Aranyat érő szív és kéz

Toszeczky Renáta a bántalmazott, illetve szexrabszolgaságra vagy prostitúcióra kényszerített nőkön segít

Kapcsolódó cikkek

A Baptista Szeretetszolgálat több mint tíz éve küzd emberkereskedelem elleni programja keretében azokért a lányokért és nőkért, akiket itthon vagy Nyugat-Európában tartanak fogva, dolgoztatnak ingyen vagy éhbérért szexmunkásként. Toszeczky Renáta szociális munkás három éve tagja az elhivatott csapatnak. Azon fáradozik, hogy az áldozatok egy titkos, biztonságos helyen nyugalomra leljenek, képesek legyenek megharcolni fájdalmas emlékeikkel és új, méltó életet kezdjenek. Egyik kliense, aki még mindig veszélyben van és ezért a személyazonosságát sem fedheti fel, Richter Aranyanyu-díjra jelölte őt. Renáta tavaly novemberben vette át a zsűri díját a szociális területen dolgozók kategóriájában.

– Renáta jelölőjének levele nagyon megérintett – mondja Kucsinka Gabriella, a díj programkoordinátora. – Egyrészt, mert az írójában egy olyan, a társadalom perifériájáról érkező fiatal lányt, egykori prostituáltat ismertünk meg, aki rövid idő alatt szinte emberöltőnyi utat járt be szellemileg és érzelmileg. Másrészt úgy gondoltuk, emberfeletti erő és hatalmas szív kell ahhoz, hogy valaki tragikus sorsú nők segítésére tegye fel az életét.

Gabriella szerint a zsűri célja az is volt, hogy a téma nagyobb nyilvánosságot kapjon. – Sokan elképzelni sem tudják, milyen képtelen gyerekkori történetekkel találkoztunk, és azt sem, hány nőt érint ma Magyarországon az emberkereskedelem. Ez egy olyan jövedelmező „iparág”, amelyről alig hallanak az emberek.

A Baptista Szeretetszolgálat három védett házat tart fenn az országban összesen 24 fő számára, és ezek sajnos mindig maximális létszámmal működnek. Menedéket találnak itt fiatal lányok, nők vagy anyák gyermekeikkel együtt. Átlagosan egy–másfél évet maradnak, ez idő alatt kell megerősödniük és saját képességeiket, erőforrásaikat megtalálniuk, fejleszteniük annak érdekében, hogy kikerülve boldogulni tudjanak és ne váljanak újra áldozattá. Toszeczky Renáta az egyik ilyen titkos ház koordinátora.

– Azok válnak leggyakrabban az emberkereskedők célpontjává – meséli –, akik maguk is családi erőszaktól szenvedtek gyermekkorukban, szemtanúi voltak édesanyjuk molesztálásának, megalázásának. Az alkohol- és drogproblémák, a mélyszegénység is a bűnözők karjaiba sodorhatják a fiatalokat. Legfőképpen azokat, akik gyermekotthonban nőttek fel, és nem veszi körül őket támogató, szerető család.

Az ilyen lányok bármire kaphatók egy jó szóért, figyelemért, kedvességért. Ezt jól tudják a nevelőotthonok körül szaglászó lányfuttatók is, akik eljátsszák a hősszerelmest, és ígéretekkel csábítják el őket.

– Vannak, akik tudják, hogy szexmunkára vállalkoznak, de csak később jönnek rá, hogy ezért semmilyen fizetést nem kapnak – folytatja Renáta. – Sőt rögtön hatalmas adóssággal indulnak, például az utaztatásukért, amit le kell dolgozniuk. Másokat elkábítanak egy bulin, és csak egy svájci bordélyházban térnek magukhoz. Előfordul, hogy valakit a barátnője külföldre csábít mosogatni, majd pár tízezer forintért elad egy emberkereskedőnek.

„Merjük észrevenni az áldozatokat”
2014-ben a rabszolgasághoz köthető, Magyarországon bejelentett esetek száma mindössze 1200 volt, miközben a globális rabszolgaságindex (Global Slavery Index) 2014-es becslése szerint hazánkban 36 ezer áldozat él.
Többnyire a gyermekorvosokból, háziorvosokból, védőnőkből, családsegítő szakemberekből álló úgynevezett szociális jelzőrendszer hívja fel a figyelmet rájuk, vagy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálattól (OKIT) érkezik bejelentés. Az Országos Rendőr-főkapitányság a Baptista Szeretetszolgálattal kötött megállapodása értelmében azonnal értesíti a szervezetet, ha áldozatra bukkan. A Nemzetközi Migrációs Szervezet a külföldön fogva tartottak hazajutását segíti.
A Magyarországról ingyenesen hívható OKIT-segélyvonal: 80/20-55-20
További információ: baptistasegely.hu

Csak a szerencsén múlik, hogy feljelentést tudnak-e tenni vagy észreveszi-e őket valaki, és a rendőrség segítségével megmenekülnek. – Vertek, az utcára kényszerítettek, és elvették az összes pénzem. Azzal fenyegettek, hogy ha szólni merek bárkinek is, a családomon fogják megtorolni – meséli egy 21 éves lakó, akit a Nemzetközi Migrációs Szervezet juttatott haza Svájcból. – Renátának köszönhetem az életem és azt, hogy ma már elhiszem magamról, többet érek annál, hogy mások játékszere legyek.

Az áldozatok először a krízisközpontba kerülnek, majd egy védett házba. – Szakmailag és emberileg is támogatjuk őket abban, hogy fel tudják dolgozni a traumáikat, és a saját lábukra állhassanak. Segítjük, hogy befejezzék az általános iskolai tanulmányaikat, érettségit, jogosítványt szerezzenek, szakmát tanuljanak. Óriási sikerélmény, ha valaki életében először felelősséget vállal a döntéseiért, a tetteiért, a gyermekéért – mosolyog Renáta.

A szociális munkás időt, energiát nem kímélve beszélget az áldozatokkal, meghallgatja, vigasztalja, bátorítja őket. Segít a bírósági ügyeik intézésében, álláskeresésben, későbbi lakhatásuk szervezésében.

– Játszik a kicsikkel, tanul a felnőttekkel. Játékokat, ruhákat szerez, hivatalokkal harcol értünk – mondja az előbbi lakó. – Volt, hogy napokig bent aludt a házban azért, hogy a gyermekágyas anyával legyen és megtanítsa őt a baba gondozására.

Egy másik, prostitúcióra kényszerített áldozat Renáta hatására fejezte be a nyolc osztályt. Két hónap múlva már érettségizik. Álma az, hogy később szociális munkásként ő is segítsen sorstársain.

Renáta szerint hihetetlen erő lakozik ezekben a nőkben. Szörnyűséges körülmények közül érkeznek hozzájuk, mégis méltósággal emelkednek fel a legmélyebb pokolból.

– Jogi pályára készültem, de egy mentálhigiénés szakemberrel való találkozás eltérített a célomtól – mondja Renáta. – Azóta dolgoztam menekülttáborban, börtönben, szenvedély- és pszichiátriai betegekkel, a leghátrányosabb térségekben voltam pályaválasztási tanácsadó. Hivatásom legszebb része a legelesettebbekben rábukkanni a mély emberi értékekre. Meglátni bennük és megláttatni velük azt, amit ők még nem látnak magunkban.

Vote it up
195
Tetszett?Szavazzon rá!