Amit a haja elárul az egészségéről

Sörénye egyebek között azt is leleplezi, hogy ön mit eszik, hogy szed-e fogamzásgátlót és hogy veszélyben van-e a foga

Több napvédőre van szüksége
Száraz és törékeny a haja? Vegye számba, mennyi időt tölt szabad levegőn. Haja megsínyli a túl sok napfényt, különösen ha szőke vagy szürke árnyalatú. Ráadásul ha ritkás a hajzata, a fejbőre is leéghet. Viseljen napvédő szövetből készült (UPF 30 jelű) sapkát, kalapot.

Túl sokszor eszik gyorsétteremben
A nagy mennyiségben fogyasztott egészségtelen, mesterséges ételektől haja fakó lesz és elvékonyodik. Egyen színes, tápanyagokban gazdag ételeket (zöldséget, gyümölcsöt). Haja lassabban nő, ha szervezete kevés fehérjéhez jut, amely a haj fontos építőeleme. Mindennap fogyasszon két-három adag fehérjét, vagyis csirkét, tojást, halat, tofut, teljes kiőrlésű gabonalisztből készült termékeket és csonthéjas magvakat.

Kórosan törekszik a tökéletességre
Tépkedi a haját? Akkor valószínűleg tökéletességre törekvő, perfekcionista személyiség, állítja egy tanulmány a Journal of Behavioral Therapy and Experimental Psychiatry szaklapban. Ha egy maximalista nem felel meg saját magával szembeni túl magas elvárásainak, elégedetlenségét testszőrzete, haja, szemöldöke, akár szempillája tépkedésével is kifejezi, olvasható a cikkben. Ezt a kényszeres viselkedést a szakértők trichotillomániának nevezik. Kognitív viselkedésterápia segíthet elsajátítani a stressz levezetésének más módszereit.

Hajlamos lehet fogbetegségekre
Akiknek a keratin fehérje módosulása miatt problémájuk van a hajukkal – ezt hívják anagén típusú hajhullásnak –, hajlamosabbak a fogszuvasodásra, olvasható a Journal of Clinical Investigation szaklapban. A hajszálakat és a fogzománcot is a keratin alkotja, és ha ez a fehérje módosul, a fog is védtelenebb lesz, ami szuvasodáshoz vezethet. Ha tisztában van hajproblémájával, érdemes fokozottabban ügyelnie fogai egészségére (használjon fogselymet és rendszeresen menjen fogorvoshoz ellenőrzésre). Ezekre a betegségekre általában először a fogorvos figyel fel először.

Túlzottan stresszes
Naponta mintegy 80-100 hajszálunkat veszítjük el természetes módon. Ha ennél nagyobb mértékű hajhullást észlel, az egyik ok a telogen effluvium lehet – olyan hajveszteség, amely pszichológiai és fizikai stresszre vezethető vissza (pl. betegség, terhesség vagy depresszió). Szerencsére ez a folyamat visszafordítható, de nem egyszerű megállapítani a hajhullás okát, mivel a tünet a stresszes állapot kialakulás után 3-6 hónappal jelentkezik.

Fogamzásgátlót szed
A fogamzásgátlóban lévő hormon hatásaként haja vékonyabbá, szárazabbá válhat, és veszíthet fényéből. Ez különösen akkor feltűnő, ha rendszeresen festi a haját. Mivel a száraz haj gyorsabban felszívja a festéket, ugyanaz a festés eltérő eredményt hozhat, mint az előző alkalommal. Mivel a fogamzásgátló tabletta a haj vékonyodását okozhatja, egy amerikai szervezet azt javasolja a hajhullásra hajlamos nőknek, hogy érdeklődjenek nőgyógyászuknál hormonmentes fogamzásgátlókról.

Éberen ügyeljen szeme világára!
A természetes szőkéket sok legenda övezi, de az biztos, hogy nekik különösen óvniuk kell a szemüket, ha napra mennek. Az Ophtalmology szaklapban megjelent cikk szerint a szőke, kék szemű emberek szervezetében kevesebb a fényvédő hatású melanin, mint a barna hajúakéban. Emiatt a szőkék hajlamosabbak a makuladegenerációra is – ez a betegség az időskori látásromlás vezető oka. Akármilyen színű is a haja, érdemes mindig napszemüveggel védeni szemét a napsugárzástól.

Gond lehet a pajzsmirigyével
Ha egykor erős tincsei hirtelen elvékonyodnak, kérjen orvosától pajzsmirigyvizsgálatot – ez a mirigy a hormonok „karmestere”, és hatással van a hajnövekedésre is. Ez a tünet hipotireózisra utalhat, ez az a betegség, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Itt olvashat a pajzsmirigybetegségek egyéb tüneteiről. A haj vékonyodása policisztás ovárium szindrómában (PCOS) is jelen lehet, ez a női petefészek működését érintő hormonális betegség. Jelentős hajhullást és hajritkulást is okozhat, különösen azoknál, akik erre egyébként is hajlamosak, állítják a Mayo Klinika szakemberei.

Vote it up
208
Tetszett?Szavazzon rá!