Anyajegy vagy rák?

Ha a rákot korán felismerik, hatékony a kezelés. Ha tehát elváltozást fedez fel a bőrén, mindig tegye fel a fenti kérdést

Riasztóak a bőrrákkal kapcsolatos adatok: csak Magyarországon az idén is több tízezer embernél fog kialakulni. Ez a daganattípus felelős az újonnan fellépő rosszindulatú daganatos esetek feléért. Ráadásul a bőrrák legveszélyesebb fajtája, a melanóma gyakorisága ugrásszerűen nőtt: az elmúlt húsz esztendőben megháromszorozódott.

Szerencsére már sokan tudják, hogyan lehet hatékonyan védekezni a rák ellen: fényvédő krémmel, védőruha viseletével, az erős napsütés kerülésével és rendszeres orvosi ellenőrzéssel. Így már biztos abban, hogy nem fenyegeti veszély? Vagy mégsem? Az alábbiakban választ kaphat néhány olyan kérdésre, mely minden bizonnyal felmerül önben, amikor elváltozást fedez fel bőrén.
 

Kérdés: Mekkora az én esetemben a bőrrák kockázata?
Válasz: Minden ötödik embernek lesz élete során bőrrákja. A jó hír: a bőrrák három fő típusa közül a leggyakoribb a bazalióma, amely a legtöbbször gyógyítható. Az újonnan keletkezett rosszindulatú bőrdaganatok 80 százaléka bazalióma. Az esetek 15 százalékában laphámsejtes rákról van szó. Ez is ritkán végzetes – csak akkor halálos, amikor már a nyirokcsomókba vagy a távoli szervekbe adott áttétet.

Az esetek mindössze 5 százalékát okozó melanóma (az idén mintegy ezer új betegnél várható) kórjóslata viszont csak akkor jó, ha idejekorán felismerik.
 

Kérdés: Hajlamosabb vagyok-e a bőrrákra, ha sok a szeplőm vagy az anyajegyem?
Válasz: A szeplők nem rákosodnak el Viszont fehér bőrű embereken jelentkeznek, akik hajlamosak a leégésre és akik fokozottan veszélyeztetettek a bőrrák szempontjából.

A szeplő világosbarna színű, általában lapos, szabálytalan szélű vagy kerek, többnyire csoportosan helyezkedik el; az anyajegy sötétebb és általában lekerekített a széle. A szabálytalan alakú, nem egyenletes színű anyajegy – szaknyelven diszpláziás névusz – fokozott odafigyelést igényel; ezt mutassa meg bőrgyógyászának, majd rendszeresen ellenőrizze, nem változik-e a mérete, külleme. Egy felmérésben kiderült, hogy a diszpláziás névusz fiatalabb korosztályban gyakran fordul elő: 600, 14-18 év közötti gyermek közül minden negyediknél találtak ilyen bőrelváltozást.
 

Felismeri a bőrrákot?
Amire oda kell figyelnie: a bőrelváltozás méretének, színének, szélének (pl. ha az elmosódottá válik) és állagának megváltozása (pl. kiemelkedés, durva felszín). És ne habozzon felkeresni bőrgyógyászát, ha olyan új anyajegyet észlel magán, amely a többihez képest aránytalanul növekszik – vagy egyszerűen csak idegesíti önt. Ne felejtse: a bőrrák külleme az alább bemutatott felvételektől eltérő is lehet.

Bazalióma
Elváltozás: apró húsos kinövés (széle lekerekített, vörös udvar övezheti) vagy nem gyógyuló bőrfekély; általában napnak kitett területeken, pl. arcon

Kezelés: Sebészi kimetszés, elektromos kauterrel kiégetés, kriosebészet (nitrogénnel való lefagyasztás) vagy mikroszkóp alatt réteges eltávolítás

Laphámsejtes rák
Elváltozás: durva tapintatú, pikkelyes elváltozás, vörös, gyulladt alappal, gyakran a fülkagylón, az ajkon, az arcon vagy a nyakon.

Kezelés: műtét (lásd fent) és besugárzás, ha a rák egyéb területekre is átterjedt.

Melanóma malignum
Elváltozás: szabálytalan szélű, nem egyenletes színű és/vagy aszimmetrikus alakú anyajegy.

Kezelés: műtét (lásd fent); besugárzás és/vagy kemoterápia; a közeljövőben vakcina.

Kérdés: A vérző anyajegy biztosan rákos?
Válasz: Nem feltétlenül. Ha az anyajegy felszíne kiemelkedik, könnyebben dörzsölődik, ami miatt irritálódik és kivérezhet. Ugyanez igaz egy rossz helyen, például a melltartó pántja alatt nőtt lapos anyajegyre is. A vérzés mindazonáltal gyorsan növekvő daganat jele is lehet. Azt, hogy a vérző bőrelváltozás rosszindulatú-e vagy sem, mindenképpen szakembernek kell eldöntenie. Ne halogassa, mielőbb mutassa meg a bőrgyógyásznak!
 

