Amit valóban tudni kell a naptejekről

A naptejekkel kapcsolatos ősrégi tanácsok, illetve „tények” egy része meglepő módon téves

Minden nyáron a legkülönfélébb tanácsokat hallhatja és olvashatja a napvédő krémek használatáról. A tévéműsorok és magazinok gyakran anélkül tálalnak napvédő krémekről szóló tanácsokat, hogy bepillantottak volna a tényleges kutatási eredményekbe, így semmi többet nem tesznek, mint reklámozzák a termékeket. Persze, nincs vita: a bőrrák és a nap okozta károsodás valódi fenyegetést jelent. A naptejekkel kapcsolatos ősrégi tanácsok és „tények” egy része azonban meglepő módon tévedés. Lássuk, mit kell tényleg tudnia, mielőtt idén nyáron bekeni magát!

A napfény sokkal erősebb, mint korábban volt
Az utóbbi 30 évben drámaian megnőtt a Földre érkező ultraibolya-sugárzás mennyisége: ezt állapították meg a NASA kutatói, akik három évtized műholdas adatait elemezték. A tudósok az ózonréteg elvékonyodását hozzák fel az UV-sugárzás növekedésének okaként. A legszembetűnőbb növekedés a középső és magas földrajzi szélességeken, például a 32,5 fokos szélességi körnél volt megfigyelhető, mely az északi féltekén Texasnál, a déli féltekén Uruguaynál fut körbe.

A bőrrákos esetek száma emelkedik
Az Egészségügyi Világszervezet úgy becsüli, hogy az ózonszint 10 százalékos csökkenése újabb 300 ezer nem melanómás és 4500 melanómás bőrrákos megbetegedést okoz. Évente több mint 3 millió nem melanómás bőrrák és körülbelül 132 ezer melanóma fordul elő a Bőrrák Alapítvány szerint.

A 80-as faktorszámú krém csak kicsivel jobb, mint az 50-es
A védelem nem növekszik a faktorszámmal arányosan: minél magasabbra megy, annál kevesebb a plusz haszon. Egy 15-ös faktorú krém az UV-B sugaraknak körülbelül 93%-a ellen véd, a 30-as a 97%-a ellen, az 50-es nagyjából a 98% ellen, míg a 100-as faktor körülbelül a 99% ellen. Ami fontosabb annál, hogy milyen faktorszámot választ (a szakértők szerint a 30-40-es szint megfelelő), az az, hogy mennyi krémet használ, milyen gyakran keni be magát, és hogy a naptej széles spektrumú-e, vagyis hogy a leégést okozó UV-B sugárzás mellett megvéd-e a bőrrákot okozó UV-A sugaraktól.

Az összetevők is ugyanolyan fontosak, mint a faktorszám
Az optimális UV-A elleni védelem érdekében keresse az összetevők között a következőket: cink-oxid, titánium-dioxid, szulizobenzon, meradimát (mentil-antranilát), ekamszul, dioxibenzon vagy avobenzon. Némely szakértő szerint a legjobb kombináció a 3 százalék avobenzon és az oktokrilen keveréke.

Nem használ belőle eleget
Körülbelül 30 g napvédő krémre van szükség ahhoz, hogy megfelelően befedje egy átlagos méretű felnőtt ember testét: ez körülbelül annyi, amennyi az egész tenyerét megtölti. Az első réteget 20-30 perccel azelőtt kenje fel, hogy kimegy a napra, így a bőrének lesz ideje beszívni a napfény ellen védő anyagokat. Kenje újra magát 2 óránként még felhős napokon is, vagy gyakrabban, ha úszik vagy erősen verejtékezik. Még a vízálló krémek is elvesztik a hatásukat 40-80 perc elmúltával.

Bizonyos naptejekben potenciálisan veszélyes anyagok lehetnek
Minden naptej tartalmaz vegyületeket. Ezek legtöbbjét alaposan megvizsgálták, biztonságosak és jóváhagyottak. Van viszont néhány jóváhagyott összetevő, melyekről bizonyos szakértők úgy gondolják, veszélyesek lehetnek. Kettőt kerüljön el a biztonság kedvéért: az oxibenzont, melyről úgy tartják, mérgező lehet, valamint az A-vitamint (retinil palmitátot), mely tumorképződést serkenthet. Bizonyos összetevők emellett allergiás reakciót válthatnak ki. Ha aggódik emiatt, teszteljen egy kis mennyiséget a karján vagy lábán, mielőtt az egész testét bekeni.

A napvédő krém sem tesz sebezhetetlenné
Az Environmental Working Group kutatása szerint egyetlen naptej sem képes 100 százalékban megállítani a káros napsugarakat. Ezért viseljen kalapot, maradjon az árnyékban, és alaposan ellenőrizze a bőrét, nincs-e kipirosodva, nem válik-e érzékennyé, és nem forrósodott-e fel. Jusson eszébe: még az „egész napos védelmet” ígérő termékeket is 60-90 percenként újra kell használni, hogy hatásukat egész nap ki tudják fejteni.

Vote it up
263
Tetszett?Szavazzon rá!