Az öt leggyakoribb álom

Miről álmodunk a legtöbbször? Tényleg fekete-fehérek az álmaink? Érzünk fájdalmat álmunkban?

1. Üldözés. Amikor Patricia Garfield kanadai pszichológus 500 ember álmait elemezte, mintegy 80 százalékuk üldözéses vagy támadásos álomképekről számolt be. A gyerekek főleg állatokról (például medvéről) álmodnak, a felnőtteket viszont potenciális gyilkosok, rablók vagy erőszaktevők üldözik. – Az ember környezetében bekövetkező érzelmi fenyegetettség, amelyet okozhat egy személy vagy egy helyzet az álomban, tényleges, valódi fenyegetéssé alakulhat át – magyarázza Garfield.

2. Szex. Összesen 1100 kanadai egyetemista bevonásával készült felmérésből az derült ki, hogy a férfiak 85 százalékának és a nők 73 százalékának volt szexuális tartalmú álma. Némelyik az elfojtás kategóriába sorolható, például az, amelyikben a barát/barátnő társával bújik ágyba valaki.

3. Zuhanás. Szikláról le, ágyból ki, egyenest a járdára. A legtöbb ember ilyenkor hirtelen felriad. Garfield szerint a nap során összegyűlt feszültség izomrángás formájában szabadul fel, s ez részben megmagyarázza, miért vannak a „zuhanós” álmok, ám a magára hagyatottság érzése, illetve az érzelmi támasz hiánya ugyancsak szerepet játszhat benne.

4. Iskola. Az egyetemisták mintegy 60 százalékának van olyan szorongásos álma, hogy írásban vizsgáznia kell valamiből, amiről nem tud semmit. A felnőtteknek is vannak ilyen álmai, hiszen, mondja Garfield, legtöbbünk életében az iskola számít az első próbatételnek, és ez az érzés velünk marad.

5. Repülés. Ennek az élménynek állítólag az a gyökere, hogy kisgyerekként az embert a feldobálják a levegőbe a szülei. Az élet során minden boldog, felszabadult időszak hozhat eufórikus álmokat.

Álommorzsák
• Álmában ritkán érez fájdalmat az ember – mondja dr. Allan Hobson a Harvard Egyetemről, aki már több ezer álomról olvasott beszámolót.

• Színesben álmodunk. De mivel az álomra nehéz visszaemlékezni, mondja Hobson, a legtöbb ember erről a tényről el is feledkezik.

• Joseph De Koninck professzor szerint az álmok 70–80 százalékának tartalma a megelőző napon átéltekből ered, jóllehet az idősebbek gyakran álmodnak a tízes és húszas éveikben történtekről.

• A nők férfiakról és nőkről egyaránt álmodnak, mondja Patricia Garfield. Az álmok gyakran függenek össze kapcsolatokkal, az agresszió pedig szóban nyilvánul meg. A férfiak álmaiban gyakrabban szerepelnek férfiak és a fizikai agresszivitás, a fő „motívumok” pedig a siker és a kudarc.

Vote it up
90
Tetszett?Szavazzon rá!