Az örök húsvét

A gyermekkori élmény máig eleven. Abból táplálkozik, hogy a tavasz sugárzó fényében a szemünk láttára újul meg minden

A húsvétot megelőző hetekben serény munka folyt a szüleim házában. Minden helyiséget alaposan kitakarítottak. Mindent, ami csilloghatott, centiről centire átfényesítettek. Mi, gyerekek e munkálatok ideje alatt nem ehettünk édességet. Elvégre ez volt a böjt időszaka. A nagybácsiktól és nagynéniktől kapott édességek mind a böjti fémdobozba kerültek.

A templomban minden szobrot sötétlila lepellel takartak le. Tudtam, hogy ez valahogy öszefügg nagypéntek közeledtével. Két plébániatemplom között laktunk, és mindig meglepett, amikor egyszer csak nem hallottam a harangszót. A csend mindig a húsvét előtti szerdán kezdődött. Aztán a mamám azt mondta, hogy a harangok Rómába mentek. Húsvétszombaton térnek vissza.

Aznap korán felkeltünk. Elővettük a szekrényből a színültig telt böjti fémdobozokat, és elmentünk a templomba. A karmelita nővérek árvaházánál álltunk sorba sok más gyerekkel együtt, hogy átadjuk a dobozokat.

– Ez az árváké, nekik oly kevés jut – mondogatta anyám. Én meg csak néztem a dobozom után, amikor az apáca birtokába került.

Aztán bánatosan ballagtam haza. A hathetes böjtöt nem bántam, de azt nem tartottam rendjén valónak, hogy annak hozadékát egy másik gyereknek kell odaadnom.

A testvéreim tiltakozásának se lett semmi foganatja. – Minden gyereknek meg kell tanulnia lemondani – felelte ilyenkor a mama, aztán derűsen folytatta a húsvétra való felkészülést.

Aztán apám felvetette, hogy elvisz minket, gyerekeket sétálni, mondván: – Legalább egy ideig nem lesznek útban. – Ezzel ő a maga módján átvette az ünnep irányítását.

Ilyenkor a leideni piacra vitt minket, mi meg tátott szájjal bámultuk az egyik árusnál a húsvéti kosarakat, csokoládétojásokat és húsvéti nyuszikat. Leírhatatlan volt az örömünk, amikor vett nekünk négy nagy csokitojást. Ott helyben meg kellett ennünk. – El ne áruljátok a mamának! – Szavai máig a fülemben csengenek.

Emlékszem e percek határtalan boldogságára. A délelőtt történései és az adakozás után a piacon suttyomban befalt csokoládé ízét most is érzem a számban. Az ünnepi hangulatot még tovább fokozta az örömteli zenebona: a harangok visszatértek Rómából.
 

A böjti fémdobozok már nincsenek meg, és a karmelita nővérek is eltűntek. A húsvét mégis örömünnep

Húsvét szombatján délután felvettük a legszebb ruhánkat, így mentünk a templomba: anyám az új kalapjában, fivéreim az új öltönyeikben, mi, lányok pedig kissé dideregtünk hagyományos pasztellszínű ruhánkban. Apánk fenntartotta izgatottságunkat azzal, hogy korábban valódi csibéket ígért nekünk, de nem tudhattuk, sikerült-e szereznie.

Csak akkor adott jelt nekünk, amikor már mindannyian a húsvéti kosarakkal és hímes tojásokkal dúsan megrakott vacsoraasztalnál ültünk, és a másik szobában meg is találtuk a csibéket. Ekkor töltött el bennünket az a boldogság, hogy most már jobb idők jönnek.

Nekem máig ez az élmény a húsvét legfontosabb üzenete. A karácsony fényei csak fénysugarak a sötétségben, a tavasz sugárzó fényében azonban az egész bolygó felragyog.

Bármilyen zord és hideg idővel köszönt is ránk a húsvét, a változás jelei mindig láthatók. A téli dunnát, a téli ruhákat eltesszük jövőre. Épp eleget láttam ezeket a sötét színeket. A ház ragyog, a lélek felüdül, reggel pedig hangosan csivitelő madarak koncertjére ébredek.

Odakinn is megtörténik a tavaszi varázslat: bárányok szökdécselnek a mezőn, nárciszokat és tulipánokat lenget a szél, megint cinkepár fészkel a levélszekrényemben, üde zöld hajtások jelennek meg a bokrokon, és a fény már a leghosszabb nap ígéretét hordozza.

Fatojásokat és -madarakat aggatok a mandulafára, virágkoszorút akasztok a bejárati ajtóra. Reggelire húsvéti kalácsot veszek, az unokáimnak pedig húsvéti kosarakat.

Böjti fémdobozok ma már nincsenek, és a karmelita nővérek is eltűntek. Errefelé a templomi harangok nem szólalnak meg húsvét szombatján délben. A húsvét mégis örömünnep: köszöntik templomokban, üzletekben, az otthonokban, körülöttünk mindenütt. Abban az élményben gyökerezik, hogy ez a megújulás ideje.

A húsvét a megvalósuló ígéretek ünnepe, a legrövidebb nap után a leghosszabb következik. A sötétséget felváltja a fény. A halál után az élet jön.

Vote it up
283
Tetszett?Szavazzon rá!