Az égő pokol foglya

A mozgáskorlátozott nőnek esélye sem volt arra, hogy kiszálljon a lángra kapott kocsiból

Megjelent: 2010. július

Kapcsolódó cikkek

Március 8-a van, verőfényes vasárnap, délután 3 óra körül jár az idő. A legtöbben ilyenkor ebéd után ejtőznek. A libereci Lenka Zimmermannová város túlfelére indul egy munkamegbeszélésre. Így a garázsába megy, és kerekes székéből átszáll különlegesen átalakított autójába. Honnan sejthetné, hogy a jármű hamarosan lángoló pokollá változik?

Ha az élet nehézségei és sebei nyomot hagynának az ember kezén, Lenka (47) tenyere csupa bőrkeményedés lenne. Gyerekkorától nehéz sora volt. Alig háromévesen veszítette el az édesanyját, és egy ideig gyermekotthonban élt, mielőtt a nagyszülei magukhoz vették. Az első férfi, akivel összeköltözött, alkoholista volt. A másodiktól – akivel hat hónap után különváltak – született lánya idő előtt jött a világra, agykárosodással. Az első kapcsolatából származó fia ekkor még csak négyéves volt. Lenka munkát vállalt, gondoskodott a családjáról, és fáradhatatlanul végezte lányával a Vojta-módszer fejlesztő gyakorlatait, amelynek eredményeképpen kilenc év után a lány tünetei alig észrevehetővé váltak. Ekkor azonban újabb csapás érte. Miután megharapta egy ismeretlen kutya, Lenka veszettség elleni védőoltást kapott, de az agy- és gerincvelő-gyulladást okozott, és öt órán belül lebénult a teste egyik fele.

Ott állt rokonok és segítség nélkül, két gyermekkel, és három évbe telt, mire szükségmegoldásokkal sikerült kiemelnie családját a nyomorból.

Kapott egy kerekes székhez átalakított lakást, és végre sikerült egy kis segítséget is szereznie. Leginkább a fiára számíthatott, aki főzött, bevásárolt és takarított, aztán 17 évesen elkezdett pénzt is keresni. De még a 18-at sem töltötte be, amikor meghalt egy autóbalesetben: elvérzett, mert nem érkezett idejében segítség.

– Akkor úgy éreztem, feladom – mesél Lenka az érzéseiről. Végül azonban az önkormányzat segítségével munkát kapott, és újra megtalálta a helyét az emberek között.

Folyamatosan tanult – számítógéphasználatot, projekttervezést, a vonatkozó törvényeket, társadalmi ismereteket. Segítségnyújtó programot indított a fogyatékkal élő libereciek számára. Sőt a szerelmet is meglelte fiatalkori barátjában, Cestmírben. Munkatársaival létrehozta az ESY nevű szervezetet, amely különféle szociális szolgáltatásokat kínál a fogyatékkal élőknek. Lenka készíti elő az ESY projektjeit, és szociális munkásként a gyakorlati teendőkből is kiveszi a részét. Emiatt aztán hol az irodában van, hol az ügyfeleknél, hol otthon vagy megbeszéléseken... számára ez természetes – még vasárnap is.

14.50 A 35 éves Martin Turtak hazafelé tart építési vállalkozása irodájából. Megbeszélése volt, valamint személyesen akarta felügyelni a bútorok összeszerelését.

– Veled mehetek, apu? – kérdezte induláskor fia, a 15 éves Martin.

– Jó, legalább együtt leszünk – felelte az apja. Az irodából hazafelé menet még benéztek a cég garázsába, ahonnan már nincs messze az otthonuk, és még beköszöntek a fiú nagymamájához is.

– Nem jöttök be? – kérdezi az aszszony. – Szegedi gulyást főztem. – Ők azonban nem éhesek, nem nagyon szeretik a gulyást, és különben is, otthon várja őket Martin anyja. Így váltanak néhány szót, és elköszönnek.

Cestmír Sobotka a konyhában mosogat. Az édesanyja egy óra körül hozta át az ebédet, amit a férfi szokás szerint megmelegített, aztán együtt költöttek el, beszélgetés közben. Most már megitták a kávét is, és a 48 éves Cestmír indulni készül, amikor megszólal a mobilja. Lenka hívja.

– Cendo – mondja –, szokatlan szagot érzek, és az ablaktörlő is furcsán működik. Mit csináljak? – A férfi már előző nap észrevette, hogy a liftből kiguruló Lenkát enyhe égett gumiszag lengte körül. Beszéltek is róla, de végül jelentéktelennek ítélték.

