Anya-lánya könyvklub

A tizenévesekkel a közös olvasmányok révén remekül meg lehet beszélni az őket foglalkoztató nagy kérdéseket

Annak idején lefekvés előtt valami életrajzot olvasgattam, vagy épp egy bakfisregényt, amelynek harminc körüli hősnője a boldogulás útját keresi a szerelemben és a munkában. Manapság viszont tizenhat körüli hősnőkről olvasok, akik a boldogulás útját keresik a szerelemben és a középiskolában. Ezt a műfajt talán csitriregénynek nevezhetnénk. Nem arról van szó, hogy visszavágyom a kamaszkoromba, de tizenhárom esztendős leányom, Allison javában éli. Az effajta könyvek olvasása mindkettőnknek segített.

Azzal kezdődött, hogy Allison megkért, hadd olvassa el Judy Blume-tól az Amíg együtt a csapat! című regényt, amelynek érettségiző főszereplője, Katherine azon tépelődik, „teljesen odaadja-e magát” a fiújának. Kis híján zsigerből nemet mondtam, elvégre Allison még kicsi egy ilyen sikamlós könyvhöz. Igen ám, de attól féltem, ha eltiltom tőle, még inkább csábítani fogja. Ezért úgy döntöttem, inkább felolvasom neki. Így legalább kiegészíthetem a magam erkölcsi tanulságával.

Na persze, elképzelni könnyű volt, de amikor ahhoz a részhez értünk, amelyben Katherine a nemi életet fontolgatja, azt gondoltam, ajjaj, ezt elszúrtam. A lányom várakozóan nézett rám, én pedig úgy határoztam, belevágok. A következő húsz percben arról vitatkoztunk, mit kéne tennie Katherine-nek. A Forever felolvasása lehetőséget adott egy bonyolult téma fölvetésére. Ráadásul egyenlő félként mérkőzhettem meg a szereplőkkel – akik különben az én beleszólásom nélkül befolyásolhatták volna a lányomat.

Sajnos nincs annyi időm a felolvasásra, mint szeretném, de a könyvklubunk azért tovább működik. Jelenleg az a módszerem, hogy Allison minden tiniregényt a kezébe vehet, ha én már elolvastam. Ha például az egyik szereplő meghánytatja magát, odaírom a lap szélére: „Ez veszélyes! Beszéljük meg!”

A regényhősök módot nyújtanak arra, hogy nyugodt távolságtartással tárgyaljunk. Én nem teszek szemrehányásokat, Allison nem mentegetődzik. Könnyebben végighallgatjuk egymást. Egy tizenéves anyjának óriási eredmény ez.

Vote it up
310
Tetszett?Szavazzon rá!