Kérdés: Ha valakinek a családból volt bőrrákja, én is veszélyben vagyok?
Válasz: Nem a bőrrák, hanem a bőrtípus öröklődik. Ez pedig csak egy kockázati tényező a sok egyéb mellett. A melanóma kockázata elsősorban az anyajegyek számával és típusával, valamint a védelem nélküli bőrt ért napsütés időtartamával, illetve a napsugár okozta bőrkárosodással függ össze. A kutatók is csak két olyan génmutációt azonosítottak, melyek az embereket a melanóma kialakulására hajlamosítják. Jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan genetikai vizsgálat, amellyel a kockázat mértékét meg lehetne állapítani.

Orvosa ennek ellenére tudjon arról, milyen bőrbetegségek fordultak elő rokonainál. Egy ritka bőrelváltozás, a keratoacanthoma például családon belül halmozódik. Ebből a félgömbszerűen kiemelkedő, közepén szarumasszával kitöltött, gyorsan növekvő tumorból az esetek 10-20 százalékában rák alakul ki.
 

Kérdés: Azt hallottam, hogy a naptej olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek bőrrákot okozhatnak. Igaz ez?
Válasz: A tévhit hátterében az állhat, hogy egyes vizsgálatok kimutatták: azoknál az embereknél, akik fényvédő krémet használnak, gyakoribb a bőrrák. A jelenség oka viszont nem az, hogy rákot okoznak ezek a készítmények, hanem az, hogy az emberek többsége nem alkalmazza ezeket helyesen.

A fényvédő krém ugyanis véd a bőrkárosodással szemben, de csak akkor, ha odafigyel arra, hogy a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvédőt használja. Lényeges, hogy a fényvédőt már egy órával a tervezett szabadban való tartózkodás előtt felvigyék a bőrre. Jobb, ha a fényvédő nem vízoldékony alapanyagban van, mert akkor fürdéskor vagy izzadáskor nem oldódik le a bőrről és nem kell gyakran utánakenni. Persze tartós kint tartózkodáskor az egyszeri felvitel nem elég, rendszeresen ismételni kell.
 

Kérdés: Mit tehetek a már bekövetkezett bőrkárosodás megszüntetése érdekében?
Válasz: A fény okozta bőrkárosodás érdemileg nem javítható. Ezért mindenképpen a megelőzésre kell odafigyelni.

Az egyik bőrrákmegelőző állapot esetében például kimutatták, hogy az A-vitamin-származékok, a retinoidok jó hatásúak lehetnek. Más eredmények szerint az elfogyasztott vagy oldat formájában a bőrre juttatott zöld tea bőrrákellenes hatással rendelkezik.
 

Kérdés: Úgy érzem, el kell mennem bőrgyógyászhoz. Miből áll a vizsgálat?
Válasz: Orvosa minden anyajegyet alaposan ellenőriz. Lehet, hogy fényképeket is készít a bőr felszínéről annak érdekében, hogy dokumentálja az anyajegyek méretét és alakját. Megméri az anyajegyek méretét, és az adatokat rögzíti.

A videodermatoszkópia során digitális fényképezőgéphez csatlakoztatott speciális műszerrel rögzítik a pigmentált elváltozások nagyított képét. Ezek alakját, színét, a bennük levő strukturális eltéréseket az alkalmazott programtól függően elemezni lehet. Az azonos elváltozásról különböző időben készített felvételek így egymással jól összehasonlíthatók. A gép tehát követésre igen alkalmas, de az alkalmazott programtól függően akár automata diagnosztizálásra is képes. Ha valakinél nagy a bőrrák kockázata, kérdezze meg orvosát, van-e lehetőség erre az érzékeny szűrővizsgálatra is.

És cseppet se lepődjön meg: a vizsgálat kiterjedhet a napsütésnek egyébként ki nem tett bőrfelszínre is (még a nemi szerveken is előfordulhat bőrrák). A melanóma nemcsak a háton, a lábszáron alakulhat ki (bár tény, hogy itt a leggyakoribb), de a talpon, a tenyéren vagy akár a körömágyban is jelentkezhet.
 

Kérdés: A háziorvosom szerint ne foglalkozzak az anyajegyeimmel, én azonban mégis aggódom. Mit tegyek?
Válasz: Keressen fel bőrgyógyászt! Több felmérés eredményei szerint a háziorvosok a bőrrákot az esetek alig felében ismerik csak fel.

Vote it up
344
Tetszett?Szavazzon rá!