Apróságok, de csúfítanak

Hunyorog a napon? A csuklójára dörzsöli a parfümöt? Reszeli a körmét? Eláruljuk, mit tegyen ezek helyett

Hunyorgás a napsütésben A hunyorgás és az ibolyántúli sugárzás együttesen ráncképződéshez vezethet a szem körül és a homlokon. Ráadásul az UV-fény hóvakságot (fotokeratitiszt) okozhat, vagyis károsítja a szaruhártyát. Tünetei: könnyezés, fájdalom, kivörösödés, fejfájás és a szemhéj bedagadása – állítja Keith Gordon, a Kanadai Vakok Nemzeti Intézetének kutatási alelnöke. Ennél is súlyosabb, hogy a huzamos időn át napfénynek kitett szemet szürkehályog (a szemlencse ködös látást okozó zavarosodása) és időskori sárgafolt-elfajulás (az 50 felettiek látásromlásának leggyakoribb előidézője) fenyegeti.

Ellenszer Gordon szerint egész évben szükséges a napszemüveg. Nem az a fontos, mennyire sötét a lencse; olyan terméket válasszon, amelyen a gyártó címkéje jelzi, hogy a szemüveg 99%-os UVA- és UVB-védelmet nyújt.
 

A csukló összedörzsölése parfümhasználat után
– Ha az illatszer molekuláit hideg, meleg vagy súrlódás éri, megváltoznak – magyarázza Marian Bendeth torontói illatszakértő. E nem kívánt hatások miatt felborul az összetevők finom egyensúlya, torzul az illat.

Ellenszer Lehetőleg legalább 15 centiméter távolságból szórja a szert a nyakára, csukló- és könyökhajlatára, azután el a kezekkel! – mondja Bendeth. Fújjon a csuklójára, vagy hagyja, hogy az illatszer magától megszáradjon. A testmelege segít az illat eloszlatásában.
 

A köröm „fűrészelése” a reszelővel
Ha fűrész módjára előre-hátra húzogatja a reszelőt, a körömrétegek szétválhatnak, és a köröm esetleg felhasad, betörik – figyelmeztet Angela Cooper kanadai kozmetikus.

Ellenszer Ha nagyon hosszú a körme, először körömcsípővel (vagy még inkább körömollóval) vágja rövidebbre, azután finom szemcsés csiszolópapírral vagy kristályreszelővel gyöngéden reszelje simára. Két oldalról közép felé húzza a reszelőt, mindig ugyanabban az irányban, hogy elkerülje a fűrészelő mozdulatokat. És mellőzze a fém körömreszelőket, mert durvák a körméhez.
 

Kíváncsi további csúnyító szokásokra?

Vote it up
413
Tetszett?Szavazzon rá!