Autótisztítási praktikák

Könnyedén helyettesítheti a drága kenceficéket háztartási szerekkel, mégis tökéletesen tiszta lesz a verda

• Lemosta az autót, de fényezni már nincs energiája? Szerencsére az autóviaszt nyugodtan helyettesítheti ecettel, így a munka nagyon leegyszerűsödik. Ha egy vödör habos, mosószeres vízhez egy teáskanálnyi hígítatlan ecetet ad, minden nehézség nélkül eltávolíthatja a szennyeződéseket. Amikor tiszta öblítővízzel tölti meg a vödröt, tegyen ehhez is egy teáskanálnyi ecetet, és öntse le a keverékkel az egész kocsit.

• Ha az akkumulátorsaruk korrodálódtak, mártson egy rongyot kólába, és tekerje köréjük. Hagyja a sarukon néhány percig, aztán súrolja le a rozsdát, és törölje le a maradék kólát. Ugyanezzel a trükkel a rozsdától összetapadt anyák és csavarok is meglazíthatók.

• Véletlenül egy fenyőfa alá parkolt le? A motorháztető megtelt gyantafoltokkal, amiről első látásra azt gondolja, sosem sikerül majd eltüntetni. A majonéz segíthet! Tegyen bőven mindegyik gyantafoltra, és hagyja rajta száradni tíz percig. Ezt követően puha, nedvszívó ronggyal távolítsa el a majonézt a gyantával együtt, majd mossa le az autót a szokásos módon. Ugyanígy a sárvédőre rakódott olvadt aszfaltot is eltávolíthatja.

Babatörlőkendővel könnyedén letisztíthat minden ragacsos szennyeződés a műszerfalról: a zsíros ujjnyomokat, az eltévedt kézkrémfoltokat, a kilöttyent üdítőt vagy bármi mást, ami elcsúfítja az autó belsejét.

Szélvédővédelem
A madarak a szélvédőjét használták céltáblának? Öntsön ecetet egy rongyra, és egyetlen mozdulattal törölje le a makacs foltokat.

Ha szeretné, hogy az eső könnyebben leperegjen a szélvédőről, oldjon fel néhány evőkanálnyi szódabikarbónát két pohár vízben, mártson bele egy tiszta rongyot, és törölje át vele.

Amennyiben elfogy az ablakmosó folyadék, vészhelyzetben akár egy popsitörlővel is letisztíthatja a szélvédőt.

Ha könnyen bepárásodik a szélvédő belső felülete, törölje át egy tiszta, nedves samponos ronggyal. Így eltűnik a pára, ráadásul az üveg is tiszta lesz.

• A gyerekeknek akkor is hányingerük lehet az autóban, ha az út sima és egyenes. Előfordulhat, hogy hiába takarít el minden nyomot a „baleset” után, továbbra is belengi az autót a szag, amitől a többiek is émelyegni kezdenek. Hogy elejét vegye a további kellemetlenségeknek, helyezzen éjszakára az autó padlójára hígítatlan ecettel félig megtöltött edényt. Másnap reggel garantáltan illatos járműbe ülhet.

• Ha olajfoltot talál a garázs betonján, öntsön rá egy kis hígítót, majd szórja be a területet macskaalommal. (Ügyeljen arra, hogy a garázsajtó legyen nyitva, mert csak így biztosíthat megfelelő szellőzést, és ne engedje, hogy bárki dohányozzon vagy nyílt lángot használjon a közelben. A macskákat is tartsa távol!) A macskaalom kiválóan felszívja az olajat, így önnek nem marad más dolga, mint egyszerűen felsöpörni a koszt, és már készen is van!

• Tartson egy ablaktisztítóval töltött szórófejes flakont az autó csomagtartójában, hogy bármikor letisztíthassa az ablakokat, a tükröket és a lámpákat. (Tegyen mellé egy guriga papírtörlőt is!) Télen keverjen fél teáskanálnyi fagyállót az ablaktisztítóhoz, így a folyadék a jeget is leolvasztja.

Vote it up
357
Tetszett?Szavazzon rá!