Hozzávalók
3 nagy tojás, a fehérje és a sárgája szétválasztva • 2 kiskanál átszitált porcukor • 1,2 dl almalé • 2 evőkanál főzőtejszín • 15 dkg aszalt szilva (magozott)
Elkészítés
1. Az almalét kis lábasba öntjük, beletesszük az aszalt szilvát, és lefedve legalább 2 órán át áztatjuk – vagy egy éjszakán át, ha lehetőség van rá.
2. Lassú forrásig melegítjük az almalében áztatott aszalt szilvát, majd alacsony hőfokon 5 percig tovább főzzük, egészen puhára. Botmixerrel, turmixgépben vagy robotgépben pépesítjük.
3. A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük, és beleteszünk egy tepsit melegedni. Egy 15 cm átmérőjű, 1 l-es szuflétálat vékonyan kizsírozunk.
4. A tojássárgáját összekeverjük a tejszínnel, majd hozzáadjuk az aszalt szilvás pépet.
5. Egy másik tálban a tojásfehérjéből kemény habot verünk. 2 evőkanálnyit belekeverünk a szilvapépbe, hogy fellazítsuk, majd egy nagy fémkanállal óvatosan beleforgatjuk a maradékot is.
6. Beleöntjük a szuflétálba, és a meleg tepsire téve 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a szuflé megemelkedik, s ha gyengéden megrázzuk, enyhén jobbra-balra billeg. Ekkor gyorsan meghintjük a tetejét porcukorral, és máris tálaljuk.
Tippek
• Mangós-narancsos felfújthoz az aszalt szilvát aszalt mangóval helyettesítjük, amit almalé helyett narancslé és 1 evőkanál méz keverékében párolunk meg.
• Banános-rumos felfújtakhoz áttörünk 2 érett, közepes méretű banánt, majd hozzákeverünk 2 evőkanál sötét rumot. Ezt használjuk a szilvapép helyett. A rumos banánpépet hat vékonyan kizsírozott, 1,5 dl-es pástétomformába töltjük. Egy meleg tepsire állítjuk az edényeket, és kb. 15 percig sütjük a felfújtat, majd porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.
Hozzászólás