Az agyunk néha megtréfál

Nem jutnak eszébe nevek, nem emlékszik, hogyan jutott be a munkába, percekig nem tudja, hol van? Mindennek oka van

Önműködőre kapcsol
A panasz: „Ahogy a munkahelyemre megérkezve beálltam a parkolóhelyemre, rádöbbentem, hogy egyáltalában nem emlékszem az oda vezető útra. Lehetséges, hogy teljesen robotpilótára kapcsoltam?”

David Perlmutter agykutató válasza: A pompás királylepkék agya kisebb a gombostű fejénél, mégis képesek minden ősszel és tavasszal megtenni ugyanazt a több mint 3000 kilométeres utat. Természetes, hogy az ember jelentősen nagyobb méretű agya képes kifejezett koncentrálás nélkül elvezetni önt a munkahelyére – nem mintha az agyhalott kocsikázást akarnám támogatni. A rendszeresen végzett cselekvések idővel információs csomagokként elraktározódnak az agyban, és automatikus utasításként működhetnek, ha az adott cselekvés újból ismétlődik. Normális körülmények között az emberben a pillanatnak és a helyzetnek megfelelő módon egyszerűen öntudatlanul megjelennek ezek az utasítások a hasonló feladatok elvégzésére. Ha pedig az úton közeledik ön felé egy szokatlan nagy objektum, az agya visszakapcsol, hogy ön tudatosan legyen képes kikerülni a veszélyt.

Gondban van az ismerős arcokkal
A panasz: „Sokszor teljesen elfelejtem egy-egy ismerősöm nevét, amikor be szeretném mutatni valakinek. Egyszer például egy bevásárlóközpontban voltam a legjobb barátommal, véletlenül összetalálkoztunk egy ismerősömmel, de egyikük neve sem jutott eszembe, amikor be akartam mutatni őket egymásnak! Ez hogyan lehetséges?”

Dr. Perlmutter: Hiába volt az információ mélyen az agyába vésődve, a felidézésével volt gond. Elképzelhető, hogy az ismerősének megpillantása egyfajta apró sokként érte, vagy csak zavarba jött, és nem tudta, hogyan kezelje a szituációt, ez az érzés zavarta meg az információ áramlást – ez teljesen normális. Van azonban rossz hír is: mivel előfordult ez az eset és megalázónak érezte, bármilyen hasonló szituáció újból zavartsághoz vezethet: újra és újra megtörténhet, hogy leblokkol az agya. Ez a lámpaláz hétköznapi megfelelője, ugyanúgy is kell kezelni, mintha a színpadra állna ki: előre mondja el magában a „szövegét”, ha látja, hogy ismerősöket kell bemutatnia egymásnak.

A női és a férfiagy különbözik
A panasz: „A férjemnek elég egyszer elvezetnie valahova, de az is elég, ha őt viszik, emlékezni fog az útvonalra hónapokkal később is. Eközben én folyamatosan eltévedek még a szülővárosomban is, ha letérek a megszokott útvonalamról. Elképzelhető, hogy az emberek tájékozódási képessége az agy egy adott területének fejlettségétől függ, vagy egyszerűen csak a férjemnek kivételesen jó memóriája van (bár tejet mindig elfelejt venni)?”

Dr. Perlmutter: Jó megfigyelés! Valóban, más egyéb területekkel együtt főképp a jobboldali fali lebeny felel az egyes útvonalak megtanulásáért és memorizálásáért. Ebben a férfiak, úgy tűnik, jobb képességgel rendelkeznek. Ugyanakkor a nők például fejlettebbek az emberi érzelmek leolvasásában – különböző emberek, különböző tehetségek.

Összezavarja önmagát az agya
A panasz: „Körülbelül másfél éve az utolsó pillanatban vásároltam repülőjegyet egy üzleti tárgyalásra. Az utat szinte teljesen végigaludtam, a landolásra riadtam fel. Kábultan az aktatáskámba nyúltam, és felcsaptam a határidőnaplómat: „Aha, a torontói tárgyalás” – vettem tudomásul. Csak leszállás után, a reptérre vezető buszozás közben ugrott be, hogy hiszen egy teljesen másik reptéren vagyok, mint az imént hittem! Nyilván belejátszott, hogy kicsit zavart voltam a hirtelen ébredéstől, de hogyhogy nem fogtam fel a bejelentéseket a repülőn, nem vettem észre a kiírásokat és nem ismertem fel a repülőteret sem?”

Dr. Perlmutter: Az egyik alapvető magyarázat már el is hangzott: gyakori az ébredés utáni zavartság, főleg ha nem a megszokott időben alszik, például napközben egy repülőúton. A magyarázat tovább árnyalható az ön által leírt helyzettel: az utolsó pillanatban vásárolta repülőjegyét, lekötötte, hogy mennyi időt szánhat az útra és így tovább – nem csoda tehát, hogy az agya máshol járt. Nagy megkönnyebbülés a túlterhelt agynak, ha egy kérdésre könnyen kap megbízhatónak tűnő választ – ilyen volt az ön határidőnaplója, ami után már nem kellett foglalkoznia azzal, hogy hol van. Ha nem ilyen stresszesen érkezik, valószínűleg nem fordul elő az eset.

Vote it up
240
Tetszett?Szavazzon rá!