Anyai ösztön

Egy olvasónk, az argentin Patricia Severac eltökélte, hogy kideríti, mi a baja a kislányának. Ezzel megmentette Victoria életét

Patricia Severac, valamint a férje, Gustavo, két kislányukkal, a négyéves Valentinával és a tizenegy hónapos Victoriával szokás szerint ezen a hétvégén is megtették a 400 kilométeres autóutat az északkelet-argentínai Corrientesben lévő otthonukból Monte Caserosba, hogy meglátogassák Gustavo szüleit.

A nappaliban ülve, ahol a család 2009 júniusában az apák napját ünnepelte, Patricia gondolatai szüntelenül a kisebbik lánya körül forogtak. A 11 hónapos kicsit nem sokkal korábban gyermekorvoshoz vitte, mert valami szokatlant – eltérőt – vett észre a jobb szemén.

– Nem látok semmi különöset, de ha egy édesanya észrevesz valamit, azt komolyan veszem – közölte az orvos Patriciával, és azt ajánlotta, vigye el a gyermeket egy szemészhez. A szemész azonban szintén azon a véleményen volt, hogy a gyermek szemének semmi baja.

Az anyósáéknál Patricián újra nyugtalanság vett erőt, és ezért nem is igazán tudott figyelni a családtagok beszélgetésére, a kezébe vette hát a Reader’s Digest egyik 2009-es számát, amely az ebédlőasztalon hevert. Ahogy átlapozta a magazint, felfigyelt egy cikkre. Az Életmentő fénykép című írás egy édesanyáról szólt, aki rájött, hogy a kislányának retinoblasztómája van (a szemben lévő ideghártya kifejezetten csecsemő- vagy kisgyermekkorban jelentkező rosszindulatú daganata), mert egy családi fotón a kislányának a szeme furcsán fehér színűnek tűnt.

A cikkben ismertetett némelyik tünet, például a strabismus (kancsalság), kísértetiesen hasonlított a Victorián észleltre. – Ettől a cikktől teljesen lebénultam. Egyrészt, mert tudomást szereztem erről a szörnyű betegségről, másrészt pedig azért, mert a kicsi lányom pontosan olyan idős volt, mint a fényképen szereplő gyermek, és a leírt tünetek közül nála is látható volt az egyik – meséli Patricia.

A cikk ismerteti a leukocoriát (köznyelven macskaszemet), amelytől a pupilla fehérnek tűnik. Ez leginkább a vakuval készült fotókon szembetűnő. – Az egész hétvégét azzal töltöttem, hogy felvételeket csináltam a kislányomról, de semmi furcsát nem észleltem rajtuk – meséli az édesanya.

Patricia nem tudta kiverni a fejéből azt a cikket. Úgy érezte, ez igazolja, amit ő anyaként ösztönösen megsejtett, nevezetesen, hogy valami nincs rendben. Nem tudta megállni, hogy ne hasonlítsa össze a Reader’s Digestben szereplő kislányt Victoriával.

Victoria a nővérével, Valentinával játszik, még a diagnózis előttMiután hazaértek, Patricia egy másik gyermekszemészhez vitte el Victoriát, aki olyasmit tett, amit az előző orvos nem: kitágította a gyermek pupilláit. Azok furcsa módon fehérek voltak. A diagnózis: „veleszületett kétoldali szürkehályog”. Patricia haladéktalanul felvette a kapcsolatot a család gyermekorvosával, és kérte, hogy irányítsák egy másik szakorvoshoz.

Még ugyanazon a napon Patricia találkozott dr. Susanna Friddel, aki közölte vele, hogy a korábbi diagnózis téves, és a kis Victoria mindkét szeme rákos – azaz retinoblasztómája van.

– Ez a betegség nagyon gyors lefolyású – mondta Frid doktornő Patriciának, és sürgette, hogy lehetőség szerint minél hamarabb vigye el kezelésre a kis Victoriát (a mintegy ezer kilométerre lévő) Buenos Aires-i Garrahan Gyermekkórházba.

Patricia és Gustavo, akik mindketten ügyvédek, szabadságot vettek ki, és Buenos Airesbe indultak. Négyéves kislányukat, Valentinát nem vihették magukkal, ő az anyai nagyszülőkkel maradt. A Garrahan Gyermekkórházban dr. Fandiño szemészorvos megerősítette a korábbi diagnózist, és a lehető legrosszabb hírt közölte a szülőkkel: Victoria mindkét szemét ki kell venni, hogy eltávolíthassák a rákos daganatokat.

A házaspárt sokkolta a hír. Alig pár napja Victoria még a nővérével játszott, most pedig műtőbe viszik, hogy olyan operációt hajtsanak végre rajta, amelynek a következtében megvakul.

Egy órája tartott már a beavatkozás, amikor az orvos kijött a műtőből és közölte a szülőkkel, hogy talán meg tudják menteni az egyik szemet. – Adunk egy esélyt a bal szemének, de ha bármilyen probléma merülne fel, azt is el kell távolítanunk – mondta nekik dr. Fandiño. Victoriának szerencséje volt. Az orvosok meg tudták menteni az egyik szemét.

Az operációt kemoterápiás kezelés követte. A gyógyszereket átlagosan háromhetenként adták be; a terápia összesen nyolc hónapig tartott. Négy hónap múlva Valentina is csatlakozott a családhoz Buenos Airesben. A kórház onkológiai részlege közös lakterükké vált, ahol hasonló helyzetben lévő betegekkel és családjaikkal töltötték a napokat.

– Amikor megtudtuk, mi a baja Victoriának, az első gondolatunk ez volt: „Miért éppen mi? Mit vétettünk, hogy ezt érdemeljük?” – mondja Patricia. – Aztán amikor találkoztunk más szülőkkel és csodálatos gyermekeikkel, akik sokkal nehezebb helyzetben voltak, mint mi, akkor szembesültünk a „Miért nem mi?” kérdéssel is, és őszinte hálát éreztünk.

– Victoria élni tanított bennünket. Még a legnehezebb pillanatokban is vidám volt, örömet szerzett nekünk, nevetett és játszott. Ha benne ennyi erő van, akkor mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy gyöngék legyünk – mondja Patricia. – Úgy képzelem, ha felnő, erős asszony válik belőle, aki mindig harcolni fog azért, amit akar, és segíteni fog másokon.

Victoria nem hazudtolta meg a nevét – a Viktória jelentése „győzelem” –, és mire a kezelések véget értek, a rák visszahúzódott, a kislány látása megmaradt. Ma, csaknem három évvel az után, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála, olyan, mint a többi négyéves kislány. Patricia háromhavonta Buenos Airesbe viszi őt ellenőrző vizsgálatra.

Az elmúlt években Patricia együttműködött sok politikussal annak érdekében, hogy a két év alatti gyerekek számára tegyék kötelezővé a szemészeti vizsgálatot. Ez az az életkor, amikor a retinoblasztómát még idejében fel lehet fedezni, és megelőzhető, hogy a szemet súlyosabb károsodás érje.

Victoria édesanyjának szilárd meggyőződése, hogy „létezik anyai ösztön, s amikor eljön az idő, hogy használjuk, erősnek kell lennünk és képesnek arra, hogy megmentsük a gyermekünket”. A Reader’s Digest cikkét, mely 2009 júniusában jelent meg, Patricia kincsként őrzi.
 

A cikket angolul is elolvashatja!

Vote it up
263
Tetszett?Szavazzon rá!