Amit biztos nem tudott A Keresztapáról

Ezt az ajánlatot nem fogja visszautasítani: tíz érdekesség a kultikus film körül

1. Marlon Brando súgókártyákat használt
Brando meg volt róla győződve, hogy ha felvételkor olvassa a mondatait, az természetesen hat, mert a szöveg kevésbé tűnik mesterkéltnek. – Ha nagyjából tudod, miről van szó, és a kártyára nézel, a néző úgy érzi, hogy valójában keresed a megfelelő kifejezést – nyilatkozta az Így készült a Superman film című dokumentumfilmben. A színész 1966 óta alkalmazott súgókártyákat; a rendezők lámpákra, bokrokra, de még a többi színészre is aggattak kártyákat, amelyeket a nézők nem láthattak.

2. A film talán legtöbbet idézett két mondatát rögtönözték
Ezt a két mondatot azok közül is sokan ismerik, akik nem látták a filmet: – Hagyd itt a pisztolyt! Vedd ki a cannolit! – mondja Peter Clemenza, a Corleone-klán egyik alvezére egy gyilkosság után. Ezt a részt a színész, Richard Castellano rögtönözte, miután egy korábbi jelenetben Francis Ford Coppola rendező ezt mondatta Clemenza feleségével: – Ne felejtsd el a cannolit!

3. A lófej igazi volt...
...nemkülönben John Marley színész rémült kiáltása. A próbák során műfejet használtak, de a felvétel előtt Coppola igazira cserélte, Marley őszinte meglepetésére.

4. A „maffia” szót nem mondják ki a filmben
Miután találkozott egy olasz--amerikai polgári jogi szervezet képviselőivel, akik a népcsoporttal kapcsolatos előítéletek ellen küzdöttek, Coppola beleegyezett, hogy törlik a „maffia” szót a párbeszédekből (egyébként sem szerepelt túl sokszor).

5. A film egyik emlékezetes jelenete egy hibának köszönhető
Lenny Montana, a Luca Brasit alakító egykori pankrátor nagyon ideges volt amiatt, hogy Marlon Brandóval együtt szerepelt, s emiatt képtelen volt hibátlanul végigmondani a szövegét, pedig egy álló napig forgatták a jelenetet. Coppola nem akarta újravenni a párbeszédet, ezért a legjobbnak ítélt próbálkozást vágták be a végső változatba. Az eredmény: egy könyörtelen gyilkos emberi oldalát sikerült megragadni.

6. Sofia Coppola mind a három Keresztapa-filmben szerepel
Francis Ford Coppola lánya, Sofia A Keresztapa keresztelési jelenetében kisbabaként látható, A Keresztapa II-ben bevándorló kislányként bukkan fel azon a hajón, amelyen Vito Corleone az Ellis szigetre érkezik, és a A Keresztapa III-ban Michael Corleone lányának szerepét kapta meg (miután Winona Ryder lemondta).

7. Brando elutasította az Oscar-díjat
Miután 1973. március 5-én Roger Moore közölte, hogy a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart Brando nyerte el, egy apacs viseletbe öltözött, hosszú hajú, megszeppent nő lépett a színpadra. Sacheen Littlefeatherként mutatkozott, és nem vette át a díjat, hanem egy nyilatkozatot olvasott fel: – Ma este Marlon Brandót képviselem, aki arra kért, hogy közöljem, nem fogadja el ezt a nagyszerű díjat... amiatt, ahogy a filmipar az amerikai indiánokat bemutatja.

Brando közismert volt határozott politikai állásfoglalásairól: pártolta a zsidó állam létrejöttét, kiállt az afroamerikaiak jogaiért, és támogatta a Fekete Párduc mozgalmat. Marlon Brando volt a második színész, aki nem fogadta el a legjobb férfi főszerepért járó díjat (az első George C. Scott volt, akit a Patton című filmben nyújtott alakításért jutalmaztak).

8. Brando a filmben nem tömte ki a száját vattával
Csak a próbafelvételnél tette ezt, hogy „Vito Corleone úgy nézzen ki, mint egy buldog”. A film forgatásakor egy fogorvos által készített protézist viselt.

9. A „don” szó nem azt jelenti, amit gondol
A Keresztapában szereplő öt család feje mind a Don címet viseli (Don Corleone, Don Branzini, Don Cuneo, stb.), és környezetük nemesembernek kijáró tisztelettel viselkedik velük. Pedig a „don” szó jelentése az olaszban inkább „tisztelt nagybácsi”, mint „gyilkos bandafőnök”. Coppola szerint A Keresztapa-könyvek szerzője, Mario Puzo használta a szót ebben a jelentésben először – és ezt mindenki átvette.

10. Sok sztárszínész nem kapott szerepet a filmben
Warren Beatty, Dustin Hoffman, Jack Nicholson és Robert DeNiro is szívesen eljátszotta volna Michael szerepét. Al Pacino, akit az alakításért végül a legjobb mellékszerepért járó Oscar-díjra jelöltek, nem tülekedett érte. – Azt gondoltam, mégis, hogyan játszhatnám el ezt a figurát – nyilatkozta a Loaded magazinnak. – Senki sem akart engem. Csak Coppola.

Vote it up
173
Tetszett?Szavazzon rá!