Amit nem tudott az evolúcióról

Charles Darwin születésnapja alkalmából, íme, tíz érdekesség a tudós nevéhez fűződő elméletről

Február 12-e Charles Darwin születésnapja, ez alkalomból érdemes felidézni a korszakalkotó tudós munkásságát. Azt sokan tudják, hogy az ő nevéhez kötődik az evolúció elmélete és galapagosi utazása is közismert, de a következő tíz tény kevésbé ismert Darwinról és az eredményei alapján kidolgozott evolúciós elméletről.

1. Az evolúció elméletét már Darwin születése előtt kidolgozták. Ám Darwin alapos kutatásokat végzett az elmélet széles körű igazolására.

2. A „természetes kiválasztódás” nem azt jelenti, hogy a legokosabb, legerősebb vagy a legnagyobb marad fenn, hanem azonosítja azokat az egyedeket, amelyeknek az adottságai elősegítik a szaporodást és az életben maradást a többiekkel szemben.

3. Az evolúció elméletének három alapeleme: a DNS módosulhat; a DNS-változások ártalmasak, semlegesek vagy előnyösek is lehetnek; és hosszú távon a DNS-módosulások új fajok kialakulásához vezethetnek.

4. A bálna őse eredetileg a szárazföldön élt, s később lett az óceánok lakója. Legközelebbi rokona a víziló, de a bálna nem tekinthető a víziló leszármazottjának.

5. Angliában a patkányokban kialakult a mérgek elleni védekezés. A megvizsgált egyedek 100 százalékában olyan genetikai változásokat mutattak ki, amelyek a legtöbb széles körben használt patkányirtó szerrel szemben ellenállóvá tették a rágcsálókat.

6. A meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumok ellenállók a legtöbb antibiotikummal szemben.

7. Alfred Wallace Darwinhoz hasonlóan kidolgozta az evolúció elméletét. Mindketten 1858-ban tették közzé kutatási eredményeiket. Darwin azonban sokkal részletesebben kidolgozta elméletét, ezért jobbára neki tulajdonítják a felfedezést.

8. Darwin művének teljes címe: A fajok eredete természetes kiválasztás útján vagy a létért való küzdelemben előnyhöz jutott fajták fennmaradása. Húsz évvel a Beagle fedélzetén tett hajóútja után jelent meg 15 shillinges áron.

9. Az emberi civilizáció kialakulása a szerszámok fejlődésére vezethető vissza. Az Európában talált ősi eszközöket eleinte a tudósok nem vették komolyan, feltételezve hogy azok villámlás során keletkeztek, s ezért „villámköveknek” is nevezték őket.

10. A „legalkalmasabb fennmaradása” kifejezés nem Darwintól származik. Herbert Spencer író, filozófus alkotta, amikor Darwin elméletét a természetes kiválasztódásról a közgazdaságtan, az etika és a szociológia terén is alkalmazta.

Vote it up
344
Tetszett?Szavazzon rá!