Aszalt szilvás-almás felfújt

Ne fújja fel magát, a felfújtkészítés nem ördöngősség! Tálalja forrón, és biztosan nem esik össze

Hozzávalók
3 nagy tojás, a fehérje és a sárgája szétválasztva 2 kiskanál átszitált porcukor 1,2 dl almalé 2 evőkanál főzőtejszín 15 dkg aszalt szilva (magozott)

Elkészítés
1. Az almalét kis lábasba öntjük, beletesszük az aszalt szilvát, és lefedve legalább 2 órán át áztatjuk – vagy egy éjszakán át, ha lehetőség van rá.

2. Lassú forrásig melegítjük az almalében áztatott aszalt szilvát, majd alacsony hőfokon 5 percig tovább főzzük, egészen puhára. Botmixerrel, turmixgépben vagy robotgépben pépesítjük.

3. A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük, és beleteszünk egy tepsit melegedni. Egy 15 cm átmérőjű, 1 l-es szuflétálat vékonyan kizsírozunk.

4. A tojássárgáját összekeverjük a tejszínnel, majd hozzáadjuk az aszalt szilvás pépet.

5. Egy másik tálban a tojásfehérjéből kemény habot verünk. 2 evőkanálnyit belekeverünk a szilvapépbe, hogy fellazítsuk, majd egy nagy fémkanállal óvatosan beleforgatjuk a maradékot is.

6. Beleöntjük a szuflétálba, és a meleg tepsire téve 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a szuflé megemelkedik, s ha gyengéden megrázzuk, enyhén jobbra-balra billeg. Ekkor gyorsan meghintjük a tetejét porcukorral, és máris tálaljuk.

Tippek
Mangós-narancsos felfújthoz az aszalt szilvát aszalt mangóval helyettesítjük, amit almalé helyett narancslé és 1 evőkanál méz keverékében párolunk meg.
Banános-rumos felfújtakhoz áttörünk 2 érett, közepes méretű banánt, majd hozzákeverünk 2 evőkanál sötét rumot. Ezt használjuk a szilvapép helyett. A rumos banánpépet hat vékonyan kizsírozott, 1,5 dl-es pástétomformába töltjük. Egy meleg tepsire állítjuk az edényeket, és kb. 15 percig sütjük a felfújtat, majd porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.

Vote it up
265
Tetszett?Szavazzon rá!