Amit eddig nem tudott a naptejről

Azt hiszi, elég, ha egyszerűen magára ken valamennyi fényvédőt, és már mehet is a napra?

A napsugárzás elleni védekezés elég egyszerűnek látszik: csak magára ken némi fényvédőt, és kész. Az újabb vizsgálati eredmények tükrében azonban úgy tűnik, ez aligha helyes eljárás. A New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákkutató Központ felmérése szerint 423 felnőtt kevesebb mint egyharmada tudott arról, hogy a naptejet legalább a szabadba lépés előtt fél órával kell alkalmazni (ennyi időbe telik, hogy a szer a bőrbe szívódva védőréteget képezzen). Azzal pedig mindössze 18 százalék volt tisztában, hogy a fürdőruhás test megfelelő befedéséhez jó harminc gramm, azaz körülbelül két evőkanálnyi készítmény kell.

A kutatást vezető dr. Steven Q. Wang hangsúlyozza, hogy ezek egyáltalán nem mellékes tudnivalók, hiszen ezek híján szervezetünk nincs kellően védve a nap ártalmas sugaraitól. Íme, a tudós útmutatása:

Használjon 50-es napvédő faktorú (SPF) naptejet
Ez elégséges ahhoz, hogy a leégést okozó UVB sugarainak 98 százalékát kiszűrje. Ha nagyobb faktorú gyártmányokat használ, az könnyen visszafelé sülhet el, mert ezek a naptejek lehetővé teszik ugyan, hogy tovább tartózkodjon leégés nélkül a napon, de nem feltétlenül nyújtanak ugyanilyen tartós védelmet az UVA-sugárzással, vagyis a barnító sugárzással szemben, amely a bőrrákkal is összefüggésbe hozható.

Ellenőrizze a hatóanyagokat
Mivel a napvédő faktor az UVA-sugárzás elleni védelemről semmit sem mond, nézze meg, van-e a termékben háromszázaléknyi avobenzon, azonkívül oktokrilén. Vagy pedig olyan naptejet válasszon, amely cink- vagy titán-oxidot tartalmaz. Ne aggódjon: a manapság kapható termékektől nem fog kifehéredni az orra.

Ne fukarkodjon
Nyomjon ki a flakonból egy egész kupaknyi fényvédőt.

Használja gyakran
Igaz, hogy kilépés előtt harminc perccel fel kell kenni a naptejet, de ne érje be ennyivel. Ha izzad, úszik vagy akár csak megdörzsöli a bőrét, máris csökken a védelem, ezért legalább kétóránként ismételje meg a kezelést.

Vote it up
375
Tetszett?Szavazzon rá!