Hozzávalók 4 személyre
25 dkg liszt + a formába • 1 kiskanál sütőpor • 1 kiskanál szódabikarbóna • 0,5 kiskanál tengeri só • 2 db nagy érett avokádó • 0,8 dl olívaolaj • 22 dkg cukor • 2 db tojás • 2 kiskanál vaníliakivonat • 1,2 dl szójatej vagy sovány tej • 1 evőkanál narancslé
A töltelékhez: 7 dkg dió • 5 dkg világos barna cukor • 1 kiskanál őrölt fahéj • 8 evőkanál apróra vágott félédes csokoládé
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 165 °C-ra, és a rácsot a sütő alsó részébe helyezzük. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy nagy tálba szitáljuk, és félretesszük.
2. A töltelékhez a diót a cukorral és a fahéjjal együtt robotgépben összeaprítjuk, majd összekeverjük a felaprított csokoládéval.
3. Az avokádók húsát pürésítjük, majd kézi mixerrel hozzákeverjük az olajat. Lassan hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük, majd egyenként hozzávegyítjük a tojásokat és a vaníliát.
4. A szójatejet elkeverjük a narancslével. Az avokádós keverékhez három részletben hozzáadjuk a lisztet, ill. egy-egy adag liszt között a narancsos szójatejet.
5. A tészta felét egy kiolajozott, kilisztezett kuglófformába töltjük, majd megszórjuk a töltelék felével. Ezután rásimítjuk a maradék tésztát, és megszórjuk a maradék diós keverékkel.
6. Sütőben 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni, majd körben egy késsel fellazítva óvatosan egy tálra borítjuk.
Hozzászólás