Amit talán még sosem tisztított

Maholnap itt a tavaszi nagytakarítás ideje. Ezúttal az alábbi nyolc kórokozó- és piszokforrásról se feledkezzen meg!

Vágódeszka
A vágódeszkáknak időről időre többre is szükségük van, mint egy gyors főzés vagy vacsora utáni áttörlésre. Tegye ezt is a tavaszi nagytakarítás részévé! Keverjen össze egyforma mennyiségű sót és citromlevet, hogy kenhető pasztát kapjon. Egy tiszta rongy vagy szivacs segítségével dörzsölje meg vele a fát, majd alaposan öblítse le és törölgesse meg a deszkát.

Pirítóssütő
Ahogy a pirítóssütő a kenyeret pirítóssá varázsolja, óhatatlanul morzsák keletkeznek – melyek aztán tűzveszélyessé válhatnak. Húzza ki a kenyérpirítót a konnektorból, és egy tiszta, száraz fogkefével lazítsa fel a nyílások oldaláról és aljáról a morzsát. Ezután fordítsa fel az eszközt, és óvatosan rázza meg.

Telefon
Gondoljon arra, milyen közel kerül a telefon az orrunkhoz és szájunkhoz, így rögtön megérti, miért nem elég csak egy kis fertőtlenítőszer. Inkább öntsön valamennyi alkoholt egy törlőruhára, és törölje át vele az egész telefonkészüléket, különös tekintettel a kagylóra és az azt tartó mélyedésre. Várjon pár percet, majd egy száraz ronggyal fényesítse át.

Lábtörlők
Igen, a lábtörlők azért vannak, hogy koszosak legyenek, egy bizonyos ponton mégis minden lábtörlő megtelik azzal a koszmennyiséggel, amennyit még fel tud venni. Ezután már csak egy sáros-ragacsos lépcsőfokot jelent az otthonába. Elsőként rázza ki a lábtörlőkből a koszt, majd fektesse rá egy oszlopra vagy szárítókötélre, és egy erős bottal vagy széklábbal ütögesse meg. Ha ez nem elég, egy drótkefe még a legmakacsabb szennyeződéseket is fellazítja.

A kamra és szekrények alja
A kamra padlóján összegyűlő limlomban remekül megtelepszik a por és minden egyéb anyag. Ráadásul az egerek is nagyon kedvelik ezeket a sötét zugokat. Rámoljon ki mindent a kamrák és beépített szekrények aljáról, tisztítsa ki, majd mielőtt mindent visszagyömöszölne, inkább dobozolja be és tegye fel egy polcra, vagy cipzározza egy zsákba és akassza fel, ami kell. Így a legközelebbi takarításkor könnyebben hozzáférhet a padlóhoz.

Falon lógó képek, festmények teteje
Az értékes portrékon hosszú évek pora gyűlhet össze. A finom aranyozású antik keretek tisztítására ne használjon tollseprűt vagy rongyot! Vegye le a porszívócső végződését, és egy gumiszalaggal rögzítsen a nyíláshoz egy puha flanelldarabot. Porszívózza végig a keret tetejét és oldalait. A sarkokban és repedésekben megbúvó maradék port egy babaorrszívóval tüntetheti el.

Padlás
Az elhanyagolt padlás valóságos por-és penészgyárrá válhat a feje fölött, de évente egyszeri alapos takarítással megállíthatja, hogy ezek az irritáló anyagok a lakásba jussanak, valamint a fent tárolt holmikat is biztonságban tudhatja. Vegyen fel egy eldobható arcmaszkot, és a porszívóval fentről lefelé haladva tisztítsa meg a plafont, a gerendákat, a falakat és a padlót. A dobozoknak ne csak a környékét takarítsa ki, hanem mozdítsa odébb őket, és alattuk is porszívózzon ki.

Kerti grillsütő
A koszos grill több okból is kockázatos: nemcsak a tűzveszély miatt, hanem mert az elszenesedett rácsokról rákkeltő anyagok kerülhetnek az ételre. A grillszezon kezdetén vegye le a rácsot, és a grillsütőt mindkét feléről tisztítsa le két rész forró vízből és egy rész jó zsíroldó mosogatószerből készített oldattal. Dörzsölje meg egy műanyag kefével, majd öblítse le forró vízzel, és törölje szárazra. Ugyanígy járjon el a grillráccsal is, de ezt drótkefével sikálja le.

Vote it up
316
Tetszett?Szavazzon rá!