Az a fránya fülzúgás

Azt hittem, örök szenvedésre kárhoztat a fülzúgás – pedig csak meg kellett „barátkoznom” a bajommal

Kapcsolódó cikkek

Amikor az orvos azt kezdte firtatni, vajon nem láttam-e ellenszenves példát az apámban, elbizonytalanodtam, jó helyre fordultam-e segítségért. Addigra a teljes kétségbeesés határára kerültem: három hónapja hangosan sziszegett valami a fülemben, mint amikor lyukas rézcsőből szökik a gőz. (Mások berregést vagy csengést hallanak.) Ez a tinnitusz, vagyis fülzúgás nevű állapot, amely az emberek tíz százalékát érinti, és úgy tudtam, hogy gyógyíthatatlan.

Utáltam a négy fal között gubbasztani a hanggal kettesben, de amikor megpróbáltam elmenni otthonról, hogy italba fojtsam a bánatomat, azt tapasztaltam, az alkoholtól csak még rosszabb. Vendégségben nem tudtam követni a társalgást, éjszaka pedig szinte elviselhetetlenné fokozódott a zaj.

Végül eljutottam Jonathan Hazell londoni rendelőjébe. Elmagyarázta, hogy a hanghoz mindig valami jelentés társul. Egy állófogadáson például sokan csak zsongást érzékelnek a társalgásból – míg el nem hangzik a nevük. Ha a szomszéd felhangosítja a zenét, az ember másképp reagál, ha az illető a barátja, mint ha vadidegen. Ugyanígy a fülzúgásra is az enyhe bosszankodástól a kínlódásig sokféle válasz lehetséges.

Itt jött be a képbe az apám. Évek óta szenved fülzúgástól, és tudván, mennyire megviselte, pánikba estem, amikor én is hallani kezdtem ugyanazt. Vége a nyugodt életemnek?

Hazell és Jastreboff szerint a legtöbb ember rá tud hangolódni idegsejtjei működésére. 1953-ban érdekes kísérletet végeztek nyolcvan olyan alannyal, aki még sosem panaszkodott fülzúgásra. Öt percre mindegyiket hangszigetelt helyiségbe zárták, majd felszólították őket, hogy írják le, mit hallottak. Nem kevesebb, mint 93 százalékuk fülzúgásszerű hangokról számolt be.

Hazellék ahelyett, hogy a fül kezelésével próbálkoznának, a fülzúgás érzékelésére összpontosítanak, segítenek pácienseiknek úgy felfogni a dolgot, akár egy zümmögő hűtőszekrényt, amely rendes körülmények között nem kergeti kétségbeesésbe az embert.

Magam is rájöttem, hogy bár fülzúgásom sosem enyhül, általában észre sem veszem – és egyáltalán nincs vége az eddigi életemnek.
 

További információ: Magyar Tinnitus Egyesület.

Vote it up
158
Tetszett?Szavazzon rá!