Az agyról és a hírnévről

Colin Firth, a dadogó VI. György király Oscar-díjas alakítója elárulja, hogyan lett a tudomány nagykövete

Kapcsolódó cikkek

Colin Firth filmszínészként egy futballrajongó szerepében robbant be a köztudatba, a Nick Hornby bestselleréből készült Egy férfi, egy nő és egy focicsapat című romantikus vígjátékban.

Az angol betegben és a Szerelmes Shakespeare-ben nyújtott alakításait újabb kasszasikerek követték: többek között a két Bridget Jones-film és az Igazából szerelem.

A Kingsman: A titkos szolgálat című thriller egyik főszerepe mellett az 54 éves művészt legutóbb A háború démonjai című hadifogolydrámában is megcsodálhatta a közönség. A film Eric Lomax – korábban magazinunkban is közölt – igaz történetén alapul, aki több évtized múltán elhatározza, hogy szembenéz egykori kínzójával.
 

Eric Lomax és a dadogó uralkodó, VI. György szerepében közös elem, hogy mindketten valóságos figurák. Nehezebb őket életre kelteni, mint az írói képzelet szülötteit?
Talán nagyobb felelősség valódi embereket eljátszani, de nagyon izgalmas feladat. Azonban minden szerep egészen más, úgyhogy én nem tennék különbséget létező és kitalált figurák között. Ebben az esetben volt szerencsém személyesen megismerkedni Eric Lomaxszel, ami rendkívül hasznosnak bizonyult a színészi munkámban. Lehetővé tette, hogy képet alkossak a teljes személyiségéről, és nem csupán életének erről az egyetlen epizódjáról. Barátok lettünk, és halála után is kapcsolatban maradtam a feleségével. Az, hogy megismerhettem Ericet, gazdagabbá tette az életemet.

Hallatlanul sikeres színészi pályafutásra tekinthet vissza, amelynek során egy Oscar-díjat is elnyert. Kezdőként merte-e álmodni, hogy mindez megtörténhet?
Kezdőként még abban sem nagyon reménykedtem, hogy egyáltalán kapok munkát. De semmi másban nem voltam különösen jó. Az igazat megvallva, nem is nagyon akartam bármi mást csinálni. Ez a fiatalság arroganciája.

Emlékszem, egy reggel fölkeltem, és arra gondoltam: „Mi lesz ma? Tripla matek, dupla föci – ezt nem tehetem magammal mindennap!”

Szerettem a színjátszást, szóval elhatároztam, hogy ezen az úton indulok el, még akkor is, ha konyhán kell dolgoznom a megélhetésemért, amíg szerepet kapok.

Colin Firth
Az 1960-ban az angliai Grayshottban született színművész számos televíziós drámában és nagyjátékfilmben játszott. 2011-ben Oscar-díjat kapott A király beszéde című filmben a dadogó VI. György király szerepének megformálásáért. Három fia van. Felesége Livia Giuggioli dokumentumfilm-producer. Olaszországban és Angliában él.

Ajánlaná a gyermekeinek, hogy válasszák az ön hivatását?
Senkinek sem ajánlanám ezt a hivatást. Ha megkérdezné tőlem, őszintén elmondanám, mennyi örömömet lelem a színészetben. De azt is ugyanolyan őszintén elmondanám, hogy ez a munka nagyon sok embernek nem jön be. De még ha bejön is, akkor is vannak problémák. A színészet meglehetősen neurotikussá képes tenni az embert.

Szerencsére önnek van másik foglalkozása is. Társszerzőként említik egy 2011-ben kiadott idegtudománnyal foglalkozó tanulmányban, amely az emberek agyának strukturális eltérései és politikai hovatartozásuk közötti összefüggésekre világít rá. Mi több, John Jost, a New York-i Egyetem professzora önt a „tudomány nagykövetének” nevezi.
(Nevet.) Szerintem teljesen érdemtelenül! De hízelgőnek találom a gondolatot, hogy idegtudósként is említenek.

Büszkébb erre a teljesítményére, mint a legjobb színészi alakításért kapott Oscar-díjára?
Valószínűleg. Bár nem túl sokan hinnék el nekem. (Nevet.)

Boldog voltam, amikor ezek a tudósok feltüntették a nevemet a dolgozatukban. Természetesen a tényleges munkát a kutatók végezték. Én csak a kérdéseket tettem fel. Sajnos, minden máshoz teljesen képzetlen vagyok.

Vote it up
226
Tetszett?Szavazzon rá!