– Ne menj sehová a kocsival, és vedd le a gyújtást! – feleli a férfi. – Máris indulok... – Ekkor eszébe jut, mondania kellett volna Lenkának, hogy szálljon ki az autóból. Nem tudja, hogy a nő már nincs a garázsban, ahol különleges kialakítású, forgó ülésű kerekes székéből könnyen át tud ülni a volán mögé, hanem már az épület előtt állva tanácstalanul bámulja az ablaktörlőket, amelyek vadul csapkodnak ide-oda, bár már rég kikapcsolta a gyújtást.

A Nova TV odaérkező operatőre által készített videofelvételtből származó képek

Már megint büdös van – állapítja meg Lenka. Használható fél kezével leállítja a motort, és a távkapcsolóval becsukja a garázskaput. Újra megpróbálkozik az indítással. Az első és hátsó ablaktörlők ismét kalimpálni kezdenek, és füst jelenik meg az utastérben. Kénytelen egy kicsit kinyitni az ajtót. Felhívja Cestmírt, majd rögtön a segélyszolgálatot is. Leállítja a motort, de a jármű immár önálló életet él. Az ablaktörlők tovább csapkodnak, és már a kulcsot sem tudja kivenni az elektronikus gyújtási rendszerből, amely lehetővé tette számára az önálló közlekedést. Semmi sem működik. Lenka az ülésbe van szíjazva, és nem tud mozogni vagy megfordulni, hogy kiszálljon a füstölgő autóból. Rádöbben, hogy csapdába esett.

– Segítség! – kiáltja, és ép kezével a dudát nyomogatja, de sehol senki. Lángok csapnak ki a műszerfalból. Lenka Cestmír számát hívja.

– Ég a kocsi, mit csináljak? – kérdi.

– Szállj ki gyorsan – hangzik a rémült válasz.

– Mégis hogyan? – zokogja a nő.

14.58 – Mondtam neki, hogy kapcsolja ki a gyújtást – mérgelődik Cestmír, és úgy indul el mopedjével, mintha versenypályán lenne. – Miért nem tudja legalább egyszer azt tenni, amit mondok? – Alig néhány centiméterrel kerül ki egy nőt az úton, és szitokáradatot küld utána. Az előtte emelkedő domb túloldalán fekete füstoszlop száll a magasba.

Ugyan mit égetnek ott az eszementek? – gondolja. – Felgyújtottak egy szemétdombot? – Közben rádöbben, hogy a füst a szemközti domboldali negyedből jön, ahol Lenka lakik. Aggodalom és félelem hasít belé.

A kocsiban már minden ég. A lángok az üléskárpitot és az ajtókat nyaldossák, és már az egyedi kialakítású, papírokkal teli polcot is elérték, amely Lenka mobil irodája. Az utasülésre letett telefonja is ég. Olvadt, forró műanyag folyik a lábára, de nem bírja félrehúzni. Amikor betörik a szélvédő, és kipattan a légzsák, Milan fia jut az eszébe.

Én is autóban fogok meghalni, mint ő – gondolja. Már nem sikoltozik, és nem dudál – beletörődött a sorsába.

14.59 – Apu, az az autó ég! És egy nő ül benne! – Martin Turtakot meglepi, milyen rémült a fia hangja. Hátranéz, a fékbe tapos, és a lángoló járműhöz rohan.

Mit csinál még ott az a nő? Miért nem ugrik ki? – gondolja. – Hiszen az ajtót már kinyitotta... Félrebukik a lángok elől, felkarolja a bénult nőt, elvonszolja az autótól, és a füves járdaszegélyre fekteti.

– Ott van a kerekes székem is... a lábam – mutat a nő a lángoló kocsira. Martin visszarohan, és kinyitja a csomagtartót. A tűz ebben a pillanatban fellobban. A férfi minden erejét összeszedve kirángatja a kerekes széket.

– Apu, felrobbanhat a kocsi! – kiáltja a fia. A kerekes szék már kint van, és a férfi mély lélegzetet vesz.

– Az irataim is ott vannak... – könyörög a nő.

– Hát azon már nem lehet segíteni – feleli Martin Turtak. A fia segítségével a kerekes székbe ülteti a nőt, aztán mobilján a segélyhívót tárcsázza. A fiú közben azt látja, hogy az erkélyeken mindenütt emberek állnak, és sokan mobiltelefonnal, de egyikük sem telefonál, hanem felveszi a jelenetet.

15.08 A tűzoltók és a mentők egyszerre érkeznek a helyszínre. Az autóból alig valami marad, csak a környező házak és lakóik biztonsága érdekében fojtják el a lángokat. Cestmír is megérkezik, mopedjét a mentő mellett állítja le, majd az autóhoz fut.

