Aranyló lencseleves

Színét a lencse, a pasztinák és a sárgarépa elegyének köszönheti ez a bársonyosan sima leves

Hasonló receptek

Kis száraz sherryvel és tejszínes tormakrémmel megbolondítva ünnepélyes vacsorák tökéletes nyitánya lehet. Tálaljuk olívaolajjal megkent ropogós pirítóssal vagy zabkeksszel.

Hozzávalók 6 személyre
só bors ­ 35 dkg sárgarépa kis kockákra vágva 3 dkg vaj 1 db nagy fej vöröshagyma apróra vágva 45 dkg pasztinák kis kockákra vágva 1,5 dl száraz sherry 10 dkg vörös lencse 1,2 l könnyű vagy gazdag zöldségalaplé, lehetőleg házi

A tálaláshoz: 2 kiskanál reszelt torma 6 evőkanál friss tejszín friss metélőhagyma

Elkészítés
1. Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat. Beledobjuk a hagymát, és fedő alatt, lassú tűzön 10 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a pasztinákot, a sárgarépát és a sherryt. Felforraljuk, majd lefedjük, és 40 percig csendesen főzzük.

2. Beleöntjük a lencsét és az alaplevet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot, és lefedjük az ételt. Csendesen főzzük még 15-20 percig , vagy amíg a lencse meg nem puhul. A levest turmixgépben simára keverjük, vagy botmixerrel a lábasban pürésítjük. A levest ezután még egyszer óvatosan forrpontig melegítjük. Ha túl sűrű, adunk hozzá még egy kevés vizet vagy alaplevet.

3. A reszelt tormát összekeverjük a tejszínnel. Néhány szál metélőhagymát ollóval összevagdosunk, a többit egészben hagyjuk. A levest előmelegített tányérokba merjük, és az adagok tetejére 1-1 kanál tormakrémet teszünk. Rászórjuk az apróra vágott hagymát, és a tányérok szélén is keresztbe fektetünk néhány szálat. Azonnal tálaljuk.

Tippek
• A pasztinák helyett használjunk zellergumót, a sárgarépa helyett pedig karórépát. Ha sherry helyett száraz fehér vermutot vagy fehérbort adunk hozzá, könnyebb lesz a leves.

• Zsírszegényebb változathoz a tejszínnel elkevert torma helyett tálaláskor tegyünk a levesre egy kiskanál tormakrémet, majd szórjunk rá apróra vágott petrezselymet.
 

Ismerjen meg további lencseleves-recepteket!

Vote it up
269
Tetszett?Szavazzon rá!