Autós bajok megoldása

Tudja, mi a teendő, ha defektet kap menet közben? És ha tüzet észlel? És hogyan menekülhet süllyedő autóból?

Defekt
Ha az első kerék lett defektes, ne fékezzen! Tegye ki a vészvillogót, ne váltson sebességet, és ne fékezzen – kivéve, ha hátsókerék-meghajtású a kocsija. Vegye le a lábát a gázpedálról és a kuplungról, és markolja erősen a kormányt, hogy egyenesben tartsa a járművet. Ha sikerült lelassulni, tegye ki az irányjelzőt jobbra, majd kormányozza a kocsit az út szélére.

Ha a hátsó kerék kapott defektet, óvatosan fékezzen. Ilyenkor a jármű oldalra csúszhat („farolhat”), illetve ütemesen rázkódhat („szitálhat”) is, különösen óránkénti 80 kilométeres sebesség fölött. Elsőkerék-meghajtású autónál alacsonyabb sebességfokozatba válthat, ha fél kézzel erősen tudja tartani a kormányt. Ha hirtelen kell fékeznie, a hátsó kerekek megcsúsznak, s ellen kell kormányoznia.

Autótűz
Amint tüzet észlel, húzódjon le az útról, és álljon meg. Vegye le a gyújtást, ezzel leállítja az üzemanyag-szivattyút. A kulcsot viszont ne húzza ki, mert azzal bekapcsolhatja a kormányzárat. Hagyja lecsukva a motorháztetőt, különben csak felcsapnak a lángok. A nyitókart viszont húzza meg, hogy a tűzoltók hozzáférjenek a tűzhöz.

Mindenkit szállítson ki és küldjön biztonságos távolba az autótól. Ha az út szélén állt meg, az utasok a jobb oldalon szálljanak ki. Kérje meg őket, hogy intsenek le egy másik járművet – lehetőleg teherautót, mert abban nagyobb eséllyel van tűzoltó készülék.

Csupán éppen kigyulladt, kis tüzet kíséreljen meg eloltani: ha csak parázslik valami, füstöl a kárpit, izzik az elektromos vezeték s a lángok még nem harapóztak el. Ilyenkor elég lehet a tűzoltó készülék vagy egy tűzoltó pokróc. Ha a motorháztető alatt ég valami, a hűtőrácson keresztül vagy a motorháztető széle alatt fújja be az oltóanyagot. Amennyiben a tűz azzal fenyeget, hogy eléri a benzintartályt, ne próbálkozzon oltással, hanem távolodjon el a járműtől.

Autó a vízben
Mély vízbe zuhanva az autó elsüllyedéséig mindösszesen egy-két perc áll rendelkezésre a menekülésre, gyorsan kell hát cselekedni. Kapcsolja be a fényszórót és a belső világítást. A fény egyrészt segít a műszaki mentőknek megtalálni a kocsit, másrészt megnyugtathatja az utasokat.

Próbálja leengedni az ablakot! A víz alatt nagy a nyomás, ezért nehéz kinyitni az ajtót. Könnyebb az ablakon át menekülni. Ha jár a motor, az elektromos ablakemelőnek is működnie kell. Ha nem sikerül lehúzni az ablakot, rúgjon bele teljes erőből, hogy kitörjön. Általában az oldalablakok a leggyengébbek, és a sarkoknál törnek a legkönnyebben.

Kapaszkodjon az ablakkeretbe vagy az ajtónyitó kilincsbe, hogy ne veszítse el irányérzékét a ferdén süllyedő kocsiban. Vegyen nagy lélegzetet, majd hagyja el az autót: lökje el magát tőle, és ússzon a felszínre. Ha viszont gyerek is van a kocsiban, először őt szabadítsa ki a gyermekülésből, oldja ki a biztonsági övét, és ültesse maga mellé. Először őt juttassa ki a kocsiból, majd kövesse a felszínre.
 

Kíváncsi más vészhelyzetek megoldásaira? Kattintson! Ha pedig a befagyott szélvédő és egyéb téli gondok megelőzésére kíváncsi, itt találja meg a választ!

Vote it up
201
Tetszett?Szavazzon rá!