– Kérem, uram, menjen arrább! – mondja az egyik tűzoltó. – Nincs itt semmi látnivaló.

Cestmír kétségbeesetten próbál az autóba lesni. Amikor aztán meglátja Lenkát, a térde elgyengül.

– Miért nem állítottad le a motort? – korholja, bár valójában a megkönnyebbülés beszél belőle. Aztán magához öleli. A mentők szeretnék az autójukban megvizsgálni Lenkát. Cestmír megpróbálja odavinni, de segítségre szorul – még nem tért vissza teljesen az ereje.

Lenka sokkos állapotban van. Nyugtató injekciót kap. Csak otthon veszi észre, hogy a nadrágja ráolvadt a lábára, és alatta másod- és harmadfokú égési sérülései vannak a combján. A fejére és a hajába műanyag darabok olvadtak.

A Nova TV odaérkező operatőre által készített videofelvételtből származó képek

16.30 A tűzoltósági szakértő, Jan Malek megállapítja, hogy a tüzet az ablaktörlő motorjának meghibásodása okozta. – Ez a fajta ok elég ritka ugyan, de az utastér anyagai igen gyúlékonyak – mondja.

A Nova tévé helyszínre érkező riportere beszámolót készít az esti híradóba a drámai eseményekről. Martin Turtak nagymamája nem akar hinni a fülének, hallván unokája beszámolóját. Lenka Zimmermannová felhívja a lányát, aki a férjével és újszülött gyermekükkel a város egy másik részén él, és elmondja neki, hogyan égett ki az autója. Ennyire futja az erejéből, mással már nem hajlandó szóba állni, A hívásokat Cestmír Sobotka fogadja helyette.

19.30 A híradóban sugárzott riport nyomán hívások, sms-ek és e-mailek tömege érkezik a megmentetthez és megmentőjéhez egyaránt. Idegenek ajánlanak segítséget Lenkának. A Nova TV és a cseh hírügynökség ezért felveszi a kapcsolatot Jiří Jehličkával, a „Segíts a családnak” (Pomoc rodině) projekt alapítójával, hogy indítson gyűjtést az asszony javára. A CarClub nevű, a kerekes székhez kötötteknek „mobil szolgáltatásokat” nyújtó cég munkatársai megszervezik, hogy Lenka egy évig ingyen használhasson egy kifejezetten az ő számára átalakított autót. Cestmír Sobotkának egy vontatószolgálat felajánlja: ingyen elszállítják a roncsot. Turtáková nagymama végre elhiszi, hogy a fia és az unokája a nap hősei.

– A tűz percek alatt szétterjedt az autóban – magyarázza utóbb Jan Benda, a kivonult tűzoltóosztag parancsnoka. – Bár valaki azonnal telefonált, amikor Zimmermannová asszony dudálni kezdett, nem tudtunk volna idejében a helyszínre érkezni. Turtak úr nélkül nem maradt volna életben.

Lenka lánya csak a riportot látva döbben rá, hogy édesanyja halálos veszélyben volt.

Martin Turtak azon a helyen, amely még mindig viseli az ott zajlott drámai események nyomait

Lenka Zimmermannová elfogadta az egy évre felajánlott autót, valamint egy másik cég ajánlatát, amely vállalta, hogy a járművet egyedi igényeinek megfelelően alakítja át. Az autó már két nap múlva ott parkolt a háza előtt. A Segíts a családnak egy hónap alatt 405 ezer cseh koronát gyűjtött; az összeg nagy része az új jármű kerekes székhez való átalakítására ment el. Magát az autót a maradék pénzből és a várostól kapott összegből vette meg.

Martin Turtak és a fia emlékérmet kaptak a libereci tűzoltóságtól, a város polgármestere pedig személyesen tüntette ki őket. Az idősebb Martin Turtak a kapott pénzjutalmat teljes egészében a libereci Regionális Kórház gyermekosztályának ajánlotta fel. A 2008-as év életmentője szavazáson külön kitüntetést ítéltek oda neki. Lenka hivatalosan a Libereci Kerekes Székesek Szövetségének tavaszi bálján köszönte meg bátor tettét.

Az ifjabb Martin Turtak igazgatói dicséretben részesült, és csokoládéval is megjutalmazták.
 

A fiú a mobiljával lefotózta az égő autót, a Nova TV odaérkező operatőre pedig videofelvételt készített. A tűz következményeit az utóbbi felvételből származó képekkel szemléltetjük.

Vote it up
214
Tetszett?Szavazzon rá!