei titkolnak

Érdekli a valóságshow-k világa? Kíváncsi, mit várnak el a szereplőktől? Meg fog lepődni

A valóságshow-k valójában nem... valósak
Igaz, nincs forgatókönyv, de írókat alkalmazunk, akik felvázolják a cselekményt, a fordulatokat és alakítják az eseményeket, hogy kiélezzék a konfliktusokat és összeálljon a történet. És sokszor újraveszünk jeleneteket. A Biggest Loser (Nagy fogyás) felvételén a versenyzőknek legalább ötször fel kellett állniuk a mérlegre, hogy a legjobb szögbe állíthassuk a kamerákat.

Spórolunk
Az a cél, hogy sok tehetséges emberrel dolgozzunk a lehető legkevesebb pénzért. A valóságshow-kban résztvevők 99%-ának csak a költségeit fedezzük, és napi 20-30 dollárt kapnak. Ennyi.

Nagy manipulátorok vagyunk
Gyakran összevágunk szövegeket, akár mondatonként, hogy pörgős párbeszédeket kapjunk, néha még a mondandó jelentését is megváltoztatjuk. Az is előfordul, hogy új mondatot alkotunk. Ha azt látja, hogy valaki beszél, majd hirtelen mást mutat a kamera, de közben tovább hallja a szöveget, nagy valószínűséggel ilyen vágás történt.

Miénk a hatalom
A tehetségkutató műsorok szerződése kimondja, hogy a végső szó nem a zsűrié, hanem a producereké. A zsűrinek rendszerint megvan a kedvence, de néha a producerek felülbírálják a döntést. – Ez a srác jól mutat a show-ban – mondják –, nem akarom, hogy eltűnjön.

Hazudunk a felújítás időtartamáról
Megnézte A nagy házalakítást, és ön is egy nap alatt fel akarja újítani a fürdőszobáját? Lassan a testtel! Talán önnek úgy tűnt, hogy 24 óra alatt történt minden, de valójában egy profi stáb két hétig dolgozott a felújításon. És a költségek valódisága is megkérdőjelezhető.

Esendő embereket keresünk
Tipp valóságshow-ra jelentkezőknek: beszéljenek a gyengéikről, hogy félnek a kígyóktól, rosszul lesznek az ügyvédektől és kereskedelmi ügynököktől. A producerek ilyeneket szeretnek hallani.

A celebek összejátszanak
Ha hírességek kerülnek adásba, mindig összebeszélnek adás előtt. De a legtöbb sztár annyira megbízhatatlan, hogy felrúgják a megállapodásaikat, s végül izgalmas lehet a show.

Megvizsgáljuk a jelentkezők múltját és személyes életét
A valóságshow-k készítői alaposan ellenőrzik leendő sztárjaikat. Felhívjuk barátaikat, családtagjaikat, drog- és nemibetegség-szűrésre küldjük őket, végtelen hosszú interjúkat és pszichológiai meg erőnléti teszteket készítünk velük.

Egyes show-k „valósabbak” a többinél
Nem minden show egyforma, némelyiket alaposan megrendezik. A Házvadászok a nagyvilágban című műsorban például olyan otthonokat is bemutattak, amelyeket nem hirdettek meg eladásra, mivel a készítők ismerősei laktak bennük. És a különböző foglalkozású emberek egy napját bemutató adásokban gyakran előre megírt jeleneteket játszanak el (például fa dől a favágóra), hogy fokozzák az izgalmat.

A résztvevők megjátsszák magukat
Egyszer negatív szerepre választottunk ki egy nőt, akiről kiderült, hogy a világ legkedvesebb embere. Ezt mondtam neki:„Figyelj, erre a szerepre szerződtél. Ha jó műsort akarsz csinálni, ha azt akarod, hogy a sorozat jövőre is fusson és több pénzt keress, el kell játszanod a figurát. Ha nem, kimaradsz belőle.” Bent maradt.

Befolyásoljuk a résztvevőket
A felvett interjúkra különös gondot fordítunk. Nem nehéz bizonyos gondolatokat sugallni a versenyzőknek vagy rávenni őket, hogy megváltoztassák a kifejezésmódjukat.

Mi árulja el, mennyit költöttek a műsorra? A helyszín
Ha parkokban vagy az utcán forgatnak, nincs pénzük. Én egyszer a saját házam előtt vettem fel egy jelenetet.

A 42 perces epizódban a felvett anyagnak csak a töredékét látja
A nagy fogyás forgatásán például 11 kamera dolgozott napi nyolc órában. Így naponta 88 órás anyagot rögzítettek a hét minden napján. Vagyis egy epizódhoz 616 órányi felvétel állt rendelkezésre. Ebből olyan történetet fabrikáltunk, amilyet csak akartunk.
 

Források: Pascual Romero, korábban egy valóságshow producere; Rob Cesternino, aki a Survivor két évadában is szerepelt; Chantal Devane, egy valóságshow lakberendezője; egy valóságshow rendezőasszisztense; egy valóságshow producere

Vote it up
132
Tetszett?Szavazzon rá!