Az adagolás fortélyai

Akár kanalas orvosságot, akár tablettát írt fel önnek az orvos, nem mindegy, hogyan veszi be

Ugye, milyen egyszerű előhúzni egy evőkanalat, hogy beadjon vagy bevegyen egy adag kanalas orvosságot? Csakhogy a Cornell Egyetemen a közelmúltban végzett vizsgálat szerint ez nem a legjobb ötlet. Azok, akik közepes méretű evőkanalat használtak, átlagosan több mint 8 százalékkal kurtították meg az adagot. Nagyobb kanál használatakor pedig csaknem 12 százalékkal lőttek túl a célon.

Az efféle tévedések veszélyessé válhatnak, ha naponta kétszer-háromszor kell bevenni ugyanazt az orvosságot, vagy akár egyetlen dózist kell beadni egy gyermeknek – figyelmeztet a vizsgálat társszerzője, dr. Koert van Ittersum. Feltétlenül használja a gyógyszerekhez adott cseppentőt, adagolópoharat vagy adagolófecskendőt!

További tippek: ne törje ketté az elnyújtott, késleltetett felszívódású vagy másként szabályozott hatóanyag-leadású tablettákat, mert azzal tönkreteszi a gyógyszert. A gyomornedvnek ellenálló bevonattal ellátott tablettákat is tilos elfelezni. A régi bőrtapaszt távolítsa el, mielőtt újat helyez fel, mert a tapasz még akkor is bocsáthat ki gyógyszert, ha már ideje lecserélni.

Vote it up
343
Tetszett?Szavazzon rá!