Anyagi biztonság egy életen át

Tanácsaink minden élethelyzetben segítséget adnak a létbiztonság megteremtésében

Megjelent: 2010. augusztus

Kapcsolódó cikkek

Húsz év múlva a mostani nehéz időszak talán nem lesz több rossz emléknél. A tankönyvekben „a második világgazdasági válság” címet kapja majd, és unokáink nem fogják érteni, miért borzongunk meg, ha az évezred első évtizedének vége kerül szóba. Ám pillanatnyilag ez a boldog kor távolinak tűnik: a munkanélküliség növekszik, a fizetések jó esetben is csak stagnálnak, s miközben a banki kamatok elég szerények, a devizahitelesek hónapról hónapra szembesülnek azzal, milyen súlyos következményekkel jár az euró vagy a svájci frank árfolyam-ingadozása. – A válság mindenkinek az életére hatással van, de az már korántsem mindegy, hogy erre miként reagálunk – állítja Hartmann-Nagy Andrea, az Aviva Zrt. vezető pénzügyi tanácsadója. – Bár a magyarok hagyományosan a jelennek élnek, ha valamikor, hát most épp itt az ideje, hogy megismerkedjenek a pénzügyi tervezés előnyeivel.

Az alábbiakban olyan tanácsokat olvashat, melyeket profi pénzügyi szakértők állítottak össze a különböző életszakaszokra.
 

TANULÓÉVEK
Óvatosság minden esetre
Így biztosítsa tanulmányai fedezetét. A diákhitel jó megoldásnak tűnhet a főiskolások és egyetemisták számára, hiszen igényléséhez nem kell fedezet, nincs hitelbírálat, a felvett összeg szabadon felhasználható, és törleszteni csak a felsőoktatásban eltöltött évek után kell. Szakértők azonban óva intenek attól, hogy egy fiatal a jelenlegi gazdasági helyzetben adósként kezdje önálló életét. – Sokan nem tudnak azonnal elhelyezkedni, és ha találnak is állást, a fizetésük annyira szerény, hogy a törlesztés terhe jobbára a szülőkre hárul – jegyzi meg Kaszab Gizella, aki mentorként irányítja pénzügyi tanácsadók munkáját. – Tapasztalatból beszélek, hiszen én is fizetem a fiam diákhitelének részleteit.

Kaszab GizellaGyorstipp: tanulóévek
KASZAB GIZELLA
Minél előbb rájön a gyerek a pénz értékére, annál kevesebbet kell neki magyarázni arról, hogy miért fontos a takarékosság, és hol a határ a vágyak és a valóság között. Kaszab Gizella többek között ezért is ragaszkodott ahhoz, hogy egyetemista fia a tanulmányai mellett dolgozzon. – Természetesen jól jött a pluszpénz, de a dolog pedagógiai tanulsága még hasznosabb volt – mondja. – Amikor például a fiam ragaszkodott hozzá, hogy márkás cipőt vegyünk neki, azt válaszoltam, rendben, de a különbözetet te fizeted. Öröm volt látni, ahogy a saját tapasztalatából rájön, hogy az álmok valóra váltásáért keményen meg kell dolgozni.
Megtakarítási tanács: Kaszab Gizella rávette a fiát, hogyha egyedül van a szobában, ne kapcsolja fel a világítást, hisz olvasáshoz és számítógépezéshez elég az asztali lámpa fénye is. – Nem számoltuk ki, mennyi pénzt spóroltunk így, de a mai energiaárak mellett biztos nem keveset. Az energiatakarékos izzók használata további megtakarítással jár.

Akkor mi a megoldás? A szakember szerint, ha nincs más módja a tanulmányok finanszírozásának, nem elvetendő megoldás a hitel, ám törekedni kell arra, hogy ennek mértéke minél kisebb legyen: – Az a legjobb, ha a gyerek az egyetem mellett dolgozik. Ezáltal nemcsak részt vállal a tanulmányi költségekből, hanem azt is megtapasztalja, milyen anyagi áldozattal jár a diploma megszerzése. Ily módon az iskolai helytállás felelősségét is jobban átérzi.

Ráadásul a jó tanulmányi eredmény ösztöndíj formájában is csökkentheti az anyagi terheket, emellett a szociálisan rászorulók lakóhelyük önkormányzatánál pályázhatnak a településenként eltérő mértékű Bursa Hungarica ösztöndíjra.

Tanítsa meg gyermekét a pénz használatára! Egy tavaly májusi felmérés szerint a magyar gyerekek évi hatmilliárd forint zsebpénzt kapnak, ám ez hatalmas összeg korántsem társul tudatos felhasználással. – A zsebpénz a családok 99 százalékánál azt a célt szolgálja, hogy a gyerek elköltse, nem pedig azt, hogy segítségével megtanuljon a pénzzel bánni – állítja Alkér Orsolya, Az első millió című pénzügyi oktatóanyag szerzője. Szerinte ahhoz, hogy a gyerekek ráérezzenek a megtakarítás értelmére, jó eszköz lehet az „Anya Bank”. – Amikor megalakítottam, arra biztattam a gyermekeimet, hogy zsebpénzük egy részét takarítsák meg – magyarázza a nevelési tanácsadó. – Számítógépemen mindkettőjüknek nyitottam folyószámlát. Minden hónap nyolcadikán beírom a zsebpénzüket egy táblázatba, minden hétfőn kamatjóváírás van, és megnézzük az egyenleget. Persze a kamatnak elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy egy hónap alatt is valódi pénzgyarapodást lássanak.

Tizenéves gyermekével emellett beszéljék át a rezsi megosztását is. Mondja meg, milyen költségeket hajlandó fedezni, és mi az, amit mindenképpen gyermekének kell majd állnia.

Óvakodjon a hitelkártyától! – A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy komoly csapdákat rejthet – mondja Molnár László 46 éves budapesti pedagógus. – Úgy tűnt, mintha sosem kellene pénzszűkétől tartanunk, de a hitelkeret gyorsan olvadt, a türelmi időszak után felszámított kamat pedig nagyon magas volt. Sokáig görgettük a tartozást, mígnem egyszer lehetőség adódott rendezni az összes tartozást, és akkor meg is szüntettük a kártyát. A lányom most 18 éves, a fiam pedig 20, és mindketten betéti kártyát használnak, így nem tudnak többet költeni, mint amennyijük van.

Ajánlja gyermeke figyelmébe a hiteltanacsok.com/cikk_hitelkartya.htm weboldalt, ahol a hitelkártya buktatóiról olvashat. Molnár László gyermekeihez hasonlóan inkább válasszák a számos bank által kínált kedvezményes havidíjú junior számlát, amelyhez bankkártya is tartozik. Ez Kaszab Gizella szerint is jó iskola a fiataloknak. – A gyerek megtanul kártyával fizetni, beosztással, felelősen gondolkodni. A fiam egyetemén például még a pótvizsgadíjat is utalni kellett, és ha valakinek nem volt elég pénz a számláján, azzal szembesült, hogy pár ezer forint miatt elúszhat a szemesztere.

Vote it up
792
Tetszett?Szavazzon rá!