Amit az influenzavírusról tudni kell

A vírus, ha beszélni tudna, elárulna magáról sok érdekes és hasznos információt

Azt hiszi, csak megfázott? Ha-ha!
Ne becsüljön le minket, mert megbánja. Világszerte több millió embert küldünk kórházba, több száz ember halálához van közünk (akik általában az influenzás szövődmények, így a tüdőgyulladás áldozatai). Nem akarok hencegni, de elég erősek vagyunk ahhoz, hogy egy teljesen egészséges embert is súlyosan megbetegítsünk.

Semmitől nem rettegünk jobban, mint az oltástól
Ez a legjobb eszköz ellenünk. Az oltás információkkal látja el immunrendszerét rólunk, így az könnyen azonosít és likvidál minket. Az idei vakcina különösen aggasztó számunkra – a szokásos három helyett négy influenzatörzs ellen nyújt védelmet. A tojásra allergiásoknak speciális oltóanyagot dolgoztak ki, illetve az idősebbek különösen erős vakcinát kapnak.

Rettegünk a „fertőtlenítő” feliratú termékektől
Ez azt jelenti, hogy hatásosan ölik a vírusokat, azaz minket. A „tisztítószerek” csak a baktériumok ellen vethetők be. Szerencsére a fertőtlenítőknek percekre van szükségük ahhoz, hogy kifejtsék hatásukat, ha tehát rögtön letörli egy ronggyal a felületet, miután befújta fertőtlenítővel, esélyt ad nekünk a túlélésre.

Már a kilégzéssel is terjedünk
Nem kell tüsszögnie vagy köhögnie. Egyszerű kilégzéskor is ezresével küld szét minket környezetének, és egy teljes napig fertőzheti ismerőseit, mielőtt önnél jelentkeznek a tünetek.

Ha ön túlsúlyos, nyert ügyünk van
A normális testsúlyúakhoz képest háromszor nagyobb eséllyel okozunk halálos szövődményt az elhízottaknál. A tüdejét nyomó felesleges kilók nemcsak a légzését nehezítik meg, hanem a védekezést is ellenünk. Az elhízás az oltás hatékonyságát is csökkenti. Király!

Nem vesz ki betegszabadságot? Ön a mi szövetségesünk!
Ha betegen bevonszolja magát a munkahelyére, megfertőzi kollégáit (remek!), és hosszabb ideig marad beteg (szuper!). Ha minden influenzás beteg legalább egy napot otthon töltene, 25%-kal csökkenne a megbetegedések száma (rettenetes!).

Ami jó a hajának, nekünk is használ
A száraz levegőben tovább kihúzzuk, így több embert tudunk megfertőzni.

Köszönjük, ha elblicceli a kézmosást
Az oltás után legfőbb ellenségünk a higiénia. Nemrég hallottuk, hogy az emberek 10 százaléka kézmosás nélkül távozik a vécéről, és 20 százalékuk nem használ szappant, csak vizet. Jó hír ez nekünk. Nyirkos, meleg kezén jól elvagyunk, és amint szeméhez, orrához vagy szájához ér (higgye el, sokszor megteszi), máris akcióba lépünk.

Antivirális gyógyszert szed? Jaj, ne!
Ha már megfertőztük önt, ez a szer a legnagyobb ellenségünk, mert megakadályozza, hogy szaporodjunk. Ez azt jelenti, hogy lerövidíti a betegségét. Szerencsénkre csak akkor hatásos, ha idejében elkezdi szedni, azaz a tünetek jelentkezése utáni két napon belül. Ha tovább vár, már kevésbé zavar minket.

Imádjuk a gyerekeket
Ők a mi legjobb ügynökeink. A gyerekek immunrendszere nehezebben gyűr le minket, tehát tovább terjesztik a kórt. Ráadásul a kicsik nem a higiénia bajnokai. Elég egy gyereket megfertőznünk, és valószínűleg ágynak döntjük nemcsak az egész családját, hanem az osztálytársai nagy részét is.

Vote it up
238
Tetszett?Szavazzon rá!